[EK] Special: Zweden

Matthias (Veritaz)
In de aanloop naar het EK neemt FOK!sport elk deelnemend land onder de loep. Belangrijk: houd de Specials in gedachten, je hebt ze namelijk nodig voor de EK Pool!

Zweden
Zweden wordt altijd gerekend als een outsider voor de titel. Menig elftal bijt zich stuk op de mannen van coach Lars Lagerbäck. Voor de Zweden is het alweer de vijfde keer op rij dat ze zich kwalificeren voor een eindtoernooi. Twee jaar geleden, tijdens het WK in Duitsland, werden ze uitgeschakeld in de kwartfinale door het gastland.

EK-geschiedenis
Het is voor Zweden de vierde keer dat ze deelnemen aan een EK. Het eerste optreden van de Scandinaviërs was tevens hun beste. In 1992 werd het EK gehouden in eigen land en wisten de Zweden zich, mede door overwinningen op Denemarken (1-0) en Engeland (2-1) in de groepsfase, te plaatsen voor de halve finale. Maar in die halve finale was Duitsland te sterk voor het gastland. Acht jaar later, tijdens het EK in Nederland en België, waren de Zweden er weer bij maar dit maal vonden ze hun waterloo al in de eerste ronde. In 2004 werden ze in de kwartfinale uitgeschakeld na penalty’s door Nederland.

Road to…
Zweden was tijdens de kwalificatie ingedeeld in groep F bij Spanje, Noord-Ierland, Denemarken, Letland, Liechtenstein en IJsland. Na een prima start van vier gewonnen wedstrijden, waaronder winst op favoriet Spanje, volgde verlies tegen Noord-Ierland. De wedstrijd erna, tegen Denemarken, zou een historische worden. De uitslag van de wedstrijd was officieel 3-3, maar een Deense fan had de scheidsrechter aangevallen nadat die op zijn beurt Zweden een penalty had gegeven, laat in de wedstrijd met een 3-3 stand. De wedstrijd werd gestaakt en later besliste de UEFA dat Zweden de winst kreeg toegeworpen door ze een 0-3 overwinning te geven. Door een gelijkspel tegen Noord-Ierland en verlies tegen Spanje moesten de Zweden wachten met het openen van de champagne tot na de winst op Letland in de laatste speelronde.

De ploeg
Coach Lars Lagerbäck heeft een goede selectie tot zijn beschikking. Onder de sterspelers van de Zweden vallen onder andere Henrik Larsson, Zlatan Ibrahimovic en Fredrik Ljungberg. Verder beschikt Lagerbäck onder andere over Manchester City-keeper Andreas Isaksson, die onder Sven-Goran Eriksson beduidend minder aan spelen toekomt, en Stade Rennes-verdediger Petter Hansson.

EK 2008
Zweden is ingedeeld in groep D met Griekenland, Spanje en Rusland. Spanje is geen onbekende voor ze. De ploeg van coach Luis Aragonés was tijdens de kwalificatie ook al een tegenstander. Toen werd er door beide ploegen eenmaal gewonnen. Ook al zijn ze geen favoriet, toch zal iedereen oogje houden op Zweden.