Kijkje achter de schermen bij frontpage.fok

Claudia Angenent
Net zoals bij Games.fok gaan we jullie een rondleiding geven achter de schermen van de frontpage.

"Welkom op de Frontpage van FOK!" In eerste instantie zullen jullie zien dat de Frontpage voor de crewleden bijna hetzelfde is als voor de users van FOK!. Enige verschil op de indexpagina is dat we een extra link hebben naar de DPS toe.
De echt grote verschillen ga je pas merken als je een nieuwsbericht, review of column opent. Want daar staan wat kleine dingetjes die het bewerken van een bericht, review of column makkelijk maken. En heel belangrijk het moderatiescherm voor de moderators op de Frontpage.

Het adminpanel
Zoals je kan zien verschijnt het adminpanel boven aan een nieuwsbericht als je er met je muis overheen gaat. Maar wat betekenen die icoontjes nou toch? De linker zal voor zichzelf spreken, dat is voor het editten van het bericht. Door op dit icoontje te klikken kom je direct in de DPS uit op de plek waar dit bericht staat. Het slotje zal denk ik ook wel voor zichzelf spreken, hiermee zet je een nieuwspost op slot zodat users er niet meer op kunnen reageren. Het grote rode kruis is om het nieuwsbericht te verwijderen. Het gebeurt namelijk wel eens dat er een dubbel bericht op de Frontpage staat en dan kan je hem lekker snel verwijderen. Met het icoontje met de balkjes kun je een poll toevoegen. Zodra we daar op dit moment op klikken krijgen we een mooie #5 melding dat de database niet werkt. De laatste, het prullenbakje, is om de verwijderde reacties van het bericht te kunnen bekijken.

Moderatie opties
Elk crewlid op de frontpage heeft bij de reacties een pulldown menu waarmee ze de reacties kunnen modereren. Zoals je waarschijnlijk wel op het plaatje kan zien, zien de moderators in kwestie niet het aantal minpunten wat ze uitdelen. Ze modereren op een woord, niet met punten. Je kunt zien dat er heel wat opties zijn waarop je kan modereren. Zo heb je: Bad quote, Warez, Flood, Racisme, Porno, Firstpost, Troll/Flame, Spam, Schelden, Doodsverwensing, Offtopic, Nutteloos en Normaal. Zoals je dus ziet genoeg om uit te kiezen.

De DPS (Digital Publishing System)
Dit is de back-end van de frontpage om het maar even in nerdtaal te zeggen. Hier kan je zien hoe de indexpagina van de DPS eruit ziet. Niet elk FP-crewlid ziet hetzelfde als jij nu ziet. Als eindredactie heb je volledige rechten in de DPS en kan je dus overal in. Het kan dus zo zijn dat een nieuwsposter geen columns kan verwijderen. Zoals je ziet heeft elk Frontpage-crewlid zijn eigen blokje om zijn taken te kunnen doen. Van nieuwsposten tot aan polls plaatsen, het gebeurt allemaal hierin.

Dit hele systeem is gemaakt door Highlander en Breuls en is dus uniek in zijn soort. Het is maatwerk en dus niet gekocht. Dat heeft als voordeel dat we vaak dingen doorgeven aan Highlander en Breuls die wij veranderd zouden willen hebben in de DPS. Zo is er pas geleden een extra blokje op de index gekomen met het aantal items feedback dat nog open staat. Vroeger was dit enkel een link die je uit je hoofd moest weten, en nu kunnen we het gewoon netjes zien.

Naast het plaatsen van content bevat de DPS ook linkjes naar tooltjes die we veel gebruiken. Dan heb ik het over de icoontool die ze gebruiken bij het nieuws, images.fok, de HTML generator en de reviewtool.

Voorbeeld: Hoe plaats ik nieuws op de Frontpage?
Toevallig heb ik net zelf een bericht moeten plaatsen en zal ik dat even als voorbeeld geven. Zoals je kan zien moet je bij het plaatsen van je bericht kiezen in welke categorie het bericht thuishoort. In dit geval was het site-nieuws. Daaronder vul je de naam van de bron in en de URL. Dan heb je een grote ruimte voor het nieuwsbericht zelf. Als alles ingevuld is dan klik je op invoeren of bekijken. Zodra je op invoeren klikt, staat het bericht binnen een minuut in de tracker op de frontpage.





Voorbeeld: Hoe maak je een column en review?
De columns en reviews worden op dezelfde manier gemaakt. Je kiest voor nieuwe column of review maken en je komt in een scherm uit waar je wat gegevens in moet vullen. Zodra je titel en categorie hebt ingevuld kan je verder met je column of review. Erg makkelijk is dat de reviewer of columnist zelf het aantal views kan zien in de DPS. Hierboven staan ze nog allemaal op 0, maar dat komt omdat deze review nog niet online is gezet. Zo zien wij de reviews en columns dus.

Tot zover de korte rondleiding achter de schermen van de Frontpage.