Pinkpop 2022: een terugblik

4. Zondag: pop met een hoofdletter P

"Wie ben jij? Ik ben een god. Ik weet zeker jij hebt zeven pillen op, suck my dick bitch!" galmt het over het veld als Joost de IBA Parkstad Stage opent. Ja, het wordt een dag voor de pop. Maar man wat hebben we er een zin in!

De rockers van Navarone staan tegelijkertijd in de Tent Stage en ondanks dat je van het stemgeluid van frontman Merijn van Haren moet houden, zet de band een mooie show neer die helemaal past op dit podium. Het is te merken dat de band al ontzettend lang live speelt, ook al voor hun opvallende optreden in het inmiddels afgeschreven The Voice of Holland, waar Anouk haar stoel draaide voor de band. De stoelen worden hier zeker gedraaid, want de tent is vol en blijft vol totdat de laatste klanken van 'Lonely Nights' klinken. Dat het een beetje op een carnavalsnummer lijkt nemen we maar op de koop toe. 

Pinkpop 2022: Joost (Foto: Bart Heemskerk)
Pinkpop 2022: Joost (Foto: Bart Heemskerk)

Na een moeilijke keuze tussen Turnstile en Mother Mother is het tijd voor een opvallende act. Wat als je de zoon bent van een muzieklegende en beschikking hebt tot het volledige assortiment aan muziek van je vader? Dat moet Ziggy Marley ook gedacht hebben toen hij de Tribute To His Father show bedacht. Werkelijk alle Bob Marley klassiekers komen voorbij, terwijl je toch eens goed met je ogen moet knipperen of de legende daar niet echt staat, want Ziggy heeft een exact kopie stem van zijn vader in de keel hangen. Het is dan ook niet gek dat het hele veld lekker meeswingt en zich totaal niet afvraagt wat Ziggy nou zelf te brengen heeft. Sterker nog, er kan geen verhaaltje tussendoor af. Het gaat hier om de Marley-naam en dat alleen. Kom maar door, want het is genieten geblazen. 

Waar het ook genieten is, is bij de Zweedse Zara Larsson, die voor de gelegenheid in het schaars roze gekleed is. Er moet in het begin even gekeken worden of er niet geplaybackt wordt, maar Larsson is gewoon ontzettend goed bij stem. Poppier dan dit wordt het overigens niet, in de vorm van 'Lush Life', 'Ruin My Life' en een uiterst succesvolle cover van ABBA's 'Lay All Your Love on Me'. De dansers die erbij gehaald worden voor de meeste nummers hebben er ook zichtbaar schik in en het volgestroomde veld van de IBA Parkstad Stage geniet met volle teugen. Voor de twintigers en dertigers is dit gewoon hun feestje en dat moet ook gewoon kunnen. 

Pinkpop 2022: Zara Larsson (Foto: Ben Houdijk)
Pinkpop 2022: Zara Larsson (Foto: Ben Houdijk)

Een wat jonger talent staat ingepland op het kleine Stage 4, maar had zo op een van de grotere kunnen staan. Het is dan ook te zien aan de enorme mensenmassa die naar het kleine gebiedje rondom het podium stroomt dat we hier te maken hebben met een inmiddels gevestigd talent. Meau werd opeens een popster met het gevoelige 'Dat Heb Jij Gedaan' en mag vandaag die status waar gaan maken. Dat doet ze op een kleine, mooie en ook dus gevoelige manier, terwijl er nog niet helemaal binnen lijkt te komen dat ze hier op het Pinkpop-podium staat. Er wordt uit volle borst meegezongen met de twee hits die ze inmiddels rijk is en het is wachten op nog meer van dit soort prachtig geschreven liedjes. Meau staat binnen een paar jaar op het hoofdpodium, mark my words.

Iemand met de nodige hits en al een flink aantal shows in Nederlands is Dermot Kennedy, die voornamelijk beroemd werd door zijn vocals op 'Paradise' van MEDUZA en nummers als 'Power Over Me' en 'Better Days'. Naast dit soort nummers weet Kennedy barweinig op tafel te leggen en hij zet een gelaten show neer die niet weet te overtuigen, jammer want vocaal is het echt dik in orde en ook is er een leuk, alternatief podium neergezet. Kennedy lijkt er simpelweg gewoon niet zoveel zin in het hebben en kijkt nog net niet op de klok of het al voorbij is. Zonde voor de mensen die al bij het einde van de vorige act het voorvak inrenden om deze man te gaan zien. Gelukkig is er weer een ontdekking gaande bij Stage 4.

Sea Girls speelde onlangs hun eerste show in het buitenland sinds de pandemie, hier in Nederland. De band heeft zo langzaamaan een aardige schare fans weten op te bouwen die maar wat blij zijn dat 'hun' bandje nu nog op het kleinste podium staat. Frontman Henry Camamile kan nu nog redelijk vrij zich in het publiek begeven tegen de hekken aan en springt half het publiek in. Hun sound doet denken aan een fijne mix tussen The Killers, OneRepublic en Snow Patrol en het zou dan ook helemaal niet gek zijn als we de heren binnenkort op veel grotere podia gaan terugzien, want in deze band zit veel potentie om heel groot te worden. 

Terwijl een onschuldige buitje over het veld trekt knalt Volbeat ruim een uur lang keiharde muziek het veld over. Aan de zuidkant wordt al druk gebouwd aan de setup van een veelbesproken afsluiter, want past een band als Imagine Dragons in het rijtje tussen Metallica en Pearl Jam? Het antwoord is gewoon een simpele ja. Bijna twee uur lang bewijst deze band waarom eigenlijk elk nummer wat ze produceren een hit wordt. Dat heeft te maken met een goede productie, mooie thema's en de krachtige vocalen van leadzanger Dan Reynolds. Deze kracht brengt hij ook in de show op de zondagavond, waar ook wijze lessen worden geleerd aan het toegestroomde, jonge publiek. De boodschap is dat je met mensen moet blijven praten en dat als dat een psycholoog is, dat helemaal geen schande is. De boodschap van zelfacceptatie komt voorbij, waarbij Reynolds oprecht uit eigen ervaring spreekt.

Pinkpop 2022: Imagine Dragons (Foto: Yvette de Wit)
Pinkpop 2022: Imagine Dragons (Foto: Yvette de Wit)

Het leidt vaak tot een gang naar de piano, waarna een monsterhit klein wordt begonnen om vervolgens uitgebouwd te worden tot het nummer wat we kennen van de band. Het beste werkt dit bij 'Shots' dat op het fantastische album Smoke + Mirrors voornamelijk opviel in de remix van Broiler. Het blijkt ook gewoon prachtig samen te gaan met het gitaarwerk van Wayne Sermon. Imagine Dragons zet hier een van de beste optredens van het weekend neer en weet eigenhandig alle haters de mond te snoeren. Het is een uiterst waardige afsluiter van een bijzonder weekend Pinkpop en terwijl het traditionele 'All You Need Is Love' klinkt met het bijbehorende vuurwerk verschijnt de datum van 53e editie van het festival op het scherm.

Tot volgend jaar op 16, 17 en 18 juni 2023!

Verdere line-up zondag 19 juni: Maan - Dead Poet Society - W.H. Lung - Inhaler - Hang Youth - De Staat - Interpol - Nile Rodgers & CHIC - Eefje de Visser - Rare Americans