Emma Stone en Emma Thompson over Cruella: 'schurken denken waarschijnlijk dat ze gelijk hebben'

Disneys zoektocht naar oude personages om nieuw leven in te blazen brengt ze dit jaar naar de schurk uit 101 Dalmatians: Cruella de Vil. In Cruella zien we haar ontstaansgeschiedenis als modeontwerper in het Londen van de jaren 70, lang voordat ze besluit dat ze honden wil gebruiken als het basismateriaal voor een jas.

Tijdens een persconferentie via Zoom haalden Emma Stone en Emma Thompson herinneringen op aan de opnames. Stone speelt de titelrol; de jonge rebel wiens pad uiteindelijk kruist met dat van Thompsons The Baroness, een hoog aangeschreven modeontwerper en tegenover Stone de echte schurk van de film.

Voor Emma Thompson, zelf een tiener in Londen in jaren 70, was Cruella een blik op haar eigen jeugd: "Het was heel onwerkelijk om te zien; ik heb in die tijd zelf ook zulke kleding gedragen. Het leek wel alsof sommige figuranten in mijn oude spullen rondliepen. En wat ook heel mooi was, omdat die rode Londense bussen er nu heel anders uitzien, is dat ze er in de film net zo uitzien als toen ik een klein meisje was. Ze zagen er precies zo uit. En het nummer op de bus [in de film] was hetzelfde nummer als de bus die mij naar de stad bracht vanuit de plek waar ik woonde, waar ik trouwens nog steeds woon, want ik ben een beetje raar. Het was de 159, zo eentje waar je op en af kon springen."

Cruella, als het oorsprongsverhaal van een schurk die een bontjas wil maken van lieve kleine puppy's, is een film over mode en de rivaliteit tussen modeontwerpers. Logisch natuurlijk dat de film veel aandacht besteedt aan de look van de personages en de outfits die de beide Emma's in hun scènes dragen. Thompsons The Baroness is hierbij meestal wat traditioneler gekleed in grote sierlijke jurken, terwijl Stones Cruella de show steelt met nieuwe, uitdagende ontwerpen. 

Emma Thompson: "Och, jeetje, die jurken. Die droegen mij, eigenlijk. Het was echt geweldig. Elke keer als Em en ik op de set kwamen stonden we elkaar aan te staren en liepen we om elkaar heen, alsof we beeldhouwwerken waren of kunstwerken of zoiets, wat we ook waren. Ik bedoel, iedereen vormde The Baroness voor mij, en ik hoefde vervolgens alleen maar de woorden te zeggen."

Cruella: Emma Thompson
Emma Thompson als The Baroness

Natuurlijk betekent het dragen van die grote complexe jurken een beetje hetzelfde als wat andere acteurs in ingewikkelde superheldenkostuums ervaren: het ziet er geweldig uit, maar praktisch is het niet bepaald.

Emma Thompson: "Mijn ondergoed was als de tuigage van een schip. Er waren mensen die aan touwen hingen, zeg maar. Dus ja, naar de wc gaan betekende dat een team van mensen aan de slag moest. En de schoenen waren een uitdaging; normaal gesproken draag ik zelf niets dat hoger is dan een slipper. En dan waren er natuurlijk nog die pruiken. Ik was uiteindelijk [als The Baroness] een stuk groter dan ik eigenlijk ben. En over het algemeen ging ik zijwaarts door deuren. Dus het was nogal wat. Niet voor La Stone, natuurlijk, want die is zo slank als een lelie en hoeft geen corset te dragen."

Emma Stone: "Dat wilde ik net over jou zeggen, haha. Je haalt de woorden uit m'n mond. [Jouw jurken] hadden zo'n structuur. Zoals jouw Marie-Antoinette-look in die zilveren jurk aan het einde. Dat was echt een intense vorm van kostumering."

Emma Thompson: "Maar het punt is, want jij bent klein en gering, wat je niet hebt... Als je vlees hebt, dan kun je doen wat men vroeger deed. Dat is; je neemt het vlees, en dan knijp je erin in het midden, en dan beweegt het op en neer, zoals tandpasta in een tube. En dan kun je best extreme vormen maken, en dat is dikke pret.

