amBX: Games moet je voelen!

Astrid (lizardtattoo)
Met de jaren komen games er steeds beter uit te zien, en ook de oren worden niet vergeten als het om game-ervaring gaat. Om echt meegesleept te worden in een game kun je een betere videokaart en beeldscherm kopen, of een betere geluidskaart en boxen/koptelefoon. Volgens de slogan van amBX zijn er echter nog veel onbenutte manieren om jezelf nog dieper in een game onder te dompelen: Don\'t just play games, experience them!

Om dat te bereiken gaat het bedrijf in samenwerking met Philips enkele accessoires uitgeven die je helpen om je game-ervaring te versterken. In eerste instantie richt men zich alleen op PC-games, maar later zullen ook accessoires voor diverse consoles geproduceerd worden. Ook andere bedrijven zullen gebruik gaan maken van de amBX-technologie. De amBX-accessoires reageren op bepaalde codes die in het spel zijn geprogrammeerd, waardoor je spelervaring veel intenser wordt. Als er op het scherm iets spannends gebeurt, zal de verlichting in je kamer daarop reageren. Loopt je personage buiten rond, dan voel je een koel briesje door je haren strijken. Een geweerschot knalt door je kamer compleet met ricochet-effecten. Als je over een hobbelig terrein rijdt, voel je dat daadwerkelijk.



De eerste game die volledig gebruik maakt van de amBX-mogelijkheden is Broken Sword 4: The Angel of Death. Als je dit spel speelt, terwijl je geen amBX-accessoires hebt aangesloten op je PC, merk je er helemaal niets van. Zodra je de accessoires echter aansluit zullen ze reageren op de code. De multi-coloured LEDs bovenop de speakers en achter het scherm kleuren mee met de kleuren in het spel en als George buiten loopt blazen de ventilatoren zachtjes wat wind in je gezicht. Bij onweer licht je hele woonkamer op en voel je alles trillen. Inmiddels heeft Kuju Entertainment aangekondigd dat zij de amBX-code zullen inbouwen in hun game Rail Simulator, die in het tweede kwartaal van 2007 klaar moet zijn.



De amBX accessoires zijn in diverse configuraties te koop. De meest eenvoudige optie bestaat uit een setje 2.1 speakers met multicoloured LED-verlichting erop, een LED achter je scherm, een rumble-wristpad en een setje fans. De mogelijkheden tot uitbreiden zijn enorm; van multicoloured LEDs in je plafond tot rumblepads in je bank of stoel (!) of volledige surround sound systemen in je woonkamer. Je kunt het dus zo gek maken als je zelf wilt. Volgens Philips zal het basissetje te koop zijn voor de prijs van een middenklasse geluidssysteem. Een vergelijkbare set is in ontwikkeling voor DVD-spelers, om je filmervaring nog intenser te maken. Als je een amBX-set aansluit en een game of film die amBX niet ondersteunt afspeelt, dan reageert de verlichting (softwarematig) op de kleuren op het scherm. De overige accessoires blijven inactief.