Pinkpop 2022: een terugblik

2. Vrijdag: een programma vol veelzijdigheid

Tent is opgezet, zonnebrand gesmeerd en klaar voor een mooi weekend festivallen. Dit moet op de vrijdag al lukken met een zeer veelzijdig programma, met voor ieder wat wils. Van rapper tot metalband, alles komt voorbij op deze mooie vrijdag.

Terwijl de eerste zonnestralen beginnen te branden en ook de eerste dagbezoekers binnendruppelen wordt er al druk ingespeeld op het hoofdpodium door de ploeg van MY BABY. Dat podium draagt overigens niet meer de naam Mainstage, maar zal vanaf heden South Stage heten. Het heeft allemaal te maken met de nieuwe indeling van het Pinkpopterrein, waarbij er een heus skydeck tussen de twee podia op het veld is verrezen. Daarvoor is het tweede podium 180 graden gedraaid en kijken de twee podia elkaar nu aan. Er zit hier een praktisch voordeel aan voor mensen die niet veel willen lopen; in principe kun je jezelf ook 180 graden draaien en je gaat ongeveer de helft van de optreden vanaf hetzelfde punt kunnen zien. 

Pinkpop 2022: MY BABY (Foto: Bart Heemskerk)
Pinkpop 2022: MY BABY (Foto: Bart Heemskerk)

Ook is de Tent Stage van standplek verwisseld en bevindt deze zich nu achter het tweede podium, de IBA Parkstad Stage, de vroegere 3FM Stage. Naast de Tent Stage is er ook een succesvol experiment voortgezet in het groot; in de Stille Jan kan naar hartelust deelgenomen worden aan een constante silent disco, een ervaring die al jaren terrein wint in het Nederlandse festivallandschap. 

In die Tent Stage is het de beurt aan snoepwinkelrapper Antoon om het boeltje te openen en eigenhandig de tent op zijn kop te zetten. Dat weet hij zeker te doen, want het jongere toegestroomde publiek zingt maar wat te graag mee met de niet zo diepgaande teksten van 'Hyperventilatie', 'Hallo' en 'Vluchtstrook'. Antoon zelf lijkt maar wat te beseffen dat hij hier zijn grootste show ooit aan het spelen is, als voorbereiding op zijn Ziggo Dome-concerten, die allebei stijf uitverkocht zijn. Dat rapper Big2, de ene helft van The Opposites, nog een stukje mee doet zal de meisjes vooraan compleet ontgaan, zij hebben allieen maar oog voor die jongen met de blonde lokken en gelikte teksten. Hopelijk is het nog wel geregistreerd door de twintigers en dertigers in het publiek.

Op de South Stage bewijst Danny Vera dat hij allang niet meer de huismuzikant is van Genee en consorten, maar compleet zelfstandig van dit programma succes kan verwerven. En hoe kan het ook anders als je nummers als 'Rollercoaster' weet te maken, de onverwachte monsterhit die in nog de Top 2000e toppositie wist te bereiken. Maar ook het heerlijke 'Outta Love' is zo'n nummer wat precies past bij de warme vrijdagmiddag, op je kleedje op het grasveld van Megaland. 

Een groter contrast met Antoon kan er niet zijn met de band die op mag op het tweede podium. IDLES is een zeer graag geziene gast op festivals en in het concertcircuit, dus de mensen die met de brandende zon in hun nek klaar staan om eens flink te moshen krijgen wat ze willen. Wel is het zo dat de band voornamelijk oog lijkt te hebben voor dat voorvak en de eerste rijen en niet voor het publiek dat verderop op het veld aan het bivakkeren is. Jammer, maar ook begrijpelijk met de knotsgekke show die IDLES neerzet. 

Het begint inmiddels al snel heel druk te worden rondom de Tent Stage. Na een zegetocht op Best Kept Secret vorige week wordt hier de volgens de presentator een inmiddels al Nederlandse poplegende getoond aan het publiek. Froukje heeft wederom een oorverdovende opkomst, waarna het enthousiasme bij zowel het publiek als de band zelf niet verdwijnt. Tot ver buiten de tent proberen mensen nog binnen te komen en een glimp op te vangen van dit megatalent. Met 'Groter Dan Ik' als opener laat Froukje gelijk zien wat ze is geworden, daadwerkelijk groter dan zijzelf. Het succes wat deze dame heeft weten te verkrijgen is ongelooflijk, maar meer dan verdiend als hier ook weer een strakke show met een duidelijke boodschap neer wordt gezet; helemaal uit je plaat gaan op kneitergoede muziek. Kom maar door. 

