[Special] Op weg naar Beijing II, Edith van Dijk

Maarten (rubbereend)
Nog 73 dagen te gaan tot de 29ste Olympische Zomerspelen in Beijing, tijd om vast eens vooruit te kijken! De komende weken gaan we hier op FOK!sport door middel van een aantal specials alvast een aanloop nemen naar de Spelen. Met voorbeschouwingen, stukjes geschiedenis en achtergrondstukken hopen we jullie vast in de stemming te krijgen.

Jarenlang droomde ze van de Olympische Spelen. Het enige wat nog ontbrak op haar erelijst was namelijk een olympische medaille. Maar tot haar grote spijt kwam het open water zwemen nooit op het olympisch programma voor. Dus nam Edith van Dijk in 2005 afscheid met vele Europese en wereldtitels, maar met nog één leeg plekje op haar erelijst. Ze probeerde het in 2004 wel om zich met de 800 meter vrij te kwalificeren voor de Spelen in Athene. Maar 800 meter is echt te kort voor de diesel uit Haastrecht.

Als duidelijk wordt dat in Beijing het open water zwemmen voor het eerst weer op het olympisch programma zal staan, begint het bij van Dijk weer te kriebelen. En dus besluit ze toch maar een poging te doen terug te keren aan de wereldtop om mee te mogen doen aan de Olympische Spelen van deze zomer. Op 26 augustus 2007 keert ze terug bij de internationale wedstrijden in Wenen en ze eindigt daar meteen op het podium op de olympische afstand van 10 kilometer. Met dit resultaat mag het duidelijk zijn dat de vraag of ze het nog kan beantwoord is. Het volgende doel is dan de definitieve kwalificatie voor de Spelen.

Tijdens de wereldkampioenschappen in Sevilla van dit jaar weet ze zich met een elfde plaats op de 10 kilometer te kwalificeren voor Beijing. Een droom wordt zo eindelijk werkelijkheid. Maar de voormalige sportvrouw van het jaar is nog steeds ambitieus en wil in Beijing op het podium staan! En dus is ze nu volop in training om haar snelheid te verhogen. Want zoals het een echte diesel betaamd is haar beste afstand eigenlijk de 25 kilometer! Jammer genoeg is die niet Olympisch.

Ze is nu dus hard aan het toewerken naar 20 augustus als ze in Shunyi Olympic Rowing-Canoeing Park om 9 uur plaatselijke tijd mag aantreden voor hopelijk een mooi besluit voor haar enorme carrière!

Waar is de vlam? In de provincie Anhui, de provincie staat ondermeer bekend om de Huangshan, de 'Gele Bergen'. De bergen danken hun bekendheid aan hun mistige mysterieuze bergpieken. De bergen zijn door de eeuwen heen altijd al een bron van inspiratie geweest voor schilders en dichters. Kunstenaars zochten hier een plaats van rust, monniken trokken zich terug uit de wereld.

[Special] Op weg naar Beijing I