Kamp Vught

In 1942 werd in Vught gestart met de bouw van Kamp Vught omdat Kamp Westerbork en Kamp Amersfoort niet genoeg capaciteit hadden. De economische afdeling van de SS in Berlijn, de Wirtschaftsverwaltungshauptamt (WVHA) had de opdracht voor de bouw gegeven. Het WVHA haalde zijn inkomsten door kampgevangenen te werk te stellen bij bedrijfsvestigingen in de buurt van de kampen. 

De bouw van het kamp werd gefinancierd door Liro, de Duitse roofbank waarin de tegoeden van gedeporteerde Nederlandse Joden waren ondergebracht. In 1942, toen de eerste gevangenen uit Kamp Amersfoort arriveerden, was het kamp nog niet klaar. Ze mochten zelf hun verblijf afbouwen. Om het kamp, dat 1 kilometer lang was en 350 meter breed, moest een gracht worden gegraven en om de honderd meter werd er een wachttoren gebouwd. De gereconstrueerde wachttorens die er nu staan, zijn een stuk minder hoog dan de oorspronkelijke, omdat bezoekers anders met gemak over de omheining van de PI Vught heen kunnen kijken, dat is gevestigd op een deel van het voormalige Kampterrein. 

SS
Kamp Vught stond als enige Nederlandse kamp, onder directe leiding van de SS. Het kamp was gebouwd naar het voorbeeld van het model Konzentrationslager in Nazi-Duitsland. Qua opzet, uitvoering en grootte is het te vergelijken met het concentratiekamp Dachau in Duitsland. De wachttorens rondom het kamp werden grotendeels door Nederlandse SS'ers bemand. 

Zij stonden gedurende de oorlog onder het bevel van drie commandanten: SS-Hauptsturmführer Karl Chmielewski vanaf januari 1943 tijdens de eerste maanden van het kamp, SS-Sturmbannführer Adam Grünewald van oktober 1943 tot januari 1944, en SS-Sturmbannführer Hans Hüttig van februari 1944 tot de sluiting van het kamp. 

Kamp Vught (Buitenaanzicht)  (Foto: FOK!/DJMO)
Kamp Vught (Buitenaanzicht) (Foto: FOK!/DJMO)Kamp Vught (Buitenaanzicht)  (Foto: FOK!/DJMO)
Kamp Vught (Buitenaanzicht) (Foto: FOK!/DJMO)Kamp Vught (Buitenaanzicht)  (Foto: FOK!/DJMO)
Kamp Vught (Buitenaanzicht) (Foto: FOK!/DJMO)