FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 3

Martijn van Veen

Wekelijks zullen twee reviewers hun visie geven op De Mol. Voor de mensen die het programma niet kennen, in Wie is de Mol? reizen negen Nederlanders naar het buitenland om de tiende persoon, de saboteur, te ontmaskeren. MrManiak en Beaudelaire geven wekelijks hun zicht op De Mol en gaan op het spoor van De Mol.


Beaudelaire

Vanaf aflevering 3 wordt het kiezen van De Mol geen gok meer. Het wordt een bewuste keuze. Vandaar dat we nu (pas) beginnen met het gissen naar De Mol. Je gaat nu pas verdachte dingen onthouden en turfen. Degene die de meeste streepjes heeft, is De Mol. Alleen soms heb je een voorgevoel. Zo had ik vanaf het begin een voorgevoel bij Tim, met het fanatisme van Sander de Heer uit seizoen 5. Aflevering 2: Tim kreeg een rood scherm. Zo heb ik bijna nog nooit de Mol goed gehad, met uitzondering van 2008, toen ik vanaf aflevering 4 op de uiteindelijke Mol Dennis Weening zat. 

Dit jaar had ik een sterk voorgevoel bij zanger Tim Akkerman, maar helaas, verkeerd gegokt. Toch ga ik dit jaar proberen om, samen met én tegen MrManiak, De Mol te ontmaskeren. Wij gaan op het spoor van de saboteur, die sommige Molloten ruim tien weken bezighoudt. 

De eerste opdracht van aflevering 3 is typisch een Molopdracht onder de theorie 'Held=Mol'. Deze theorie stelt dat De Mol een heldenactie ondergaat, wat uiteindelijk weinig geld oplevert. Hiermee doel ik onder andere op Arjen, die overigens ervoor koos om alleen te rijden zonder navigator. Arjen reed vlekkeloos en bracht zelfs een paar keer geld in de pot. Helaas, of niet helaas voor hem, reed hij twee keer over hetzelfde stukje, wat niet mocht. Geen geld in de pot van Arjen.

Naast Arjen deden Kim, Barbara en Sanne ook verdacht. Barbara en Sanne zaten te kloten met de walkie-talkie, terwijl Barbara daarvoor nog instructies kreeg van Frits over de werking ervan. Een beetje verdacht. Kim ging lekker haar eigen weg en slingerde van weghelft naar weghelft. Persoonlijk denk ik dat Kim een beetje aan het nepmollen is om zichzelf verdacht te maken. 

Bij het etentje bij Angela en Karel kun je makkelijk mollen, niemand heeft het door, omdat iedereen de opdracht had om De Mol te zijn. Misschien is het ietwat verdacht dat Frits gekozen werd door de experts? Wel is het verdacht dat Hind zo stil was, maar zou een Mol echt mollen door stil te zijn?

Dan de executie, Barbara eruit, maar toch er weer in. Maar we hebben geen rood scherm gezien, dus kan ze niet uitgesloten worden van het Molschap. Persoonlijk had ik het idee dat Barbara oortjes in had bij het topitospel. Door de productie werd haar dan ingefluisterd waar het groene partje zat, zodat ze er sowieso in bleef. Let maar eens op als Arjen zegt dat ze zich weer om mag draaien. Ze fronst en blijft nog even wachten, alsof ze wacht totdat iemand van de productie is uitgepraat. Waarom ook dat rare hoedje tijdens de executie?

Ik denk dat het of Barbara of Arjen is, maar mijn gevoel gaat voorlopig iets meer uit naar Arjen. Maar het blijft een fantastisch programma, of je de saboteur nou goed hebt of niet. De komende weken gaan we jullie verblijden (of vervelen) met onze columns. Ik ben in ieder geval klaar om De Mol te ontmaskeren, jullie ook?

Ps. Beterschap Manuel.

MrManiaks column is te vinden op pagina 2