'Echte mannen bestaan niet meer'

Nolius
Icoon OpmerkelijkEen halve eeuw geleden begon de emancipatie en sindsdien is de mannelijkheid in de versloffing geraakt. De aandacht van onze cultuur richtte zich op de vrouwen en hun wensen. "Wij mannen moeten ons realiseren dat wij ook een leven hebben", zei Tijn van Ewijk van Remancipatie.nl gisteravond in FOK!radio.

"We zijn 50 jaar geleden begonnen met de emancipatie. En die was ook nodig. Maar die inhaalslag van vrouwen is eigenlijk wel gemaakt nu. Dus nu wordt het weer tijd dat de mannen weer naar zichzelf kijken", zo zegt Van Ewijk. "We hebben geen manneninwijding meer. Alle oerculturen hadden zo'n inwijding. Dan wordt je van jongetje tot man gemaakt. Maar wij hebben die niet meer."

Vrouwen willen geen ideale man meer, zegt Van Ewijk. "We blijven hangen in het jongetjesgedrag. En dat komt omdat er geen moment meer is dat andere mannen je vertellen wat het is om man te zijn." Papa is namelijk niet meer aanwezig. "Papa werkt en is geen smid of boer meer. Papa zit op kantoor en zit een beetje te FOK!ken. Hij is geen rolmodel meer."

Mannen zien zelfs niet eens meer dat ze geen echte man meer zijn. "Vrouwen klagen erover: er zijn gewoon geen echte leuke kerels meer. En daar hebben ze eigenlijk gelijk in ook."

Samen met Floris Voorsteegh wil Tijn van Ewijk er wat aan doen. "Wij organiseren weekenden waarin we mannen uitleg geven wat ze moeten doen om een echte vent te worden. Zo krijg je uitleg over beweging, hoe moet je je bewegen. We hebben het over hoe je jezelf kan leren kennen. Een vrouw legt uit hoe stemgebruik werkt. Want 70 procent van de mannen praat boven zijn normale stemhoogte. Vrouwen vinden een lagere stem namelijk veel aantrekkelijker."

-----
Toch lijkt niet iedere vrouw een noeste man te willen. Praat erover mee in dit topic op het FOK!forum.