FOK!games kijkt vooruit op 2008

Roy
Niemand weet precies wat de toekomst ons gaat brengen, maar FOK!games kijkt toch even in de glazen bol om te zien of we jullie wat kunnen vertellen over het komende jaar. Wat staat ons gamers allemaal te wachten in 2008?

Nintendo

Belangrijkste Nintendo gebeurtenis voor komend jaar is waarschijnlijk de release van Wii Fitness. Deze Wiigame gaat verder waar Wii Sports eindigde, bij gezond en actief gamen. Met het meegeleverde Balance Board zul je allerlei verschillende oefeningen kunnen doen zodat je een gezonder lichaam zou moeten krijgen. Met Wii Fitness wil Nintendo nog meer de niet-gamer aanspreken en nog meer Wii consoles verkopen. Of dat ook gaat lukken is nog niet bekend, maar we weten wel dat Wii Fitness in Japan ondertussen zo’n miljoen keer over de toonbank is gegaan.

Naast Wii Fitness komen er natuurlijk ook ‘gewone’ games uit voor de Wii zoals de Capcom-adventure Zack & Wiki, de Nintendo-games Mario Kart en Smash Bros. en de SEGA-platformer Nights: Journey of Dreams. Al deze games hebben de potentie om een flinke hit te worden.


Nights, Zack & Wiki, Mario Kart

Voor de DS staat er niet veel bijzonders te wachten op hardwaretechnisch gebied, of Nintendo moet met een DS Micro gaan komen. Uiteraard zullen er wel veel games voor de DS gaan verschijnen. Een kleine greep uit de aankomende DS-games: Advance Wars 2, Final Fantasy XII: Revenant Wings, Assassin’s Creed, Chibi Robo, Dragon Quest Monsters en Mario & Sonic.

Sony

Nu Sony de 40 GB PlayStation 3 op de markt heft gezet kun je verwachten dat het daarbij blijft. Na alle versies zal dit de ‘gewone’ versie worden die in de winkels verkocht zal worden. De recente prijsverlaging en introductie van dit model zorgen namelijk voor een grote stijging in de verkopen. In 2008 wil Sony zich verder gaan focussen op HOME en nog meer en betere exclusieve games voor de PS3. Zo komt dit jaar Gran Turismo 5 Prologue uit, de langverwachte opvolger van GT4. Ook moet dit jaar Metal Gear Solid 4 uitkomen, verschijnt de creatieve platformgame Little Big Planet en verschijnt ook de eerste next-gen versie van het populaire familiespel Buzz!


Een kleine greep uit de multiplatformtitels

Naast al die exclusieve titels komen ook nog Devil May Cry 4, Condemned 2, Rock Band, Alone in the Dark, Grand Theft Auto 4, Rainbow Six Vegas 2, Army of Two en nog vele anderen.

De handheld van Sony, de PlayStation Portable, zag vorig jaar een klein broertje in de vorm van de PSP Slim & Lite. De verkopen stegen toen flink en Sony wil deze continueren met een aantal potentiële toppers van games als God of War: Chains of Olympus en Final Fantasy VII: Crisis Core. Daarnaast komt er een nieuwe game van de makers van Loco Roco; Patapon. Patapon is een muziek/rythmgame in dezelfde grafische stijl als Loco Roco, maar dan wat duisterder en moet er oorlog gevoerd worden.


Patapon, Crisis Core

Microsoft

In 2008 zal de strijd tussen de PlayStation 3 en de Xbox 360 nog feller zijn. Vooralsnog staat de 360 voor op de PS3, maar zoals je hebt gelezen komt Sony met een flink offensief in 2008. Kan Microsoft die aanvallen weerstaan? Zelf denken ze in ieder geval van wel en als je kijkt naar de games die uit gaan komen maken ze er in ieder geval een spannende strijd van. Op de Xbox 360 komen naast de multiplatformgames als Rock Band en Burnout (en vele anderen) ook een flink aantal exclusives als Lost Odyssey, Ninja Gaiden 2, Too Human, Halo Wars en Fable 2.

Naast games zal Microsoft 2008 vooral rustig aan doen op hardware-gebied, er staan geen uitbreidingen gepland voor de 360 en nieuwe versies komen er waarschijnlijk ook niet. Zouden ze dan misschien bezig zijn met een portable Xbox... ?

PC

PC gamers zullen in het aankomende jaar weer kunnen genieten van veel next-gen console-titels als Devil May Cry 4, Alan Wake, Alone in the Dark, Rainbow Six: Vegas 2 en GTA 4 (al is deze laatste nog niet aangekondigd, maar de kans is erg klein dat hij nooit naar de PC komt). Maar zoals altijd heeft de PC natuurlijk ook games die op andere platformen lang niet zo goed werken, of die wegens eigenwijsheid van de makers gewoon op de PC blijven. Strategy-games als de langverwachte Starcraft 2, Empire: Total War en Europa Universalis: Rome blijven zich toch het beste thuisvoelen op de PC, net als adventuregames als Overclocked: A Story About Violence, Runaway 3 en A Vampyre Story. Maar ook actievolle games als Far Cry 2, Left 4 Dead, Dragon Age en World of Warcraft: Wrath of the Lich King zijn te vinden op de PC.

Ook op hardwaregebied gaan er weer leuke dingen gebeuren, zo zal AMD eindelijk zijn eigen quad-core processoren in voldoende aantallen op de markt brengen, zal de tweede generatie DirectX 10 kaarten uitkomen en zal DDR3 een grotere markt weten te bereiken. Nu nog kijken met welke combinatie van hardware titels als Crysis en Alan Wake het beste zullen draaien, wat we natuurlijk kunnen testen met behulp van een nieuwe versie van 3D Mark. En wie weet komen bepaalde langverwachte games die al erg lang in ontwikkeling zijn en die afgelopen kerst ineens weer iets van zich lieten zien wel uit in 2008? We zullen het zien!


Left 4 Dead, Empire: Total War en A Vampyre Story