[Special OWS] Bjørn Dæhlie

Niels (DerMeister)

Op 12 februari beginnen in Vancouver de Olympische Winterspelen. In aanloop naar dit grote evenement zal FOK!sport in de geschiedenis duiken van de wintersporten met specials over grote sporters of gebeurtenissen. Vandaag hebben we het over de meest succesvolle sporter uit de geschiedenis van de Olympische Winterspelen: Bjørn Dæhlie.

Bjørn Dæhlie zag het levenslicht op 19 juni 1967 in Elverum, vlakbij Hamar. Dat hij uit zou groeien tot de meest succesvolle sporter uit de geschiedenis van de Olympische Winterspelen, had Dæhlie in zijn jeugd nooit kunnen bedenken. De Noor ambieerde in eerste instantie voetbal, maar op advies van een trainer ging hij het langlaufen uitproberen. Na jaren training verscheen de inmiddels 25-jarige Dæhlie in 1992 op de Olympische Winterspelen van Albertville.

Dat de langlaufer over extreem veel talent beschikte, bewees hij meteen tijdens dit evenement. Tijdens deze Spelen pakte Dæhlie maar liefst drie gouden en een zilveren medaille. De gouden plakken won hij op de disciplines vijftien kilometer achtervolging, 4x10 kilometer estafette en de vijftig kilometer. Op de dertig kilometer moest hij de winst laten aan zijn landgenoot Vegard Ulvang, die tijdens de Spelen in Frankrijk ook drie gouden medailles wist te winnen.

Twee jaar later vonden de Olympische Winterspelen plaats in het Noorse Lillehammer, een thuiswedstrijd voor Dæhlie. Ook op deze Spelen kwam de Noor uit op vier disciplines. Hij liet zijn landgenoten vaak juichen, want ditmaal pakte hij opnieuw vier medailles; tweemaal goud en twee keer het zilver. De gouden plakken wist hij binnen te slepen op de onderdelen tien en vijftien kilometer. Dæhlie greep, net als twee jaar geleden, opnieuw naast de titel op de dertig kilometer. Ditmaal was zijn landgenoot Thomas Alsgaard de winnaar van de gouden plak. Op het onderdeel estafette moesten Dæhlie en zijn landgenoten de winst laten aan de Italiaanse ploeg.

Dæhlie groeide in de jaren negentig uit tot de beste langlaufer ter wereld en dit bewees hij nogmaals tijdens het WK van 1997. De Noor won op maar liefst alle vijf de onderdelen een medaille. Een jaar later mocht hij zijn kunsten nogmaals vertonen tijdens de Olympische Winterspelen in Nagano. Ook tijdens deze Spelen won Dæhlie maar liefst vier medailles, waaronder drie gouden plakken. Daarmee kwam zijn totaal op het enorme aantal van maar liefst twaalf olympische medailles, acht gouden en vier zilveren plakken. Dæhlie werd door deze geweldige prestatie de meest succesvolle sporter ooit uit de geschiedenis van de Olympische Winterspelen.

Tijdens de Winterspelen van Nagano pakte de inmiddels 31-jarige Dæhlie wederom de titel op de tien kilometer en was hij de beste op de vijftig kilometer. Met de Noorse ploeg, verder bestaande uit Sture Sivertsen, Erling Jevne en Thomas Alsgaard, pakte hij tevens de gouden plak op het onderdeel 4x10 kilometer estafette. Op de discipline vijftien kilometer achtervolging moest hij zijn landgenoot Thomas Alsgaard voor zich dulden.

Na deze Spelen besloot Dæhlie, mede door een botsing tijdens het rolschaatsen, zijn succesvolle loopbaan als langlaufer af te sluiten. De Noor trok vervolgens de zakenwereld in en heeft inmiddels een eigen merk in skiuitrusting. Of zijn record aan medailles ooit zal verbroken worden, is maar de vraag. Aangezien in de jaren negentig de Winterspelen binnen zes jaar maar liefst drie keer werden gehouden, is het voor de sporters van nu moeilijk om de prestatie van Dæhlie nog te evenaren.


Eén van de vele gouden races van Bjørn Dæhlie: