Een interview met X Factor's Dieneke

Sven (Svensational)
De één kan niet wachten op de volgende uitzending, de ander verguist het: X Factor. Deze talentenjacht is bezig aan zijn tweede seizoen op de Nederlandse buis. Een van de kandidaten die dit seizoen meedoet is de 21-jarige Dieneke, en zij heeft zich tevens geregistreerd op FOK!. Hoogste tijd dus voor een interview met deze dame, die nog in de race is om X Factor te winnen.

Waarom heb je besloten om mee te doen aan X Factor? Had je al veel zangervaring voor je je opgaf?

Ik zing al erg lang, en heb sinds mijn 15e al zangles. Dus nu bijna al 7 jaar. Ik weet wat ik kan, en dacht laat ik het eens een kans geven bij X Factor. M'n vriendin Nathasja (Popstars, laatste 30 afgelopen jaar) had me overgehaald om bij allebei auditie te gaan doen. De laatste keer dat ik voor een jury had gestaan was bij Idols 2, toen was ik 16. Dus waarom geen poging wagen?

Wat vind van je eigen stem? En vind je het leuk om jezelf terug te zien op tv?

Ja, dat is een lastige vraag. Het is apart om jezelf terug te zien op tv. Ik word altijd erg kritisch want ik hoor af en toe genoeg dingen die ik beter had kunnen doen. Maar goed, daar is dan niks meer aan te doen. Het is in ieder geval wel leuk om jezelf terug te horen.

Je vertoont een opvallende gelijkenis met Lily Allen. Wordt dat vaak tegen je gezegd, en denk je dat je dit in je voordeel werkt?

Ja, die vergelijking hoor ik vaak genoeg. Tijdens de X Factor Campus heb ik dat echt te vaak te horen gekregen, ik werd op een gegeven moment zelf Lily genoemd! Ik weet niet of het in mijn voordeel werkt, maar zij is iemand die het tenminste wel al gemaakt heeft.




Geeft de televisie-uitzending op de vrijdagavond een goede weergave van wat er zich op de dagen op de X-Campus afspeelt?

Ja, opzich wel. Maar ze laten natuurlijk wel de bright side zien. Het is voornamelijk wachten, wachten en nog eens wachten. En dat is slopend. Je mag pas laat naar je bed, en je moet er weer vroeg uit. Maar goed, het was wel een zeer leuke ervaring!

Je zult best heel veel toffe mensen hebben ontmoet en iedereen heel aardig vinden. Maar toch... er zijn vast mensen uit het theater die je niet kon luchten, die je verschrikkelijk irriteerden en je het bloed onder je nagels vandaan haalden. Wie en waarom?

Haha, daar ga ik me niet helemaal over uitlaten uiteraard. Natuurlijk waren er een paar mensen die het bloed onder me nagels vandaan haalden. Maar ik kan me daar niet zo druk om maken, want je bent er uiteindelijk voor jezelf. Je gunt iedereen hun plekje op het podium. En je hoopt uiteindelijk maar dat de jury en productieleden de nare kant van een kandidaat zullen opvallen.

Wat vind je van de jury en wat vind je van hun selectiebeleid? Ben je het eens met de laatste kandidaten die zij geselecteerd hebben?

Ik moet zeggen dat er in de categorie jongens, groepjes en ouderen de juiste zijn uitgekozen. In de categorie meiden heb ik mijn twijfels. Ik ben het wel eens, want ze zullen altijd goede achterliggende redenen hebben waarom ze mensen wel of niet kiezen. Het zou alleen fijn zijn als die meer naar voren kunnen komen zodat kandidaten wat kunnen doen met de feedback.

Wie van degenen die over zijn denk je dat er gaat winnen?

Ik was vanaf het begin van de X Campus met Lisa, ook op kamers etc. En ik denk dat zij een grote kans maakt. Ook vind ik One-J, Irma, Rachel en Luigiano grote kanshebbers.

Hoe ben je erachter gekomen dat er op FOK! een topic over jou was, en hoe vond je het om de, niet altijd even aardige, reacties te lezen?

Ja, je word toch nieuwsgierig of mensen het nu over je hebben of niet. Ik heb vaker op het forum van xfactor.nl zelf zitten kijken. Dus toen ging ik mezelf maar eens googelen, en kwam ik uit op FOK!. Ik vind het leuk om te zien wat mensen van je denken. Ook al is het negatief, dan moet je jezelf maar bedenken dat het ook alleen maar een kwestie van smaak is natuurlijk.

Denk je dat je in de toekomst vaker gaat posten op FOK!?

Ja, ik vind het een leuk forum. Erg toegankelijk en zeer actief!

Tot slot, wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben nu bezig met afstuderen in HBO communicatie. Ik ben nu 2 weken daarmee bezig, en eind mei lever ik mijn scriptie in. Dus eigenlijk komt X Factor me niet heel erg goed uit nu, want ik ga eerder voor een briefje dan voor een (nog) onzekere zangcarrière!

Kijk vrijdagavond om half negen naar X Factor op RTL 4 om te kijken of Dieneke de derde ronde van de X Campus overleeft!


Dieneke zingt Morning of my Life