FOK!Games in Leipzig: Games Convention 2007

Astrid (lizardtattoo)
Vijfhonderddrie bedrijven, 3300 journalisten uit 46 landen, vijf hallen vol lawaai en nerds die zich drie dagen niet gewassen hebben: de Games Convention (meer cijfertjes? zie hier). FOK!games was er uiteraard bij en in de komende weken kun je dan ook allerlei previews verwachten van games die over enkele maanden in de winkels zullen liggen. Uiteraard waren vele grote en kleinere publishers en developers aanwezig met stands, persconferenties en \'geheime\' ruimtes waarin previews getoond werden aan een select groepje uitverkorenen, maar ook hardware-aanbieders en tijdschriftenuitgevers stonden zij-aan-zij met ringtone-verkopers en kopieerbeveiligingsbedrijven. Een heel divers aanbod dus.

In vijf grote hallen toonden ruim vijfhonderd bedrijven hun nieuwste en aanstaande producten aan het publiek. De beurs was op woensdag 22 augustus uitsluitend geopend voor pers en beroepsmatige bezoekers. Zelfs met ruim drieduizend collega\'s zijn de hallen dan nog redelijk leeg en kan je op je gemak de interessante stands bezoeken en uitgebreid de aanwezige games uitproberen. Van donderdag tot en met zondag was de toegang vrij voor het publiek. Hoewel het publiek dit jaar iets ouder was dan vorig jaar was het nog steeds een enorme zee aan rondrennende pubertjes, vooral rond de stands waar goodies te verkrijgen waren. Dat waren dan ook de dagen dat wij ons vooral \'achter de schermen\' bevonden en veel afspraken met publishers en developers gepland hadden staan.

Waar vorig jaar slechts een kwart van de professionele bezoekers niet-Duits was, was dit dit jaar gestegen tot 43%. De meeste bedrijven waren hier gelukkig op voorbereid, vorig jaar waren de meeste presentaties in het Duits en werd er ook in de booths nauwelijks Engels gesproken. Dit jaar was er in iedere stand wel iemand te vinden die niet onmiddellijk in paniek raakte als je er een woordje Engels tussendoor gooide omdat je eigen Duits toch wel wat roestig begon te worden.

Wat hebben we dan uiteindelijk gezien? Veel potentiële toppers, veel middelmatige sub-toppers en veel absolute floppers. Van Fallout 3 en Rock Band tot I Love Ponies en Dating Day. Duitsers zijn gek op adventures, RPG\'s en RTSsen, dus die waren goed vertegenwoordigd. Maar ook de actieliefhebbers konden goed aan hun trekken komen.




Onze persoonlijke favorieten van de beurs:

Lizardtattoo
- Culpa Innata, een adventure over een toekomst waarin een New World Order de dienst uitmaakt
- NiGHTS Journey of Dreams, een action-adventure op de Wii waarin je als een soort elfje rondvliegt in een sprookjesachtige wereld
- Overclocked, een adventure over een legerarts die uit moet zoeken waarom een handvol mensen plotseling krankzinnig is geworden
- Legend: Hand of God, een action-RPG in een fantasywereld
- So Blonde, een adventure over een dom blondje dat na een schipbreuk aanspoelt op een eiland vol piraten
- A New Beginning, een adventure over de gevolgen van het broeikaseffect
- The Golden Compass, een action-adventure op basis van de fantasy-trilogie van Philip Pullman
- Undercover: Dual Motives, een adventure op de Nintendo DS die een prequel vormt voor de PC-adventure Undercover: Operation Wintersun
- Mata Hari, een adventure over de beroemde naaktdanseres die spionne werd
- Mario and Sonic at the Olympic Games, actie/sportgame waarin Nintendo en SEGAhelden meedoen met allerlei Olympische sporten

Fliepke:
- Fallout 3: De teleurstelling voor de hardcore fans van de oude (zeer oude) eerdere twee delen. Deze post-apocalyptische RPG ziet er echter puik uit en zal het genre zeker geen kwaad doen in 2008. GOTY 2008?
- Borderlands: Een nieuwe futuristische FPS met RPG elementen van Brothers in Arms ontwikkelaar Gearbox. Het ziet er goed uit, meer dan 500.000 wapens, co-op, wat wil je nog meer?
- Assassin\'s Creed: Moordenaar spelen in het oude Jeruzalem. Free-roaming, lekker klimmen, maar er zitten nog flink wat schoonheidsfoutjes in. Krijgen ze het op orde voor 7 november?
- Spore: Will Wright werkt nog steeds hard aan deze evolutie game. Het ziet er steeds een stukje beter uit, nu nog een releasedate.
- Settlers VI: Prachtige graphics, een levendige wereld, de focus op het bouwen van een rijk, toppertje in zijn genre.
- Midnight Club: Los Angeles: Een nieuw deel in deze enorm succesvolle raceserie (de laatste heeft al meer dan 5,5 miljoen exemplaren verkocht). De graphics zien er zeer strak uit met allerlei prachtige effecten die het racen echt tot leven laten komen.