Pinkpop 2022: Wies (Foto: Jessie Kamp)
Pinkpop 2022: Wies (Foto: Jessie Kamp)

Net zoals Froukje verwierf Wies vlak voor de pandemie het succes waarmee ze naamsbekendheid kregen. Toen alles op slot ging heeft de band echter niet stilgezeten en inmiddels is er al een uitverkocht tour geweest, staat de tevens uitverkochte reprisetour op de planning en is er een debuutalbum met hele fijne liedjes. Met vakkundige professionaliteit worden deze songs bijna allemaal ten gehore gebracht, waarbij het magistrale 'Leugenaar', 'Sigaret' (die niet op de plaat staat) en 'Radiostilte' als hoogtepunten. Er is ook tijd voor een verhaal. Over hoe frontvrouw Jeanne Rouwendaal met haar ouders naar Pinkpop ging in 2008, terwijl ze hevig gepest werd op school. Hier, in Landgraaf, voelde ze zich thuis en gezien. Dat bezoek aan Pinkpop heeft geleid tot deze prachtige show. Het zou helemaal niet gek zijn als we hier te maken hebben met de meest veelbelovende bands van Nederland.

Na deze aangename achtbaan van emoties kan er alleen maar een tegenvallende attractie volgen. Dit is het geval in de vorm van Twenty One Pilots, die volledig op de automatische piloot lijken te staan en oog te hebben voor maar één ding; zo snel mogelijk alle hits er doorheen knallen en weer van dat podium af. Jammer, want de band die ze opvolgt hebben dan wel niet zoveel hits, maar geven alles wat ze hebben en lijken nog nooit zo blij geweest te zijn om weer op een podium te staan. 

Pinkpop 2022: Nothing But Thieves (Foto: Ben Houdijk)
Pinkpop 2022: Nothing But Thieves (Foto: Ben Houdijk)

Voor Nothing But Thieves is het hier namelijk hun eerste festival sinds de pandemie en dat zullen ze laten voelen ook. Conor Mason is gigantisch goed bij stem en gooit al zijn gevoelens in de strijd om een aantal bizarre uithalen te zingen, iets waar het kippenvel overal over je lichaam staat. De band heeft altijd een bijzondere connectie met ons land gehad, waarvan 'Amsterdam' het resultaat is. En dit nummer klinkt vandaag beter dan ooit, omdat het zo lang geleden is dat het weer eens live werd gespeeld. Ook 'Sorry' en 'Is Everbody Going Crazy' vallen op als de goede livenummers die ze blijken te zijn. Laten we hopen dat het niet weer zo lang gaat duren voordat deze band ons land weer een bezoekje gunt.

Al vroeg op de dag is duidelijk wie hier vandaag verantwoordelijk gaat zijn voor een aardverschuiving, voornamelijk te zien aan het grote aantal tourshirts van deze band die te spotten zijn op het terrein, zowel bij mensen zelf als hun eigen paneel in de merchstands. Metallica heeft een reputatie hoog te houden en stiekem misschien zelfs wat goed te maken nadat in 2014 het optreden werd stilgelegd door een naderende storm met bliksem, waardoor mensen op het hele veld moesten gaan liggen om te voorkomen dat er doden zouden vallen. Acht jaar later toont de band nog steeds (spier)ballen te hebben door onder andere al redelijk snel megaknaller 'Enter Sandman' te spelen.

Pinkpop 2022: Metallica (Foto: Ben Houdijk)
Pinkpop 2022: Metallica (Foto: Ben Houdijk)

Het valt dan direct weer tegen dat 'Nothing Else Matters' een nummer dat nota bene eigen tourmerchandise heeft, niet te vinden is op de setlist. Het wordt over het algemeen goed gemaakt door de kracht van James Hetfield en een flinke hoeveelheid vuur, waarbij je afvraagt of de mensen vooraan hun wenkbrauwen nog wel hebben na bijna twee uur. Het wordt een goed optreden, maar het blijkt lastig te zijn om de show uit 2014 te overtreffen, ook door wat geluidsproblemen waardoor midden op het veld de show niet zo goed te volgen is. Het mag de pret niet drukken, we hebben een zaterdag voor ons met historische hoge temperaturen en een mooi rijtje namen. 

Verdere line-up vrijdag 17 juni: Elles Hollis - Ten Times a Million - Floor Jansen - JC Stewart - Blaudzun - Smash Into Pieces - Blaudzun - Nighwish - Greta Van Fleet - Grandson - Parcels - Sylvie Kreusch