Pinkpop 2022: een terugblik

3. Zaterdag: warm, warmer, bloedheet

De weercodes werden voor deze dag uit de kast gehaald. De gevoelstemperaturen bereiken een historisch hoogtepunt en zelfs het landelijke nieuws schrijft over de situatie op Pinkpop. Deze zaterdag gaat de geschiedenisboeken in en gelukkig niet alleen maar door de temperaturen, maar ook de muziek. 

Een band die langzaamaan naar de top aan het klimmen is heet Son Mieux. Frontman Camiel vertelt over zijn jongensdroom; het spelen van Pinkpop. Na twintig jaar is de droom dan werkelijkheid en dat is te merken aan de energie die hij samen met zijn band brengt. Aangezien het ook de grootste festivalshow van de band ooit is, worden alle toeters en bellen uit de kast getrokken, waarvan het confettikanon bij 'Multicolor', met sliertjes in alle kleuren van de regenboog een prachtig gebaar is. "Geloof in je dromen" wordt er verteld. Met zo'n optreden ga je dat inderdaad doen. 

Pinkpop 2022: Ronnie Flex & The Fam (Foto: Bart Heemskerk)
Pinkpop 2022: Ronnie Flex & The Fam (Foto: Bart Heemskerk)

Iemand die allang zijn dromen aan het waarmaken is, is Ronnie Flex, die dit keer met zijn band The Fam op het programma staat. Bij Ronnie Flex weet je wat je krijgt en als je dat niet bevalt is het dan ook gewoon een kwestie van doorlopen naar een ander podium. De mensen die op het veld staan krijgen echter een show waar je u tegen zegt, met een serie hits die indrukwekkend te noemen is. De heupen gaan los en er wordt geswingd, mede ook door een knetterende band die Flex bijstaat. De succesformulie die hier wordt toegepast voelt verfrissend, vernieuwend en heerlijk fout. Het kan gelukkig allemaal op de bloedhete zaterdag. 

Stage 4 staat al sinds de toevoeging aan het terrein symbool voor de ontdekking van nieuw, onbekend talent. Zo'n talent speelt er ook in de vroege middag. Remme is hier nog een kleine speler, maar wordt al de hemel ingeprezen in Tsjechië. Zo vertelt hij zelf dat hij er onlangs nog een award voor beste internationale nieuwkomer in ontvangst mocht nemen. Dat is ook niet gek als je weet wat voor nummers hij schrijft. Het is prachtige, betekenisvolle pop die fijn in het gehoor ligt en ondanks dat de Eindhovenaar een rommelige show moet neerzetten vanwege apparatuur die het laat afweten vanwege de hitte, is hier een nieuwe ster geboren die met liedjes als 'Popstar', de gevoelige ballad 'Half A World Away' en het energieke 'the moment' bewijst dat hij klaar is voor het grotere podium.

Het is dan kiezen tussen smooth talkers Chef'Special of rauwe tonen van Courtney Barnett, of gewoon simpelweg even wat te eten halen voor de show van KALEO, een band die de afgelopen jaren steeds maar weer bewijst waarom zij nu op het hoofdpodium mogen staan. 'All The Pretty Girls' is ook zo'n nummer wat zo fijn in het gehoor ligt dat je er nog net bij wegdroomt terwijl je denkt aan witte stranden en die prachtige vakanties. Nee, nee, we zijn hier op Pinkpop en aan het genieten van een historische editie. De nieuwe waterpunten zijn sinds vandaag geïnstalleerd en dat is te merken aan de vele waterzakjes met het festival-logo erop die constant worden gevuld. En dat water gaat nodig zijn bij de poppyklanken van Tones & I, die zelf niet lijkt te geloven dat ze hier echt weer staat, op een festival. De zangeres achter de monsterhit 'Dance Monkey' heeft meer in haar mars dan alleen maar dat ene nummer en bewijst het met onder andere het mooie 'Never Seen The Rain' en 'Bad Child'. 

Pinkpop 2022: Maneskin (Foto: Ben Houdijk)
Pinkpop 2022: Maneskin (Foto: Ben Houdijk)

Een band die zich niet meer hoeft te bewijzen, aangezien ze dat inmiddels voor een miljoenenpubliek hebben gedaan is Måneskin. Frontman Damiano moet vast gedacht hebben "waarom heb ik dit in godsnaam gezegd?". Belofte maakt schuld, zo klinkt het over het veld, terwijl de zanger uit de kleren gaat omdat hij de avond ervoor bij Humberto Tan had beloofd. Hierna mogen er ook wat fans het podium opkomen om helemaal los te gaan samen met de band. Maneskin heeft overigens al die tierelantijnen eigenlijk niet nodig, want hun muziek is gewoon heel goed. Het is zeker niet de rock van de avond hiervoor, maar wel een stuk toegankelijker en met vlagen leuker om naar te luisteren. 'MAMMAMIA', 'I Wanna Be Your Slave' en 'Supermodel'; het zijn allemaal liedjes geproduceerd op een gladde, maar uiterst succesvolle manier waar menig band nog een puntje aan kan zuigen. De Italianen laten zien waarom zij de grootste opkomende act van het moment zijn en we geloven ze maar al te graag.

Na gedanst te hebben bij een mooie liveset van Lost Frequencies begint het veld zich al snel te vullen voor een act die een speciale band heeft met dit festival.

Pinkpop 2022: Pearl Jam (Foto: Bart Heemskerk)
Pinkpop 2022: Pearl Jam (Foto: Bart Heemskerk)

Pearl Jam's Eddie Vedder maakte zichzelf onsterfelijk bij dit publiek toen hij in 1992 op de camera sprong en daarbij bijna de cameraman meenam. Het moment is zo legendarisch geworden dat elke keer als de band naar ons land toekomt de bewuste cameraman toch echt weer even geinterviewd moet worden. De status van legende lijkt Vedder niets te doen. Hij is hier om een oprechte boodschap van liefde te brengen. Dat het voor de fans van Måneskin, die waarschijnlijk na de show aan het zuurstof moeten, niet te behappen is, is niet erg. De vele toegestroomde fans zien een Vedder die met ze wil genieten, huilen en lachen. Pearl Jam zal altijd die legende blijven. 

Verdere line-up zaterdag 18 juni: Nona - Ramkot - Selah Sue - Frank Carter & The Rattlesnakes - Crowded House - SAINT PHNX - Deftones - The Last Internationale - Royal Blood - Mimi Webb