Dutch Comic Con viert (eindelijk) jubileumeditie

2. Colin O'Donoghue: 'Als ik iemand anders de rol zie spelen, is het niet voor mij'

Na een flink aantal jaren in de succesvolle serie Once Upon A Time de rol van Captain Hook gespeeld te hebben, is Colin nu een gewilde gast op conventies. We spraken met hem over de show en hoe het hem heeft veranderd als acteur.

"Captain Hook is zo'n uniek personage dus het was echt een eer om mijn eigen draai eraan te geven. Als ik ook terugkijk op die zes jaar dat ik hem heb gespeeld, mis ik vooral het gevoel van familie dat we hadden op de set. Je bent negen maanden per jaar aan het draaien bij zo'n grote show met zoveel afleveringen, dus de crew om je heen wordt echt je tweede familie. Ik weet ook nog wel dat ik gelijk aan het begin van de show een starstruckmomentje had toen Robert Carlyle de set op kwam lopen. Ik kende hem al van Trainspotting en ik mocht scènes met hem doen omdat hij de rol van Repelsteeltje ging spelen. Dat soort dingen zullen me altijd bijblijven als ik terugdenk aan Once Upon A Time."

En dat moment van afscheid nemen na zo'n lange tijd viel Colin zwaar: "Na zes seizoenen was het zwaar om er een einde aan te breien, na meer dan honderd afleveringen was het wel tijd om te stoppen. Het was bitterzoet. Daar ligt denk ik ook de kracht van de show, het is een show over hoop. Iedereen had misschien wel de hoop dat de show oneindig door zou gaan, haha. Zeker als je kijkt naar de afgelopen twee jaar is er een nieuwe opleving geweest in kijkersaantallen en dat begrijp ik ook heel goed. Het geeft mensen een manier om te ontsnappen aan het drama van de alledag."

Als je zo lang in een serie speelt, moet er iets zijn wat je meeneemt, zoals een les of een overtuiging: "Een les die ik meeneem uit deze bijzondere periode is dat ik ben gaan en blijf geloven in liefde. Dat liet deze show zien en ik hoop dan ook dat mensen ook zo'n gevoel meenemen." En of de Nederlandse fans die boodschap meegenomen hebben? "Ik kan in ieder geval zeggen dat de Nederlandse fans fantastisch zijn! Ik had niet door dat er zoveel mensen op deze conventie afkwamen. Er zijn ook zoveel Hook cosplayers! Dat is echt tof om te zien. Het is bizar wat mensen kunnen doen, soms is het kostuum wat zij aan hebben beter dan het kostuum wat ik aan had in de serie."

Er staat voor Colin nog genoeg op het programma: "Ik ben bezig geweest met een animatiefilm met Jane Fonda en Whoopi Goldberg, genaamd Luck, waar ik heel erg trots op ben en zin heb om het aan het publiek te laten zien." En of er nog dingen op het verlanglijstje staan? "Er zijn altijd dingen die nog op het lijstje staan, maar ik ben vooral geïnteresseerd in personages. Het lijkt me sowieso tof om Batman of James Bond te spelen, is dat gek? Ik weet het niet, maar het script moet altijd goed zijn. Je weet echt niet wat je krijgt tot je het leest. Als ik iemand anders de rol zie spelen, dan weet ik dat het niet voor mij weggelegd is."