Gamen in Nieuw-Zeeland

Maarten (kepler)
ki•wi (de ~ (m.), ~\'s)
1 sappige vrucht met dunne, harige, bruine schil en groen vruchtvlees
2 loopvogel met plompe lichaamsbouw uit Nieuw-Zeeland
3 Inwoner van Nieuw-Zeeland

Nieuw Zeeland staat vooral bekend om de kiwi’s en niet om de goede gamers van de andere kant van de wereld. Toch is het gamen in Nieuw Zeeland erg populair, maar dit gebeurt vooral buiten huis. In de grootste stad, Auckland, zijn in het centrum erg veel arcade-hallen te vinden, en ook veel internet-shops waar je voor 2 dollar (1 euro) per uur kunt gamen.



Links het drum-spel en rechts Mario Kart Arcade

In deze internet-shops kun je naast het goedkoop checken van je mail als toerist zijnde dus ook goedkoop gamen. Games zoals World of Warcraft en CounterStrike worden hier veel en fanatiek gespeeld. Je zult maar weinig toeristen tegenkomen, maar wel veel opgeschoten jongeren die hard bezig zijn met het fraggen van mensen aan de andere kant van de winkel. Veel geschreeuw over en weer en alweer een potje is voorbij. Waarom het gamen in deze internet-shops zo populair is in Auckland is een beetje onduidelijk. Het zou te maken kunnen hebben met het feit dat breedband internet nog niet heel erg is doorgedrongen in Nieuw Zeeland en redelijk prijzig is. Voor 2 dollar per uur gamen met redelijk snelle PC’s is een goede oplossing voor de kinderen die geen geld hebben voor snel internet en een goede PC (of geen ouders die dit willen kopen).



Auckland is erg populair onder de Aziatische bevolking en dit brengt vele voordelen met zich mee zoals goedkope Japanse auto’s, goedkoop Chinees eten en lekkere massage’s in het winkelcentrum. Een ander voordeel zijn de grote arcade-hallen in Auckland, vol met de Japanse arcade-machines. Games zoals Mario Kart Arcade, Guitar Hero Arcade, Tekken 4, House of the Dead, Street Fighter, Winning Eleven, Tetris, Bust-a-Move. Veel van deze machines zijn de originele Japanse machines en er zijn ook veel van die ‘rare’ arcade-machines te vinden. Zo stond er een machine waarbij je aan een wiel moest draaien en op deze manier kon je allerlei mini-games spelen, waaronder bijvoorbeeld pottenbakken!

Vaag Japans Arcade-ding

Ook heel populair in de arcade-hallen zijn de zogenaamde girl games: speciale hokjes voor de dames (nee, niet de manier waarop jullie denken) waarin ze hun dames-achtige dingen kunnen doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het maken van je eigen stickers, of liefdes-test en nog meer van dat soort damesdingen. Veel giechelende Japanse meisjes liepen daar rond en ik durfde het niet aan om me daar tussen te wagen… Wat ook opviel was de vaardigheid waarmee sommige gamers konden gamen. Absurde knoppencombinaties werden tentoon gesteld om de coolste combo’s te halen. Drummania was ook aanwezig en een aantal echte drummers hadden hun weg gevonden naar deze machine. Die lieten even zien hoe het moet en haalden zowat alle nummers op perfect, op een tempo waarbij je als toeschouwer niet eens kon zien welke combo’s er gemaakt werden.

Natuurlijk zijn er ook genoeg mensen die thuis gamen, echter zijn er niet heel veel game shops te vinden in Nieuw Zeeland. De enige die ik ben tegen gekomen tijdens mijn tijd in het centrum van Auckland was een Electronics Boutique in een winkelcentrum. In de buitenwijken zoals Mt Eden en New Market zijn wel meer gespecialiseerde game shops te vinden. Het viel op dat de PS2 aardig populair is net als in de rest van de wereld, maar de Xbox 360 is hard bezig met een grote promotie-actie.

Speel links voor DJ en rechts voor rocker!

Via elk media-kanaal wordt er wel reclame gemaakt voor de Xbox 360. Op TV kan je een 360 winnen door de volgende vraag te beantwoorden: Wie is de maker van de Xbox 360? A. Nintendo of B. Microsoft. Het wordt ze niet heel erg moeilijk gemaakt hier! Op de radio worden veel reclame-spotjes uitgezonden en complete radiostations worden gesponsord door de Xbox 360 (radiozender The Rock!). Maar ook in de supermarkt word je dood gegooid met reclame, want met Kellogg’s kun je ook en 360 winnen. In 1 op de drie cornflakes pakken zit een mini Xbox-game en als je een gouden vindt dan win je een Xbox 360. Jammer dat er vanwege een staking weinig cornflakes is te vinden in de supermarkt, maar dat is een ander verhaal.

Andere reclames die voorbij zijn gekomen gingen over mod chips voor de PS2/Xbox en Buzz! The Big Quiz. Voor dit laatste spel wordt ook intensief reclame gemaakt op de TV en op straat zie je heel vaak de reclame voorbij komen op billboards.

Het pottenbak-spel!

De prijzen van de games hier liggen iets lager dan in Nederland, maar voor een nieuw 360 spel betaal je toch al snel 110 dollar (55 euro), terwijl een Xbox 360 premium 730 dollar is (ongeveer 365 euro). De rest van de console-games zitten ongeveer in dezelfde prijscategorie en het is niet echt de moeite waard om vanuit Nieuw Zeeland games mee te nemen.

Nieuw-Zeeland is dus redelijk een game-land. Vooral veel (Aziatische) mensen vermaken zich prima in de internet-shops en arcade-hallen die volop te vinden zijn in Auckland. Consoles zijn nog niet heel erg populair hier, maar Microsoft is hard bezig om de 360 te promoten. De Wii is al wel aangekondigd voor Australie, maar nog niet voor Nieuw-Zeeland. Over een paar weken is er wel een beurs waarbij de PS3 speelbaar is, echter ook voor de PS3 is er nog geen launchdatum bekend. Het lijkt erop dat Nieuw-Zeeland (zoals met veel technologie) als laatste aan de beurt komt.