FOK! interviewt Sony

Marco (MrSubtle)
Vandaag was de bekendmaking van de nieuwe PStwo die binnenkort wordt released. Wanneer komt het apparaat beschikbaar en komt er een speciale marketingactie hiervoor?

Op 1 november. Of het weekend voor 1 november; ik weet niet precies op welke dag 1 november is maar officieel 1 november dus waarschijnlijk het weekend er voor. Er komt begin november uiteraard een actie om aan het grote publiek te laten weten dat de nieuwe hardware er is.

En wat wordt de prijs?

150 euro. 149,95 om precies te zijn. Op de foto\'s zie je hoe groot hij in werkelijkheid is, maar toch, als je hem in je handen hebt lijkt hij nog kleiner dan op de foto\'s.

Denk je dat mensen op een gegeven moment niet verzadigd zullen worden als er een PlayStation Portable uit gaat komen, de Nintendo DS gaat uitkomen, de mini versie van de PlayStation 2 gaat uitkomen, etc.?

Bij lange na niet. We kunnen nog een heel, heel eind door. We zitten nu in de Benelux ietsje over 10% huishoudpenetratie, Engeland zit op 29% procent huishoudpenetratie, Ierland zit daar zelfs nog boven. Er is dus geen enkele reden waarom we in de Benelux minder mensen zouden kunnen aanspreken om tot gaming te komen. Vooral nu dat de omstandigheden beter zijn. We hebben producten zoals een Eye-Toy, zoals een Sing Star, die zich op een breder publiek richten. Toepassingen die geen game zijn, zoals die Eye-Toy Chat, dus we kunnen zeker naar dat soort huishoudpenetraties gaan, en vermoedelijk nog hoger. We denken niet dat we gauw aan een verzadigingspunt gaan zitten. De markten gaan gesegmenteerd raken uiteraard. Wat we wel vermoeden is dat de PSone in de Benelux nu mogelijk gaat dalen; dat de interesse behoorlijk gaat afnemen. 150 euro voor deze (red.: wijst naar PStwo) en 90 voor de PSone.

Worden daar nu wel nog games voor ontwikkeld? Voor de PSone exclusief?

Voor de PSone worden eigenlijk weinig nieuwe games nog ontwikkeld. Er zijn nog wel budgetproducten die opnieuw uitkomen, maar dit zijn meestal re-issues van bepaalde games. Gewoon budgetversies die opnieuw uitgebracht worden in goedkope versies.

Wat is de levenscyclus van de PlayStation 2 op dit moment?

De levenscyclus van de PlayStation 2 schatten wij op tien jaar. En dat is denk ik aan de voorzichtige kant omdat de PlayStation 1 zit nu aan een levenscyclus van bijna 10 jaar. Hij zit nu op 9 jaar, en je moet bedenken dat de belangrijkste game developers te vroeg zijn gestopt met topgames te maken en zijn ze allemaal overgestapt op de PlayStation 2. En de belangrijkste developers zoals een EA en zo hebben gezegd: die fout gaan we geen twee keer maken door geen games meer uit te brengen voor de PSone terwijl de vraag er nog was.

Activision heeft dat toen toch wel gedaan nog?

Ja maar er zijn er..., nou ook EA heeft dat nog gedaan. EA heeft bijvoorbeeld FIFA nog uitgebracht op de PSone, maar het is heel sterk afgebouwd terwijl de vraag nog heel, heel hoog was. Had men in 2000, 2001 en 2002 echt volop games blijven maken dan ben ik er van overtuigd dat PSone op een veel hoger niveau zou hebben gestaan toen, en waarschijnlijk nu ook nog. Maar goed, er is nog helemaal geen sprake van PS3; concrete aankondigingen en zo; de eerste aankondiging is verwacht op de E3 volgend jaar.

Microsoft doet dat wel. Zij hebben de Xbox 2 al aangekondigd?

Ik kan me niet uitspreken over de strategie van Xbox, maar wij kiezen er voor om het product aan te kondigen als het ook aan de horizon zichtbaar is. En wat voor ons het allerbelangrijkste is is nu de PS2 en de PSP en we gaan niet nu al dingen roepen over PS3.

Alle grote titels komen weer als verwacht op het einde van het jaar, Gran Turismo komt zelfs pas in december. Is het niet een idee om in de zomer ook titels uit te brengen voor mensen met vakantiebaantjes etc.?

Nou dat proberen wij ook actief, we proberen eigenlijk die markt het hele jaar door op een goed niveau te houden, maar je hebt natuurlijk verkoopopportuniteiten op het einde van het jaar. Een aantal van die dingen sturen wij zelf aan en zijn onze eigen studio\'s, maar een heel aantal van die zaken zijn onafhankelijke studio\'s en je kunt niet tegen die mensen zeggen: nee, je mag ze niet uitbrengen in november. Dat is hun eigen keuze. Er zijn soms ook een paar praktische zaken, dat ze een game pas kunnen uitbrengen als ze alle data binnen hebben. Bijvoorbeeld voetbalgames, die kan je eigenlijk niet voor september uitbrengen. Je kunt te vroeg zijn in oktober om actuele transfers er in te stoppen. Vandaar een beetje een grotere concentratie altijd op het einde van het jaar. We proberen echter actief... Socom bijvoorbeeld hebben we vorig jaar uitgebracht, Eye-toy, Sing Star hebben we uitgebracht voor de zomer. We proberen het wat beter te spreiden en niet een gigantische piek te hebben voor de kerst en Sinterklaas en dan de rest van het jaar met onze vingers draaien; dan moeten we ook nog iets te doen hebben.