Interview met Randall Jahnson

Yngwie
Gun is een game die zich afspeelt in het Wilde Westen waarbij het verhaal een zeer belangrijke rol speelt. Om het script zo goed mogelijk in de game te verwerken heeft Activision dan ook de hulp ingeroepen van een echte Hollywood scriptschrijver, te weten Randall Jahnson. Hij heeft verscheidene grote films op zijn naam staan en FOK!games had het genoegen om hem een aantal vragen te stellen:

Kunt u in het kort beschrijven wie u bent en wat voor werk u doet?
Mijn naam is Randall Jahnson (uitgesproken als Johnson). Voordat ik meewerkte aan de game Gun, ben ik actief geweest als filmschrijver in Hollywood. Een aantal van mijn films zijn The Doors, geregisseerd door Oliver Stone en The Mask of Zorro. Ik ben opgegroeid iets ten noorden van San Diego, Californië.

Heeft u veel tijd gespendeerd aan het onderzoeken van eind 19e eeuw om het script voor het spel te kunnen schrijven?
Eigenlijk ben ik nooit verder dan mijn eigen bibliotheek gegaan. Ik ben een boekenliefhebber en heb jarenlang boeken verzameld over het Wilde Westen. Het Amerikaanse Westen heeft me altijd al gefascineerd, dus je kunt eigenlijk wel stellen dat ik er mijn hele leven al onderzoek naar gedaan heb. De familie aan mijn moeders zijde komt uit west-Missouri, hetzelfde gebied waar Jesse James en zijn mannen, de Younger broers, vandaan kwamen. Toen mijn grootmoeder nog een meisje was, zag ze Cole Younger in haar eigen stadje rondlopen, een oude man en net uit de gevangenis. Ik hoor dit soort verhalen dus al van kleins af aan en die hebben altijd tot mijn verbeelding gesproken, tot op de dag van vandaag toe.
Zelf heb ik ook veel door het Westen rondgetrokken. Veel van de beroemde hotspots zijn nog steeds aanwezig en redelijk ongehavend. Little Big Horn bijvoorbeeld, waar Custer uitgemoord werd door de Sioux en Cheyenne krijgers, aangevoerd door Crazy Horse en Sitting Bull. Als je bovenop die verlaten en winderige heuvel in Montana staat is het niet moeilijk om je je de beroemde Last Stand voor te stellen. Lincoln in New Mexico is ook zo\'n mooie plaats. De simpele hoofdstraat wordt nauwgezet vrijgehouden van alle moderne commercie. Op die plek liet Billy the Kid een aantal van zijn meest beroemde prestaties zien als revolverheld tijdens de Lincoln County War, een bloederige strijd over concurrerende bedrijfsbelangen.

Zijn delen in het spel gebaseerd op feiten en ware gebeurtenissen of is alles fictioneel?
Het stuk in het begin van de game waar de stoomboot in de val gelokt wordt, is geïnspireerd door een obscure gebeurtenis genaamd \"The Tobacco Garden Affair\". Een stoomboot met overheidsgeld voor de Indianen bevoer de Missouri rivier in Montana in 1863. Voor een bijeenkomst ging een groep Sioux en Blackfeet Indianen aan boord. De chiefs hadden het vermoeden dat de Indiaanse overheidsagent, een corrupte predikant met de naam Reed, een gedeelte van het geld voor zichzelf achterhield. En ze hadden gelijk. De gemoederen laaiden op en en de stoomboot kwam onder vuur te liggen van de Indianen die aan boord van het schip waren, en ook vanaf de wal. De boot kon wegkomen, maar niet voordat een twintigtal Indianen en verscheidene crewleden de dood vonden. Het karakter Reverend Reed uit Gun is afgeleid van die gewetenloze overheidsagent met dezelfde naam.
Wanneer Colton White, de hoofdpersoon in Gun, arriveert in Empire, New Mexico Territory, komt hij in het midden van een machtstrijd tussen de lokale bevolking (cowboys, latino\'s en Apaches) en de corrupte \"law dogs\" van de onofficiële burgemeester Hoodoo Brown terecht. Een aantal karakters uit dit deel van de game hebben echt bestaan. Brown, zijn deputies \"Arkansas\" Dave Rudabaugh en J.J. Webb, en ook de vingervlugge revolverheld Clay Allisan zijn historische figuren. Zij waren allemaal actief rondom Las Vegas, New Mexico, het modelstadje voor de game. We hebben echter wel de naam aangepast om verwarring met de stad Las Vegas in Nevada te voorkomen.