Ben Affleck over The Tender Bar: de steun van een mentor in je leven is ontzettend belangrijk

In The Tender Bar groeit de kleine J.R. op onder de vleugels van zijn familie, nadat zijn moeder heeft moeten besluiten naar haar vader terug te verhuizen uit geldnood. Zijn oom Charlie, uitbater van de lokale kroeg, is van grote invloed op de man die hij uiteindelijk wordt, maar zeker niet de enige. 

De film is gebaseerd op het gelijknamige, autobiografische boek van J.R. Moehringer uit 2005, een verfilming die dus zo'n 15 jaar op zich heeft laten wachten. Grant Heslov, producer van de film naast regisseur George Clooney, vertelt waarom hij het toendertijd niet al heeft verfilmd:

"Toen het ongeveer 15 jaar geleden uitkwam, vond ik het geweldig. Ik belde George en zei: 'laten we achter dit boek aan gaan' en we probeerden de rechten te krijgen, maar het lukte niet. Het ging vervolgens op verschillende plaatsen in ontwikkeling. 15 jaar krijg ik een telefoontje van Ted Hope, die dan Amazon runt en zegt: 'Hé, we hebben het script. Niemand heeft het gezien. We hebben het letterlijk gisteravond gekregen. We willen het naar jullie opsturen. Kijk of je interesse hebt om dit te doen'. En dat was het. Op de één of andere manier kwam het toch weer bij ons terug, dankzij het script van deze man."

The Tender Bar: Daniel Ranieri en Ben Affleck
Daniel Ranieri en Ben Affleck

Heslov zit, tijdens een internationale persconferentie in december, naast schrijver William Monahan op een klein schermpje naast nog een aantal andere kleine schermpjes: vanwege de coronacrisis vinden veel persconferenties voor filmreleases online via Zoom plaats. In andere schermpjes zitten onder andere Ben Affleck, Tye Sheridan en Christopher Lloyd.

"Ik had het boek gelezen toen het uitkwam en ik vond het opmerkelijk," vertelt Monahan. "In veel opzichten hebben de meeste beginnende auteurs de neiging om hun achtergronden en families onder de bus te gooien voor materiaal en om zichzelf een beetje te mythologiseren. Maar dit boek van J.R. was een man die van zijn familie hield en zijn familie hield van hem. En ik vond het geweldig toen het uitkwam en Amazon me vroeg om het te doen. Ik zei meteen ja."

De positieve reactie op het boek, en vervolgens Monahans script, wordt gedeeld door de andere aanwezigen: een bijzonder verhaal dat het verfilmen meer dan waard is. Zo vond ook Ben Affleck, die J.R.'s oom Charlie speelt.

"Het was een geweldige ervaring, om hier als acteur aan mee te doen," vertelt Affleck, gezeten naast Daniel Ranieri, die hoofdfiguur J.R. op jonge leeftijd speelt. "Weet je, film is een gezamenlijke inspanning en het maakt niet uit wat iemand je vertelt, je kunt alleen zo goed zijn als het materiaal, als de regisseur, als de andere acteurs erin. Voor mij was het een van die gevallen waarin ik het moeilijk kon begrijpen. Ik las het script en dacht: nou, niemand heeft hier nee tegen gezegd, dat kan niet. Dus ik moet de eerste persoon zijn [die het script krijgt, red] en ik kan het niet helemaal geloven. En ik was echt heel dankbaar en toen werd de cast om me heen samengesteld en ontmoette ik deze jongen hier [wijst naar Daniel] en we werkten samen en hij was zo fantastisch. En ik kende George en Grant goed, en ik vond ze erg leuk en werkte graag met ze. En weet je, af en toe krijg je een geweldige kans in je leven en hoop je gewoon dat je er klaar voor bent en in staat bent om ervan te profiteren."

