Interview met Delain

René (MrManiak)
Het is een frisse vrijdagmiddag. Samen met FOK!-Fotograaf Digipiri ben ik naar de studio van Roadrunner Records in Naarden afgereisd. Na even wachten in de lobby met een warm bekertje automatenkoffie zijn we aan de beurt voor een interview met metalband Delain.



Na een periode van bijna tweeënhalf jaar zijn ze van plan om hard terug te komen met nieuwe nummers, een nieuwe cd en zelfs een zeer grote tour. Charlotte Wessels is de zangeres van Delain en vertelt ons wat ze in de afgelopen periode hebben gedaan. “We hebben veel gespeeld. We zijn zelfs nog met een tour naar het buitenland geweest.” Martijn Westerholt, toetsenist en oprichter van de band, vult Charlotte aan. “Ook hebben we onze uitgekomen singles gepromoot. Daarnaast hebben we nog een ‘pretsingle’ uitgebracht, namelijk ‘the Gathering’. En niet te vergeten een geweldig optreden gegeven in een kerk in Zwolle.”

De vorige singles zijn goed ontvangen door het luisterend publiek. Of dit ook met de aankomende single 'April Rain' gaat gebeuren is nog even afwachten. “Ik heb nog geen idee. Natuurlijk hoop je het beste, maar je kunt niks verwachten”. 'April Rain' is het eerste nummer van de gelijknamige cd. Het album, dat 20 maart in de schappen ligt, is deze keer met een stuk minder gastartiesten gemaakt. Waar de eerste cd Lucidity bestond uit vele losse samenstellingen, heeft April Rain een vaste samenstelling. Met Ronald Landa op de gitaar, Rob van der Loo op de basgitaar en Sander Zoer achter het drumstel is een formatie gecreëerd waar menig band jaloers op kan zijn. “We hadden zelf een deadline vastgesteld voor het album. Het is vele malen moeilijker om binnen zo’n periode mensen te vinden, maar gelukkig hebben de bandleden die we nu hebben alles opgevangen van wat we op het vorige album hadden.”



Ook deze keer kan Delain rekenen op support uit een bekende hoek. Voor de tweede keer op rij heeft Delain een bezoek gehad van niemand minder dan Marko Hielata, de zanger van Nightwish. Martijn: “Hij stond afgelopen editie bij Lowlands en na het optreden hebben we hem gevraagd. We hadden al een aantal liedjes die gewoon bij hem pasten.” Charlotte heeft een zeer hoge pet op van Marko. “Een erg uniek gegeven is dat Marko als één van de weinige zangers in het register van de vrouwen kan komen. Tijdens het schrijfproces kon hij delen van mijn tekst één op één overnemen.” Er blijven natuurlijk ook mensen met wie Martijn en Charlotte nog eens willen samenwerken. Charlotte: “We hebben al heel veel mensen gehad, maar ik wil nog heel graag iets doen met Tommy Yorke van Radiohead.” Martijn beaamt het feit dat ze al vele samenwerkingen hebben gehad, maar ook hij weet nog een naam. ”Steve Hogan van Rammstein. Maar dat zijn allemaal ideeën voor de toekomst.”

Dat iedere band en artiest een eigen ‘opstartritueel’ heeft voor een optreden is geen geheim meer. Natuurlijk zijn we nieuwsgierig of Delain ook eigen rituelen heeft. Charlotte: “Het begint nu pas te ontstaan. Natuurlijk praten we voor en na een optreden wat er beter kan, maar dat spreekt voor zich.” De echte rituelen die de band heeft, bevinden zich nu bij de drummer en een ander bandlid. De drummer jut zich op door op en neer te springen en de gitarist probeert zijn 'zen' te zoeken. Maar er zijn ook vreemde gewoontes on stage en backstage te vinden. Charlotte vertelt opgetogen over het extra bandlid Wibi Soerjadi die een hele tijd is meegegaan op tour. “We hebben met de vorige optredens een groot kartonnen promotiemodel gehad van Wibi Soerjadi. Hij ging overal met ons mee en was echt onze mascotte.” Martijn herinnert zich nog een apart groepslid. “We hebben ook nog eens Leo gehad. Leo was een baksteen die we overal met ons meenamen. Het was eigenlijk meer om de technici te pesten, zodat ze steeds nutteloos met hem aan het rondsjouwen waren.”


De naam Delain zet bij velen nog een vraagteken boven het hoofd. Weinigen weten waar de bandnaam voor staat. De naam staat gelijk aan de naam van het koninkrijk in het boek ‘The Eyes Of The Dragon’ van Stephen King. Volgens Maarten weet King niet dat er een band is met een naam uit zijn boek. Met een glimlach op zijn gezicht geeft hij antwoord. “Misschien moeten we hem eens schrijven.” Charlotte haakt er meteen op in. “Of we vragen aan hem of hij een mooie tekst voor ons wil schrijven.” Maar naast een band en een fictief koninkrijk is de naam Delain ook nog ergens anders te vinden. “Het is ook een dorpje in Frankrijk. Nu krijg je als eerste hit in Google een link naar ons, maar voordat we echt bekend waren verscheen er nog een kaartje van Google Maps met het Franse plaatsje. Misschien is het wel leuk om eens op te treden daar: Delain live in Delain.”

Het album April Rain komt 20 maart uit. Natuurlijk kun je op FOK! een recensie van de cd verwachten.