Special: Kick-off Diningcity Nationale Restaurantweek

Chantal (rocha01)
De Spiegelzaal van het Amstelhotel; één van de beroemdste en naar horen zeggen mooiste hotelzalen van Nederland. Je moet er minstens één keer in je leven een kijkje hebben genomen en wonder boven wonder viel er een uitnodiging op de mat om precies dat te doen. Dinsdag 3 februari mochten wij op komen draven voor de kick-off van de Diningcity Nationale Restaurantweek voorjaar 2009.


De Restaurantweek is een halfjaarlijks event waar je voor maar 25 euro per persoon in een toprestaurant kunt dineren of voor 20 euro lunchen. Beroemde restaurants als La Rive in het Amstelhotel, Ron Blaauw in Oudekerk a/d Amstel, Librijes Zusje in Zwolle en Sophia, de nieuwe hotspot in Amsterdam bieden je deze kans. Maar liefst 36 restaurants met een Michelinster, 650 restaurants in totaal, doen mee en bieden samen in een week tijd 250.000 keer een zitplaats aan.

De opzet van de presentatie was glamoureus. De entree van het Amstelhotel met de bediening in rokkostuum is toch wel een beetje indrukwekkend en hoe over-de-top, bijna protserig de Spiegelzaal met de goudgeverfde pseudo-Griekse pilaren ook is, je voelt je erg klein worden in zo'n ruimte met uitzicht over de Amstel. Om de boel nog wat cachet te geven was kooknicht Braakhekke uit de 'garage' gehaald en werd de pers gepamperd met luxe hapjes en champagne. Tenminste, als je er op tijd bij was, want de 'drie-dwaze-dagen cultuur' viert hoogtij onder journalisten.

Om rustig te kunnen genieten van de fantastische zeebaars gingen we in de keuken in gesprek met Roger Rassin, chef-kok van La Rive. Rassin zit er pas zes maanden, maar doet volgens de restaurantcritici de Michelinster enorme eer aan. Iets wat voor een jonge nieuwe chef soms moeilijk kan zijn. Je vraagt je af waarom een chef die dagelijks sterrengerechten voor sterren kookt mee doet met het praktisch in de uitverkoop gooien van top-eten. Rassin: “Wij hebben nauwelijks te lijden onder de economische crisis en dan is het mooi een centrale rol te vervullen in een hartstikke leuk evenement als de Restaurantweek. Ik vind het belangrijk meer mensen bekend te maken met gastronomie en ook om jongeren en studenten de mogelijkheid te geven dit eens te ervaren en hopelijk te enthousiasmeren.”
Mocht je willen ervaren wat Rassin bedoelt, en dat is zeker aan te raden, dan kun je sinds 3 februari reserveren via de website van De Restaurantweek. De Restaurantweek is dit voorjaar van 2 tot en met 8 maart. Er is vast wel een restaurant in de buurt en mocht je die week niet kunnen, in september is er weer een mogelijkheid. Wees er wel snel bij, want ondanks dat er veel plaats is, zijn zeker de toprestaurants snel volgeboekt. Er is ook een Restaurantweek in New York. Die duurt zelfs een maand en is nu tot eind februari ook nog met een maand verlengd. Kennelijk heeft de crisis daar wel invloed op de bezetting gehad.

Een foto-impressie:










Met dank aan Job Seuren voor de tekst en Lucas Seuren voor de foto's

Even de internetadressen op een rij:
Diningcity
Restaurantweek Nederland
Restaurantweek New York