Dutch Comic Con viert (eindelijk) jubileumeditie

3. Manu Bennett: 'Dit is de meest onverwachte conventie ooit'

Het cv van deze alleskunner is indrukwekkend. Een indrukwekkende interpretatie van Crixtus in Spartacus, Deathstroke in Arrow en uiteraard de verwerpelijke bruut Azog in The Hobbit-filmserie. We spraken Manu Bennett over zijn keuzes en interesses.

Zijn komst was allereerst één grote verrassing: "De Nederlandse fans verwachtten me helemaal niet. Eigenlijk zou David Ramsey komen, maar die kon niet. Iemand had me gelokaliseerd in België en ik zag een kans om te komen. Het is zeker de meest onverwachte conventie waar ik ooit ben geweest. Wat ik wel weer zie is dat de community er nog steeds is. Mensen kunnen zich hier helemaal zichzelf voelen en even een paar dagen ontsnappen aan hun eigen leven. Het is een echt feestje om mensen zich speciaal te zien voelen!"

Zijn rol als Crixtus in Spartacus maakte veel los bij mensen en het zorgde er ook uiteindelijk voor dat meer mensen de serie gingen kijken: "De show werd eerst helemaal niet goed onthaald, want het was te bloederig en te seksueel. Maar net als met alle goede series ging het om het grotere plaatje en de reis waar de makers je op mee wilden nemen. Spartacus startte misschien een beetje teveel als een kopie van 300, maar toen realiseerden de makers dat ze zich meer op de personages moesten focussen. Die waren super goed geschreven en ik kon ook in Crixtus mezelf helemaal verliezen mezelf elke keer weer opnieuw ontdekken. Het was grappig om ervoor te zorgen dat mensen dit personage echt gingen haten, maar uiteindelijk ook voor me zouden huilen."

Azog heeft gezorgd voor veel reacties en discussie onder Tolkien-fans, aangezien het personage niet uit het welbekende boek komt, maar enkel wordt genoemd in ander materiaal van Tolkien. Er was wel duidelijk referentiemateriaal voor Manu:  "Mijn referentiemateriaal voor die rol was serieus een mix tussen Jaws en Star Wars: The Empire Strikes Back. Je zou dus kunnen zeggen dat het een ripoffmix is tussen een witte haai en de stem van James Earl Jones. Ik zag een foto van het wezen en er ging gewoon gelijk een lampje branden. Ik heb hem nooit proberen neer te zetten als een slechterik, maar simpelweg iemand die bovenaan de voedselketen staan. Azog is het alphamannetje. Zijn domein moet beschermd worden en dat doet hij op een bepaalde manier. Ik moet er Spielberg uiteindelijk voor bedanken, haha."

Het grote publiek kent hem als Deathstroke uit de populaire show Arrow. Wat zou Bennett doen als hij de controle in handen had gehad in die show? "Ik zou dan begonnen zijn om de show uit het netwerkcirkeltje te halen en ervoor te zorgen dat het donkerder en schokkender kon zijn. Ik kon niet echt het bloederige laten zien wat Deathstroke is in de comics. Dat kon bijvoorbeeld wel in Spartacus. Ik had het tof gevonden als ik meer als Crixtus kon zijn tijdens deze show. Er is zelfs een gesprek geweest met mij en wat producers over een Deathstroke-standaloneshow, maar dat heeft helaas geen doorgang mogen vinden. Uiteindelijk is hetzelfde gebeurd met Deathshot, er is gewoon gekozen voor een andere weg en daar heb ik respect voor."

Ondanks dat Bennett in de eerste instantie niet op de lineup stond voor Dutch Comic Con, liet hij na dit interview nog weten dat hij het een topweekend vond!