PSP Presentatie

Maarten (kepler)
Sony had een hele mooie dag uitgekozen om de PlayStation Portable te presenteren aan het Nederlandse volk, misschien wel een te mooie dag. Het was die dag namelijk een graadje of 30 en de plaats van de presentatie, de hippe boot genaamd Ocean Diva, moest het doen zonder airconditioning. We (Leejow en Kepler) waren net iets te laat omdat de NS weer eens precies op tijd reed, maar gelukkig begon de presentatie ook iets later. Het allereerste wat ter sprake kwam tijdens de presentatie was natuurlijk het apparaat zelf. Klarissa Patijn, fotomodel van beroep, kwam de PSP showen aan het publiek. Nadat een aantal fotografen een flink aantal foto\'s had gemaakt was het tijd voor de eerste echte presentatie. Carl Rohde ging ons vertellen waarom de PSP de nieuwe trend gaat worden.

De boot OceanDiva

Carl Rohde is een academisch trendwatcher; wat inhoudt dat hij onderzoek doet naar de huidige trends in de samenleving en hij krijgt hiervoor ook nog eens betaald. Het was een wat oudere professor die zich jonger voordeed dan dat hij was, vooral door het woordje \'cool\' heel vaak te gebruiken. Hij had een leuk verhaaltje dat er een grote generatie-kloof is en dat de jeugd van tegenwoordig de televisie maar \'retro\' vindt en gamen juist cool vindt. Er zijn eigenlijk vier redenen dat de PSP een nieuwe grote trend onder de jongeren gaat worden.

Carl Rhode

1. You will respect my authority

Volgens Rohde is de huidige jeugd opgegroeid met een onderhandelingshuishouding en dit bepaalt de manier waarop ze in de wereld staan. In plaats van dat producten als vanzelf hun wereld binnenkomen bepalen de jongeren nu zelf wat er in hun buurt komt. Dit ben ik en jij, groot merk, bent welkom als je de juiste spirit draagt.

2. Give me interactive kicks

Zoals eerder gezegd vind de jeugd televisie en films maar \'retro\'en computerspellen zijn tegenwoordig helemaal hip. De huidige generatie wordt ook wel de computer game generation genoemd. De PSP geeft deze generatie de interactive kicks waar ze naar op zoek zijn.

3. I want to feel connected

Tegenwoordig is de telefoon het centrum van het leven van de huidige generatie. 24-uur per dag staan ze in contact met hun vrienden. De PSP kan hier mee helpen.

4. Extended homes

Thuis is geen thuis meer. In de echtscheidingscultuur die nu heerst kan je echte huis behoorlijk eenzaam zijn. Thuis is waar je vrienden ook zijn en de PSP zorgt ervoor dat je entertainment overal naar toe mee kunt nemen en je dus overal thuis zult voelen.

Na deze presentatie kwam er nog een kort verhaaltje over de specificaties, maar daar kun je meer over lezen in de review die komende week op games.fok verschijnt. Wel is de prijs bekend gemaakt voor de PSP, en dat is 249 euro. Hiervoor krijg je een value-pack met hierin een hoesje, oordopjes met afstandsbediening en een 32 Mb memory-stick. Ook zul je na registratie ook nog eens een gratis UMD-film krijgen. Naast de prijs van de PSP is ook de richtprijs voor de games bekend gemaakt, namelijk 55 euro per game. Sony Computer Entertainment Europe zal zelf met een acht launch-titels komen (waaronder F1 Grand Prix, MediEvil Resurrection, Ridge Racer en WipeOut Pure) en ook een aantal films op UMD waaronder Spider-Man 2, Hitch, XXX: The Next Level en Ghostbusters. Wat de richtprijs voor UMD-films zal worden is nog niet bekend gemaakt.


Hierna was het eindelijk mogelijk om zelf de PSP in handen te nemen. We werden niet als een stelletje wilde honden losgelaten, maar we moesten keurig een bordje volgen (die werd bij onze groep helaas gedragen door een gozer, de rest had allemaal mooie vrouwen...) die ons vervolgens naar een workshop bracht. Onze eerste workshop was een foto workshop. Het stelde niet echt veel voor; er werd verteld dat je een foto kan nemen op een camera met memory-stick en deze kun je vervolgens op je PSP bekijken. Verder viel er nog niet te vertellen en op onze vraag of er nog bewerkings-software op de PSP komt kon de aardige meneer geen antwoord geven. Daarna was er de mogelijkheid om met Klarissa Patijn op de foto te gaan, maar niemand wilde dat eigenlijk. Uiteindelijk werd iedereen bijna meegesleurd om op de foto te gaan met het fotomodel, maar nog steeds waren er mensen die weigerden.
De volgende workshop was de game-workshop, voor ons de meest interessante. Hier werden de launch-titels van Sony geshowed, waaronder Ridge Racer, F1 Grand Prix en WipeOut Pure. Helaas konden we de spellen niet zelf spelen en we moesten snel weer door, omdat de volgende groep alweer stond te wachten. De laatste twee workshops gingen respectievelijk over films en muziek op de PSP. Films worden zoals eerder gezegd op UMD uitgebracht en Sony heeft al een aantal contracten met verschillende film-maatschappijen. Het zal ook mogelijk worden om zelf MP4-bestanden af te spelen op je PSP. Muziek afspelen behoort ook tot de mogelijkheden en hoe dit moest werd duidelijk uitgelegd door een vertegenwoordiger van Sony. Na de laatste workshop vroegen we toch maar even of we toch echt niet even een spel konden uitproberen en dat was geen probleem. Ze lieten ons zelfs alleen met de PSP en we hebben een half uurtje kunnen spelen. We hadden de PSP makkelijk kunnen meenemen, maar het was eigenlijk veel te heet om snel weg te rennen en dus hebben we hem netjes teruggelegd.

PSP vs Tapwave Zodiac

Deze week is het PSP-week op games.fok en je kunt verschillende reviews van spellen verwachten en natuurlijk ook een review van het apparaat zelf. Wanneer welke review online komt verklappen we nog niet, dus hou de site goed in de gaten komende week.