Vijf gametips voor de maand juli

3. The Ascent

Toen The Ascent werd onthuld tijdens Xbox Inside vorig jaar werd meteen wel duidelijk dat het een kwalitatief hoogwaardige twin stick shooter betrof, getuige de gepolijste graphics en animaties. Hoewel het zo op het oog vooral lijkt op een typische top-down actiegame, is The Ascent in feite een RPG met vrij uitgebreide upgrade mechanics.

Ontwikkelaar Neon Giant is een elfkoppige studio uit Zweden die in 2019 een exclusiviteitsdeal met Xbox Studios sloot nadat deze naar verluidt erg onder de indruk waren van een vroege build van The Ascent. Het spel speelt zich af in een dystopische versie van de toekomst waar megacorporaties het voor het zeggen hebben. Na een mysterieuze 'collapse' stort de samenleving in anarchie. De speler is een voormalige medewerker c.q. slaaf van één van de megalomane bedrijven die uiteraard zint op wraak. The Ascent heeft een open wereld met een typische cyberpunk-setting.

The Ascent is alleen te spelen of met maximaal drie andere spelers in co-op. Spelers kunnen hun personages naar wens customizen, zowel qua uiterlijk als qua skills en upgrades. Er is sprake van hoge mate van 'destructability' door kogels en explosieven en spelers kunnen objecten in de omgeving gebruiken als cover. Bekijk voor een portie gameplay de trailer hieronder. The Ascent komt op 29 juli uit voor Xbox One, Xbox Series X|S en pc (Windows).