Valentijnsdag!

Roy
Ahh, Valentijnsdag Dé dag van verliefdheid, liefde en romantiek. Natuurlijk gaan er vandaag weer een hoop verliefde stelletjes uit eten, geven ze elkaar kadootjes en worden er duizenden kaarten verstuurd. Misschien dat jij ook wel iets gepland hebt vandaag! FOK!games gaat vandaag eens kijken hoe het zit met de romantiek in games. Er zullen in deze special een zestal romantische momenten besproken worden die we tegenkomen in bekende games. De lijst is niet op volgorde, de momenten staan in willekeurige volgorde.

De lijst begint met één van de meest bekende liefdevolle momenten in games; we gaan terug naar het jaar 1989. Een eenzame loodgieter met de naam Mario trekt erop uit om een schone prinses te redden uit de klauwen van een enorme schildpad genaamd Bowser. Als Mario een flink aantal werelden heeft bevrijd en hij de prinses nog steeds niet heeft gevonden komt hij uiteindelijk in het laatste kasteel. Hier staat Bowser weer op hem te wachten, maar Mario overwint en de prinses is bevrijd. De prinses is dolblij en wat er daarna gebeurt kan iedereen wel raden...


Links Mario en Peach, rechts Fahrenheit

Een recenter voorbeeld van in-game romantiek komt uit Fahrenheit. In deze game speel jij Lucas Kane en je wordt verdacht van moord. De agente die je achterna zit is echter precies de vrouw die je zoekt, en jij bent voor haar ook de ware. Langzaam maar zeker worden jullie verliefd om uiteindelijk in een ondergrondse trein de liefde te gaan bedrijven. Op het einde van de game zijn jullie, hoe het verhaal ook afloopt, nog steeds samen. Een klassiek voorbeeld van een liefde die in het begin onmogelijk lijkt maar op het einde goed komt.

Voor het volgende romantische moment in games is er zelfs bewegend beeldmateriaal, met dank aan Youtube. In de game Final Fantasy 8 studeert de jonge Squall af als SEED soldaat en op het bijbehorende feest wordt hij gevraagd voor een dans door de mooie Rinao. Squall kan in het begin echter niet zo goed dansen, maar Rinao zet door en even later dansen ze de sterren van de hemel. De sfeervolle scène wordt afgesloten met een knallend vuurwerk.

Onlangs verscheen Viva Piñata voor de Xbox 360. In deze game is het de bedoeling dat je een levendige tuin maakt met allerlei planten en dieren. De planten zet je zelf neer en de dieren komen naar jouw tuin als deze interessant genoeg is voor ze. Om de populatie te doen groeien moeten de beestjes zich vermenigvuldigen. Dit doen ze door middel van een romantische dans in het huisje dat jij voor ze hebt gebouwd.

Een game waar je \'zelf\' liefde kan meemaken is De Sims (2). In deze game-serie van EA speel je een personage waarmee je een compleet leven moet opbouwen. Een eigen huisje, een leuke partner, kinderen en natuurlijk een goede baan. Alle sociale contacten moet je goed onderhouden en als het een beetje meezit kun je een in-game partner vinden om mee te trouwen en om lief te hebben.


The Sims 2 en Viva Piñata

Ook in Knights of the Old Republic komt, naast een heleboel geweld, liefde voor. In deze game blijkt dat jij vroeger een slechte jongen was, die bijna dood is gegaan bij een grote veldslag. Een goede vrouwelijke Jedi vindt jou, en houdt je in leven met haar krachten. Door deze krachten echter vergeet jij wie je bent, en kan de liefde bloeien tussen jullie. Later echter wordt jouw vrouwelijke wederhelft gevangen genomen door de bad guys, waarbij ze (na lange marteling) voor de duisternis kiest. Alleen jij kunt haar redden van het donker, en na een lange zoektocht weet je haar dan ook te vinden en te redden. En zo staat de deur open voor een leven vol liefde.

Date-sims zijn hier in het Westen niet zo populair, maar in Japan doen ze het vrij goed. Een date-sim voor de Nintendo DS is Sprung. De game kreeg overal maar matige cijfers en is niet eens echt een game te noemen, maar het draait wél om verliefdheid en het versieren van een partner. Typisch iets voor op Valentijnsdag dus. Sprung speelt zich af op een ski resort en het enige doel is dus om een partner te versieren. Dit doe je door conversaties aan te gaan met anderen en je antwoorden te kiezen uit een aantal mogelijkheden. Zeg je de juiste dingen dan moet het lukken om iemand te versieren.


KotOR en Sprung

Binnen het fantasy genre zijn ook de bloemen en bijtjes erg actief. Men neme bijvoorbeeld het (legendarische) spel Baldur\'s Gate 2: Shadows of Amn. Hierin kan een speler zowel een mannelijk als vrouwelijk personage opzetten, en bij beide geslachten past een bijbehorende queeste naar de liefde. Er zijn wel verschillen tussen de seksen, zo heeft een mannelijk hoofdrolspeler een keuze uit meerdere geïnteresseerde vrouwelijke partymembers; van de norse maar nuchtere Jaheira tot de onschuldige en uiterst fragiele Aerie. De vrouwelijke hoofdrolspeler krijgt daarentegen maar één amoureuze partymember voorgeschoteld: de cleric Anomen. Maar hier houdt het verschil niet op, anders dan de mannelijke hoofdpersonage, die een minieme impact heeft op de geestelijke gezondheid van de vrouwelijke bewonderaars, heeft de vrouwelijke hoofdrolspeler het leven van Anomen in haar handen. Zo kan ze ervoor zorgen dat Anomen het pad der gerechtigheid blijft volgen of dat hij afzinkt naar een meer dubieuze en zelfzuchtige manier van leven. Maar laat het duidelijk zijn: tussen de draken en orcs is er in Baldur\'s Gate 2 volop ruimte voor de liefde.

Dat liefde in de Final Fantasy-reeks een belangrijke rol speelt blijkt uit de tweede Final Fantasy notering in de lijst. Ditmaal gaat het om deel negen waarin Zidane en Garnet elkaar op het einde in de armen vallen. Hij is een stoere jongen die nooit op een plek is en zij is een prinses die wegrent van haar kwade stiefmoeder. Ze komen elkaar onderweg tegen en bevrijden de wereld van het kwaad. De woorden waarmee Zidane zijn geliefde uiteindelijk mee omarmt (\"no cloud, no squall shall hinder us\") zijn een referentie naar de hoofdrol spelers uit de delen zeven en acht.


Baldur\'s Gate en Final Fantasy IX

De laatste game die we bespreken vanwege de liefde en romantiek die het bevat is Fable. In deze Xbox game kun je de kant van het goede kiezen, maar ook de kant van het kwade. Als je het goede pad kiest en veel dingen doet voor het goede doel (mensen helpen badguys te verslaan bijvoorbeeld) word je populair. Hoe populairder je bent, hoe groter de kans is dat vrouwen op je vallen. Geef je die vrouwen dan ook nog wat kadootjes, dan kun je ze zelfs ten huwelijk vragen en met ze naar bed. Het lijkt net echt!


Uitkiezen maar!