Paceshifters over nieuwe album: 'Veel toegankelijker en opener'

De Nederlandse band Paceshifters heeft onlangs hun vijfde studioalbum uitgebracht. Op dit album vinden we een duidelijke boodschap, namelijk dat er wat moet gebeuren aan de frustraties van de mens. Zelf praten ze graag over de thema's op het nieuwe album Brand New Plan en wat hun inspiratie was voor dit strakke staaltje muziek.

Maar voor wie de sound van Paceshifters nog niet kent leggen de heren graag uit wat er verwacht kan worden: "Het is alternatieve rock. Bands waar we mee vergeleken worden zijn Pearl Jam en Smashing Pumpkins. We worden over het algemeen heel blij van de jaren 90 rocksound. We zijn als broers in 2008 de band samen begonnen en in 2013 is daar Jesper Albers als drummer bijgekomen nadat onze drummer na vijf jaar de band verliet", vertelt Paul Dokman samen met zijn broer Seb Dokman.

Hoogtepunten zijn er zat: "Iets waar je veel indruk mee kunt maken op een verjaardag bij je oom en tante is dat je kunt zeggen dat je op Pinkpop hebt gespeeld. Ik weet niet zo zeer of dat voor ons de grootste mijlpaal is. De tour door Canada en alle concerten in Europa zijn denk ik collectief meer een groot hoogtepunt. Mijlpalen benoemen is sowieso een beetje lastig, want als je een show hebt gedaan, het podium af komt en dan dat gevoel krijgt. Dat is dan op zichzelf alweer een hoogtepunt. Daarnaast hebben we voor ons tweede album kunnen werken met een producer die dat werk ook heeft gedaan voor Talking Heads en Ramones", vertelt Seb Dokman trots. 

En de broers vertellen vol enthousiasme hoe ze op de sound en de thema's van dit album zijn gekomen: "We hebben voor dit album een half jaar pauze ingepland om rustig aan het album te werken. Paul werd in die tijd ook vader, dus de veranderingen in het leven en de veranderingen op de aarde hebben meegespeeld. Je kijkt dan naar de problemen waar we elke dag mee moeten leven. Voor dit album zijn we ook eens heel anders te werk gegaan. Waar we eerst altijd eerst de basis opnamen, dus drums, bass en gitaar en daaromheen niet te veel poespas. Dat wilden we anders en we hebben nagedacht hoe we het wat opener en wat breder konden maken. De toevoeging van synths en meer instrumenten tegelijk heeft daarvoor gezorgd. De plaat is door die bewuste keuze uiteindelijk veel toegankelijker geworden."

Voor livemuziek is de afgelopen anderhalf jaar lastig geweest en als je dan na zo'n periode een album uitbrengt, is het ook goed om terug te blikken hoe de muziek voor dat album naar de mensen is gebracht: "Vorige zomer hebben we een campingtour gedaan, elke dag een andere camping waar we akoestisch onze muziek ten gehore konden brengen. Die periode bestond vooral veel uit livestreams en zitconcertjes. Meest bijzondere uit die tijd is dat we onze fanclub hebben opgericht, de Bakkie Society. We zijn er overigens wel goed klaar mee! Het wordt tijd we de muziek weer naar de mensen toe kunnen brengen en dat we onze najaarstour gewoon kunnen doen. Als dat wéér zitconcerten worden, wordt het nog eens goed nadenken of we dat wel echt willen doen."

En hoe mensen dan na zo'n échte show het gebouw moeten verlaten is heel simpel volgens de band: "Het mooie aan onze muziek vind ik dat mensen met een lach en een traan in de zaal kunnen staan. We hebben in 2017 een livealbum opgenomen en voor die opnames zag je volwassen mannen met tranen in hun ogen staan. Dat laat ook wel zien dat onze muziek een boodschap heeft en dat een show dat kan brengen", vertelt Paul. Seb voegt daar aan toe: "Als je kijkt naar een liveshow, dan komen mensen ook vaak achteraf naar ons toe om te zeggen dat we live op ons best zijn en dat ze ons dus ook echt een liveband vinden. Ik vind het zo vet als iemand naar je toe komt met een reactie als 'what the fuck was dit'."

En doelen? Die zijn er genoeg, maar op de planning staat allereerst spelen in een aantal landen: "We hebben wel eens tegen elkaar gezegd dat we het vet zouden vinden als we over een paar jaar in Duitsland, Frankrijk, Engeland, Spanje, Portugal allemaal zalen kunnen vullen. Dat is ons doel, dat we zalen kunnen vullen in al die Europese landen."

Tenslotte heeft Brand New Plan een doorlopend thema, namelijk klimaatverandering en de effecten die dit met zich meebrengt. Een politiek statement maken met muziek wordt niet altijd door iedereen gewaardeerd. De band denk daar heel anders over: "Ik denk dat het juist belangrijk is dat je als kunstenaar je mening verkondigt in het werk wat je maakt", vertelt drummer Jesper Albers. Seb voegt daar aan toe: "We hoeven het ook zeker niet met elkaar eens te zijn. Bij sommige dingen vind ik zeker dat je je mening mag verkondigen, dat zijn dingen waar we allemaal mee te maken hebben. Je hoopt dan natuurlijk ook dat mensen een 'oh ja'-reactie krijgen." Albers sluit af: "Het is juist fijn om een onderwerp te hebben wat je aan het hart gaat en dat je het ook kan menen. Dat maakt de muziek uiteindelijk alleen maar beter."

Brand New Plan is vanaf nu te beluisteren via Spotify. In het najaar gaat de band op tour en kaarten daarvoor zijn hier te verkrijgen.