FOK! blikt terug: Neo Geo Pocket Color

Roy
Toen de GameBoy Advance net in de winkels lag, zo rond de zomer van 2001, was er ook een andere handheld te koop in de winkels. Deze handheld droeg de naam Neo Geo Pocket Color en was vrij onbekend. Uiteindelijk heeft de NGPC ook de strijd met de GBA dik verloren zoals iedereen wel weet; met Nintendo handhelds is niet te concurreren. We nemen in deze special echter wel een kijkje naar de NGPC, wat is het, wat kan het en welke games zijn er te verkrijgen?

De Neo Geo Pocket Color is een handheld die qua specificaties een stukje onder de GameBoy Advance zit. Het heeft net als het eerste model van de GBA geen verlicht scherm waardoor je niet in het donker kan gamen.

CPUToshiba TLCS900H, 6,144 MHz
RAM12 k
ROM64 kbit boot ROM
Resolutie160 x 152
Kleuren146 on screen (4096 beschikbaar)
GeluidStereo, Z80 CPU @ 3 MHz
CartridgesMax 4MB met 4-16 Mbit flash memory
Batterijen40 uur op 2 AA, cel batterij voor interne klok

Nu maken specificaties niet heel veel uit, het draait immers om de games. Echter bij handhelds tellen ook de draagbaarheid en de ergonomie mee. De NGPC is hier niet echt sterk in helaas. De Neo Geo Pocket heeft een beetje een rare, lompe vorm. Daarnaast is het apparaat vrij groot; de afmetingen zijn zo\'n 13 x 8 x 3 cm. Hierdoor is hij wel wat kleiner dan de oude DS, maar een flink stuk groter dan de GameBoy Micro, de meest draagbare handheld allertijden.

De besturing van de NGPC gaat met een pookje dat goed aanvoelt, al is deze wel even wennen. Het is namelijk geen analoge stick voor 3D bewegingen (zoals bijvoorbeeld op de huidige consoles en PSP), maar gewoon een soort mini arcadestick met een D-Pad erop geplakt; je kan met de pook acht verschillende richtingen op.

Naast een stick zijn er natuurlijk ook knoppen nodig en hiervan heeft de NGPC er vier. Naast een power-knop en een option-knop (vergelijkbaar met de welbekende \"start\"-knop) zitten er een A- en een B-knop op. Dit is een stuk minder dan tegenwoordig (de DS en de PSP hebben vier gewone en twee schouderknoppen) maar ook in die tijd was het vrij weinig. De GBA had naast een A- en B-knop namelijk nog twee schouderknoppen.

Eén van de dingen die meteen opvallen aan de NGPC is het feit dat er een extra batterij inzit, een platte ronde cel batterij. Dankzij deze batterij kun je game-saves en systeeminstellingen (zoals datum en tijd) opslaan.

Qua accessoires was/is er niet veel te krijgen voor de Neo Geo, daarvoor was hij simpelweg niet bekend en succesvol genoeg voor. Toch zijn er wel een aantal accessoires de moeite waard om te vermelden:

Linkkabels. Zoals bij elke handheld is het leuk om tegen elkaar te spelen en aangezien draadloze communicatie in die tijd nog niet veel werd toegepast waren er verschillende kabels om te kunnen spelen met en tegen andere Neo Geo Pocket bezitters.
AC Adapter. De welbekende adapter was er ook voor de NGPC, zo hoefde je als je thuis wilde gamen niet op dure batterijen te spelen.
Een MP3 uitbreiding stond ook gepland. Deze MP3 uitbreiding is echter nooit verschenen vanwege een hoop gedoe om regels en het simpele feit dat SNK het niet wilde.

Als je tegenwoordig een Neo Geo Pocket Color wilt kopen kom je waarschijnlijk een bundel tegen waarbij zes games gebundeld zitten: Pac-Man, Neo Turf Masters, Dark Arms, King of Fighters R2, Metal Slug 1st Mission, Fatal Fury First Contact. Deze games zullen samen met Sonic Pocket Adventures op de volgende pagina kort besproken worden.