FOK! blikt terug: De MSX

Inge (inkie1010)
De MSX was eigenlijk geen console, maar een zogenaamde homecomputer. De MSX was namelijk niet alleen geschikt voor het spelen van games, maar ook voor tekstverwerken, programmeren en tekenprogramma\'s. In 1982 werd door de Ascii Corporation de MSX standaard geïntroduceerd. MSX staat voor \'Machines with Software eXchangeability\'. Microsoft zorgde voor de BIOS, het besturingssysteem en BASIC. De MSX\'en werden uitgegeven door onder andere Philips en Sony.



De MSX2

De eerste MSX\'en werkte met cassettebandjes. Hierdoor duurde het erg lang voordat je een spel geladen had. Cassettebandjes met verschillende games erop kon je overal kopen. Later kwamen de MSX\'en met diskettestations (DD\'s) en ROM cartridges waarop je games kon kopen die alweer een stuk mooier eruit zagen. De MSX1 dateert van 1983 en werd opgevolgd door de iets krachtigere MSX2 (1985). Japan kreeg daarna nog twee opvolgers van de MSX, namelijk de MSX2+ en de MSXTurbo.



De MSX Gids

Vooral in Nederland waren er veel fanatieke MSX gebruikers. Dit zorgde ervoor dat er zelfs MSX tijdschriften waren. Doordat je kon programmeren op de MSX vond je in deze tijdschriften vaak enorme code listings die je kon overtypen en zo had je weer een nieuw spel op je MSX. Nog mooier was een speciaal radioprogramma waar machinetaal uitgezonden werd, waardoor je eens in de maand een spel kon \"downloaden\" van de radio door het op een cassettebandje op te nemen. Zo zie je maar dat dat downloaden helemaal niets nieuws is.



Een MSX muis en de MSX prompt

Je kon de MSX aansluiten op je televisie maar er waren ook speciale monitors te koop. De MSX had (voor die tijd bijzonder) al een kleurenscherm en realistisch geluid. Verder bediende je de MSX met het toetsenbord, maar kon je ook joysticks voor de MSX krijgen. Er was zelfs al een muis voor de MSX evenals een printer.

Tot op de dag van vandaag zijn er nog altijd actieve MSX gebruikers en worden er nog regelmatig beurzen en evenementen georganiseerd waar de MSX\'ers samenkomen.