[EK] Special: Oostenrijk

Peterselieman
In de aanloop naar het EK neemt FOK!sport elk deelnemend land onder de loep. Belangrijk: houd de Specials in gedachten, je hebt ze namelijk nodig voor de EK Pool! Gisteren schreven we al over Zwitserland.

Oostenrijk
Oostenrijk is als een van de organiserende landen automatisch geplaatst voor het EK. In poule B moet het team het opnemen tegen Kroatië, Duitsland en Polen. De mannen van Josef Hickersberger spelen op 8 juni hun eerste duel tegen de Kroaten. Daarna nemen ze het op 12 juni op tegen Polen en tenslotte spelen ze op 16 juni tegen buurland Duitsland.

EK-geschiedenis
De EK-geschiedenis van het Oostenrijkse team is een korte, want dit jaar maakt het team het EK-debuut in eigen land. Op WK’s was Oostenrijk in het verleden vele malen actief. Op het tweede WK in 1934 behaalde Oostenrijk een vierde plaats, nadat in de kleine finale verloren werd van Duitsland. Oostenrijk wist bij het WK in 1954 zelfs de derde plaats te halen door in de beslissingswedstrijd Uruguay met 3-1 te verslaan. Op het volgende WK werden ze in een sterke poule met onder andere Brazilië en de Sovjet-Unie al uitgeschakeld. Het duurde tot 1978 alvorens Oostenrijk weer deelnam aan het WK. Na de poule in de eerste ronde doorgekomen te zijn, strandden ze in de tweede ronde in een poule met onder andere Nederland. Vier jaar later waren ze er in Spanje weer bij, waarbij ze wederom in de tweede ronde strandden na in de poule tweede te zijn geworden achter West-Duitsland. In die tweede ronde was Frankrijk de sterkste in de poulefase. Zowel in 1990 (Italië) en 1998 (Frankrijk) strandden de Oostenrijkers in de eerste ronde. In de jaren die volgen, hebben ze zich niet gekwalificeerd voor een eindtoernooi.

Road to…
Oostenrijk is als gastland automatisch geplaatst voor het EK. In de aanloop naar het EK heeft Oostenrijk een aantal oefenwedstrijden gespeeld. De serie begon in 2006 met een wedstrijd tegen Canada, waarbij er met 0-2 verloren werd. De drie wedstrijden daarna werden ook verloren, maar de laatste drie wedstrijden in 2006 werden gewonnen van Liechtenstein, Zwitserland en Trinidad en Tobago. In 2007 wist Oostenrijk alleen te winnen van Ivoorkust en na penalty’s van Japan. Daarnaast werd er onder andere gelijkgespeeld tegen Tsjechië en Ghana, maar ook verloren van Frankrijk, Engeland en Zwitserland. In 2008 met er onder andere met 3-0 verloren van Duitsland en gelijkgespeeld tegen Nigeria. Ook oefende het elftal tegen Nederland, waarbij ze op een 3-0 voorsprong kwamen. Echter wist Nederland deze bizarre wedstrijd uiteindelijk met 4-3 te winnen.

De ploeg
In het Oostenrijks team spelen geen uitgesproken vedettes, of het moet al aanvoerder Andreas Ivanschitz. Hij heeft de bijnaam de Beckham van Oostenrijk, echter hij raakte dit seizoen zijn basisplaats kwijt bij zijn club Panathinaikos, waardoor hij mogelijk weinig wedstrijdritme heeft. Een andere naam in de ploeg is verdediger Martin Stranzl. De speler van Spartak Moskou is een van de steunpilaren in het Russische team, maar staat in de belangstelling van enkele West-Europese clubs. Een opvallende naam die ontbreekt, is die van Heerenveen-speler Thomas Prager. Hij kwam dit jaar niet voor in de plannen van Heerenveen-trainer Verbeek, waardoor hij geen kans had om zich in het Oostenrijks team te spelen. Opvallend in de selectie is dat slechts vier aanvallers voor het EK zijn geselecteerd.

EK 2008
Oostenrijk zit ingedeeld in een poule met Kroatië, Duitsland en Polen. Alle wedstrijden worden in het Ernst Happel-stadion in Wenen gespeeld. Het thuisspelen van de Oostenrijkers kan ze mogelijk inspireren tot het leveren van een goede prestatie, maar met twee sterke landen in de poule zal het lastig worden om de eerste ronde te overleven. De recente prestaties uit het verleden spreken niet in het voordeel van de Oostenrijkers en de selectie is in vergelijking tot andere landen zwak te noemen. Oostenrijk zal het moeten hebben van het collectief en hard werken, echter wordt door kenners gevreesd dat ze voor eigen publiek afgaan.