Disneyland Paris weer open: is de magie terug van weggeweest?

2. Nederlandse Disneyland-Ambassadeur Giona vertelt over zijn belevenissen

Iets om trots op te zijn. Nog een paar maanden is de Ambassadeur van Disneyland Paris de Nederlandse Giona Prevete. Hij kwam door een strenge selectie heen en mag Disneyland Paris vertegenwoordigen. We spraken met hem en hij legt uit wat een Ambassadeur precies doet en wat hij allemaal in deze tijd heeft meegemaakt. 

Wat doet een Ambassadeur precies voor en in het park?

Vaak zeggen mensen tegen mij "joh, wat doet een Ambassadeur precies en wat is dat?". We kennen allemaal de Ambassadeurs van landen, maar Disneyland Paris heeft er ook een. Ik heb het geluk om Disneyland Paris te mogen vertegenwoordigen over de hele wereld, dus niet alleen in Frankrijk. Ik ben een gezicht voor zowel de parken als onze Cast Members met al hun talenten en diversiteit.

Hoe ben jij dat precies geworden? 

Je gaat door een flink selectieproces heen. Je solliciteert net zoals je op elke andere baan solliciteert, maar je moet hier verschijnen voor verschillende jury's en moet een aantal uitdagingen doorstaan. Vervolgens ga je van een groepje van 20 naar 10 en van 10 naar 4. De 4 finalisten gaan uiteindelijk naar onze President en vice-President en die kiezen uiteindelijk wie het wordt. 

En toen moesten de parken opeens hun deuren sluiten en was er niemand te vinden. Wat heb jij precies gedaan?

De afgelopen maanden waren wel speciaal. We zijn acht maanden dichtgeweest. Aan het begin was het best wel spannend en leuk, want we konden mooie content maken van een leeg Disneyland Paris, iets wat nooit voorkomt. Na twee maanden was ik er wel echt klaar mee, want ik miste echt het gelach van mensen en om ze te zien genieten. Ik heb zelf heel veel gedaan op het gebied van communicatie en we zijn aan de slag gegaan met social media de afgelopen maanden. We wilden nog steeds de magie naar de mensen brengen en dat vond ik een hele grote eer. Mensen zeggen wel eens dat ik de Ambassadeur van covid ben, maar er was geen grotere eer om acht maanden lang om de parken en de magie van onze bestemming over te kunnen brengen. Daarnaast hebben we ook met het team veel gedaan op sociaal vlak; zo hebben we miljoenen weggegeven aan medische voorzieningen, eten en drinken.

Disneyland Giona (Foto: Robbert Willegers)

Wat is er in de afgelopen maanden tijdens de sluiting allemaal veranderd? 

De sluiting was super onverwacht, daarom konden sommige projecten niet gelijk worden gestart. Er is wel gekeken naar wat we precies konden doen in de parken. We hebben vooral veel vooruitgang kunnen boeken op de ervaring voor de gasten. Een voorbeeld daarvan is het vernieuwen van de toegangspoortjes, dat was een project waar we heel erg op hebben ingezet. Er is ook veel gedaan op het gebied van maintenance. Normaal moet je wachten totdat de gasten weg zijn en gebeurt er veel 's nachts, maar nu konden ze 24 uur per dag hun onderhoud doen.

En de opening van de parken valt goed samen met de opening van het nieuwe Disny's Hotel New York - The Art of Marvel. Wat is volgens jou het tofste aan dit hotel?

Ik moet zeggen dat toen ik voor het eerst het hotel binnenliep de lobby mij gelijk opviel. Dat was een plek waar ik gelijk de behoefte kreeg om hier veel tijd te gaan spenderen. De lobby is enorm indrukwekkend. Het design, de kleuren, de muziek en de Cast Members die op je staan te wachten. Daarnaast houd ik ook van eten en is dus het Downtown Restaurant ook één van mijn favorieten.

Ben je nog betrokken bij de verbouwing? 

Ik heb niet zelf tegels staan plakken, maar ben vanuit de afdeling Communicatie wel ingezet om de mensen in het zonnetje te zetten die hebben meegewerkt aan dit hotel. We wilden ook laten zien dat dit echt een epische ervaring biedt.

En gaat Marvel volgens jou een grotere rol spelen in de parken?

Dat denk ik niet alleen, dat weet ik zeker. We zijn bezig met de Avengers Campus in het Walt Disney Studios Park en inmiddels is het al geopend in ons park in Californië. 

En we legden Giona ook nog wat duivelse Disneyland Paris-dilemma's voor:

Disneyland Hotel of Disney's Hotel New York - The Art of Marvel?

Dit is nu een makkelijke, want het Disneyland Hotel is op dit moment gesloten vanwege de renovatie, dus dan zou ik voor Disney's Hotel New York - The Art of Marvel gaan. Vraag me dit wel nog een keer als het Disneyland Hotel weer open is.

Hotel Cheyenne of Sequoia Lodge?

Oei, dat is een moeilijke, want Hotel Cheyenne is het hotel waar ik als eerste heb geslapen toen ik vier jaar oud was dus dat heeft een speciaal plekje in mijn hart. 

Adventureland of Frontierland? 

Frontierland, want daar staat mijn favoriete attractie, dat is Phantom Manor. Ik ben ook inmiddels al drie of vier keer de burgemeester van het stadje daar, Thunder Mesa, mogen zijn dus dan moet ik wel echt voor Frontierland gaan.

Hakuna Fries of French Fries?

French Fries! Lekker normaal, zoals je gewend bent.

Hyperspace Mountain of Big Thunder Mountain?

Big Thunder Mountain. Ik moet je bekennen dat ik niet heel veel lef heb, dus alles wat over de kop gaat vind ik nogal eng..

Disney's Illuminations, de eindshow of Disney's Stars on Parade, de grote parade?

Disney's Stars on Parade! Ik ben gek op parades dus dat is een makkelijke. Geef mij een parade en ik ben blij. 

 

Binnenkort verschijnt er ook een artikel over het gloednieuwe hotel, Disney's Hotel New York - The Art of Marvel!