Affleck neemt tijdens zijn bijna-monoloog de gelegenheid om de andere castleden uitgebreid te becomplimenteren; zo was hij ooit groot fan van Christopher Lloyd, want Back to the Future was, toen dat uitkwam, volgens hem de beste film ooit gemaakt. "Je hebt wel vaker dit soort interviews waarin je allemaal complimenten uitdeelt en andere bullshit ophangt, maar het is wel eens leuk om daarin daadwerkelijk de waarheid te vertellen," aldus Affleck.

Voor Daniel Ranieri, die de rol van J.R. deelt met Tye Sheridan en zelfs een scène met zijn oudere zelf heeft, was The Tender Bar zijn eerste filmrol. Zijn moeder plaatste een video waarin hij de ernst van een lockdown benadrukte op social media, waarna hij bij Jimmy Kimmel in de show kwam en landelijk beroemd werd. Als tienjarig jochie op een grote serieuze filmset heb je genoeg om nerveus over te zijn, maar Ranieri ging daar eenvoudig mee om:

"Voor de eerste scène was ik echt heel nerveus. Maar daarna dacht ik: waarom ben ik zo nerveus? Dit is makkelijk! En daarna was ik niet meer nerveus en hebben we een hele leuke tijd gehad." Ranieri heeft naar eigen zeggen juichend door het huis gerend toen zijn moeder hem vertelde dat hij de rol kreeg.

De scène tussen Sheridan en Ranieri, als J.R. die in een droom een dialoog heeft met zijn jongere zelf, was, niet verwonderlijk, de enige samenwerking tussen de twee acteurs, die elkaar verder alleen tijdens lunchpauzes zagen. Volgens Sheridan kwam het idee van George Clooney, toen de opnames al bezig waren. "Het was om zijn jongere zelf hem te laten confronteren met de keuzes die hij heeft gemaakt in zijn leven. Het was heel leuk om te doen en ik denk dat Daniel en ik het personage samen hebben opgebouwd, onder de begeleiding van George."

The Tender Bar: Ben Affleck en Tye Sheridan
Ben Affleck en Tye Sheridan

Voor J.R. was de bar waar hij als kind, en later als volwassene, veel tijd doorbracht een belangrijke invloed op hoe hij opgroeide, niet in de laatste plaats door de wijze levenslessen van zijn oom Charlie. Gevraagd naar zijn eigen invloeden in zijn leven grijpt ook Affleck naar de vaderlijke figuren in zijn leven.

"Ik had een aantal mensen in mijn leven waarvan ik het geluk had dat ze me echt steunden, met name wat betreft mijn ambities. Mijn vader, interessant genoeg, was ook een man die autodidact was op de universiteit en een tegelijk een soort omgekeerde klasse-snob was maar heel, heel erg geïnteresseerd was in taal en schrijven en verhalen vertellen en mij op jonge leeftijd daarvan de waarde van heeft geleerd. En je hoefde geen chique of rijk persoon te zijn of, weet je, naar een coole school te zijn gegaan om taal goed te gebruiken. Mijn peetvader Jack was ook een extreem belangrijk figuur in mijn leven, mijn hele leven, op zoveel manieren.

"Ik had ook een dramaleraar die ontzettend inspirerend was en veel invloed heeft gehad, die enorm veel vertrouwen in mij heeft getoond en mij de moed heeft gegeven om de wereld in te gaan met het idee dat ik dit kon doen, dat ik niet zomaar iemand was die roekeloos naar Los Angeles ging om in films te spelen. Weinig mensen daar leken vertrouwen in mij te hebben, ze wilden me niet in hun films, of tv-series, of als een figurant of zo, maar ik dacht, nou, Jerry geloof in me, hij vindt dat ik goed ben, dus waarschijnlijk ben ik dat ook wel. Dat een mentor je zo kan steunen en in je kan geloven is naar mijn idee ontzettend waardevol."

The Tender Bar is sinds afgelopen weekend te zien op Amazon Prime Video. Ben Affleck werd genomineerd voor een Golden Globe voor zijn rol, maar verloor gisteravond van Kodi Smit-KcPhee voor The Power of the Dog.