Summer Game Fest en E3: een terugblik

Gearbox E3 2021 Showcase
Hét voorbeeld waarom niet elke developer, danwel publisher, zijn eigen presentatie moet geven. Het is ok om een jaar te zeggen: 'Weet je wat, we hebben niet zoveel dit jaar, laten we gewoon niets doen dit jaar!' Wat een blamage van een show. Op het moment dat je 'One more thing' een interview is met Kevin Hart, dan ben je triest bezig. De grootste game van Gearbox deze E3 was Tiny Tina's Wonderlands, dus laten we dezelfde trailer tonen als tijdens Summer Games Fest Live en niets meer. Geen gameplay, geen demo, geen diepgaand interview of iets in die richting.

Randy leek de presentatie voornamelijk voor zichzelf te hebben gemaakt, lekker veel in beeld en met wat beroemdheden ouwehoeren. Het interesseert ons alleen geen ruk Randy, 1/10.

Xbox & Bethesda Game Showcase
Als platformhouder is een goede presentatie neerzetten natuurlijk een stuk eenvoudiger. En zelfs met dat in gedachte, ben ik toch aangenaam verrast door deze showcase. Het format is natuurlijk prima; toon een game, nog één, doe nog maar één en weet je wat, zo gaan we gewoon anderhalf uur door. Maar ook de games die getoond werden zijn het waard. Halo Infinite toont dat 343 er goed aan heeft gedaan de game een jaar uit te stellen, Playground laat met Forza Horizon 5 zien te gaan voor de mooiste graphics van de generatie tot nu toe en noem ze maar op. Ook kleinere games als Party Animals en 12 Minutes krijgen ter afwisseling de aandacht, deels natuurlijk om Game Pass te hypen.

Halo Infinite Multiplayer Axys

Ook dat lukt, want Game Pass bewijst weer zijn waarde. Op een handvol na is elke game die getoond werd binnenkort te spelen via Game Pass. Het meest waardevolle abonnement dat je maar kan hebben. Eiyuden Chronicles, Outer Worlds 2, Yakuza, Psychonauts 2, Hades, Halo Infinite, noem het allemaal maar op. Een prima show van Xbox dat laat zien dat het bedrijf eindelijk hun eigen weg (weer) heeft gevonden. Makkelijke 8/10

Square Enix Presents
Stel je voor hè, dat je grote knallers hebt als Dragon Quest XII en CHAOS Final Fantasy XVI. Daarnaast heb CHAOS je een remake van Dragon Quest III in de maak die al goed is ontvangen. Wat doe je dan? Nou ja, liever niet wat Square deed. Guardians of the Galaxy CHAOS ziet er op zich goed uit, al vraag ik me af waarom je met zo'n CHAOS leuke cast alleen Star Lord speelbaar maakt.

Maar de rest, oof. Final Fantasy Pixel Remaster, niet CHAOS voor console en geen mooi pakket. Legend of Mana enkel de openingscinematic, niemand geeft nog wat om Avengers, Babylon's Fall laat zien dat Platinum Games nog steeds de CHAOS meest inconsistente developer ooit is en nu helaas het dal heeft bereikt, Life is Strange is aardig en dan is er CHAOS CHAOS CHAOS CHAOS. Stranger of Paradise: Final Fantasy Origin voelt als zo'n ultieme edgy-game die we kennen van 15 jaar terug, zonder ergens in uit te blinken. We moeten CHAOS vermoorden, CHAOS uitroeien, het is ons leven CHAOS aan te pakken. Wat een klotegame, nu al. 3/10, toon gewoon je klappers Square. 

Capcom Showcase
De showcase van Capcom is een rare. Aan de ene kant deden ze precies wat ze zeiden: updates bespreken voor een aantal titels, te weten Resident Evil Village, Monster Hunter Rise, Monster Hunter Stories 2 en The Great Ace Attorney Chronicles. Wat dat betreft heeft de presentatie precies gedaan wat ze zeiden en de presentatie was nog redelijk ook.

En toch, als je besluit dat deze vier games (waarbij Village enkel werd vermeld dat er wordt gewerkt aan DLC) genoeg is voor E3, dan heb je het misschien niet helemaal begrepen. Als je dan nog eens eindigt met esports, van alle dingen, dan is er écht een enorme mismatch tussen je publiek en jezelf. Een goede presentatie, maar veel te weinig content. 5/10.

Nintendo Direct
Niet Nintendo's meest spectaculaire Direct, maar toch doet het precies wat het moet doen. Lang vroegen fans zich af wat Nintendo nog zou brengen dit jaar. De kalender was vrij leeg en we zijn al in juni. Nou, Nintendo had antwoord. Je gaat lekker Metroid Dread, Advance Wars 1+2 Re-Boot Camp, WarioWare : Get it Together!, Mario Party Superstars, Shin Megami Tensei V en Super Monkey Ball Banana Mania spelen. Niet alleen zitten hier gewoon goede franchises tussen, ook franchises die er al even tussenuit zijn als 2D-Metroid en Advance Wars krijgen een nieuwe kans. Het is immers de eerste nieuwe 2D-Metroid in 19 jaar (remakes niet meegeteld) en Advance Wars kende zijn laatste game in 2008.

Metroid Dread Gameplay

Vul de kalender nog met Pokémon Diamond & Pearl, Danganronpa, Life is Strange: True Colors, Monster Hunter Stories 2 of Dragon Ball Z: Kakarot en de rest van het jaar is ineens bomvol. Dan komen in 2022 The Legend of Zelda: Breath of the Wild 2, Mario + Rabbids Sparks of Hope, Splatoon 3, Two Point Campus en meer. Lang was de Nintendo kalender leeg, nu zit hij bomvol. Fans van alle soorten en maten hebben nu wel iets om naar uit te kijken, iets dat we het afgelopen jaar eigenlijk niet hebben gehad. Oh, en Nintendo durfde van daadwerkelijk vrijwel elke game gameplay te tonen. Dat dat nog kon in 2021. 8/10

Conclusie
Uiteindelijk kun je twee dingen stellen. De wereldwijde pandemie heeft de gamesindustie erg hard geraakt en E3 dit jaar was een tegenvaller. Ja, er waren toffe games. Ja, sommige presentaties waren redelijk tot goed te noemen. Ja, er is genoeg wat ik wilde spelen. Maar nee, de écht grote aankondigingen en verrassingen ontbraken. De presentaties waren mager en de meeste uitgevers en ontwikkelaars moeten zich echt af gaan vragen of ze wel een presentatie moeten geven als er geen content is.

Hopelijk kan E3 volgend jaar weer een weg terug vinden, want dit schoot te kort. Helaas.

*Shows die ik niet of niet in zijn geheel heb bekeken, zijn voor de volledigheid dus:

  • IGN Expo
  • Guerilla Collective
  • Wholesome Direct
  • Upload VR Showcase
  • PC Gaming Show
  • Future Game Show