"Het is niet enorm comfortabel in het midden van de tandpastatube, maar onze geweldige kostuumontwerper, Jenny Beavan, heeft zo'n plezier in het trekken aan dat corset, net steeds een beetje strakker, totdat stukjes van mij er aan de bovenkant uitkomen. En dan duwen ze het weer een beetje omlaag en trekken ze weer aan de hele boel. Het was net kokerellen."

Gedurende de film ontstaat er tussen de Emma's een rivaliteit. Cruella, die eigenlijk Estella heet en een baantje heeft als ontwerper voor de Barones, begint een hekel te krijgen aan haar hatelijke houding, de wijze waarop ze haar personeel behandelt en hoe ze de credits neemt voor hun werk. Plus nog wat redenen die je in de film zelf mag ontdekken. Het doet Estella besluiten om als de mysterieuze Cruella radicaal afwijkende ontwerpen te maken en deze te showcasen tijdens de evenementen van de Barones, om zo alle aandacht op te eisen. En dus krijgt Emma Stone de kans om in allerlei outfits ten tonele te verschijnen. Zoals een jurk die in eerste instantie gewoon een stapel stof lijkt, gedumpt uit een vuilniswagen.

Emma Stone: "Mijn favoriete outfit was wat ik droeg op de vuilniswagen. Die had een sleep van twaalf meter. En die zat niet vast aan de jurk, want dan had ik me logischerwijs niet kunnen voortbewegen. Ze maakten dat op het laatste moment vast aan de jurk toen ik op de wagen klom. Dat was echt fenomenaal. Zoiets draag je nooit in het echt. En wat ook heel leuk was, was die geweldige rok waarmee ik de auto bedek."

Emma Thompson: "Dat vond ik geweldig!"

Emma Stone: "Dat was ook echt epic. Proberen om op een auto te lopen en dan die hele auto bedekken met een beweging van die rok was gewoon fantastisch. Op zo'n moment weet je gewoon: ik zit echt in een film. Dit zou nooit echt kunnen."

Emma Thompson: "En dat waren ook echte momenten, hè Em? Ik was er op die momenten ook bij, en daar zit helemaal geen CGI in. Het is allemaal echt. Je liep echt die auto op en trok dat materiaal eromheen. En dat deed je een miljoen keer, want het was moeilijk. En die vuilniswagen, toen die wegreed, toen al die stof zo'n slangbeweging maakte, dat gebeurde echt. Ik vind dat echt mooi, dat het geen CGI-film is."

Emma Stone: "Ja. Er is wel een beetje CGI bij de honden, maar die honden waren altijd op de set. Ze waren in zo veel mogelijk scènes als we voor elkaar konden krijgen."

Emma Thompson: "Ze waren geweldig en zo lief. Maar er is dus wat CGI gebruikt om ze een beetje gemeen te maken."

Cruella: Emma Stone
Emma Stone als Cruella

Over gemeen gesproken; uiteindelijk laat de film zien hoe Estella haar Cruella-persona omarmt en meer naar de schurk toe groeit die we uit de andere films kennen. Maar écht een slechterik is ze nog niet.

Emma Stone: "Met Estella is het een beetje zo dat ze op een gegeven moment zichzelf begint te verwerpen. Estella is een lief mens, maar ze is niet volledig ontwikkeld. Daarom is Cruella ook een interessant personage. Ze is gewoon wie ze is, heeft volledig geaccepteerd wie ze is en heeft daar controle over. Dat vind ik erg interessant. Maar dat gezegd hebbende doet zij wel wat dingen die ik niet, ze overschrijdt grenzen die ik zelf niet zou overschrijden. Maar ik vind Cruella wel leuker dan Estella. 

"Zij is zo leuk om te spelen. Als je, zoals ik, een gezicht hebt dat van rubber gemaakt is en je vaak je emoties met theelepeltjes moet doseren, is het wel eens fijn om het met emmers tegelijk los te kunnen laten." 

Emma Thompson: "Ik heb dat ook wel een beetje. Het is interessant om de donkere zijde van een vrouwelijk personage te spelen. Want ze mogen maar zo zelden echt duister zijn. Weet je, we worden allemaal verondersteld om vriendelijk en goed te zijn. En slechte moeders zijn onvergeeflijk. Niemand heeft iets goeds te zeggen over een slechte moeder. En we weten niet waar ze [emotioneel] vandaan komen en hoe ze zijn geworden wie ze zijn, maar de Barones is is heel doelgericht. Dat zegt ze ook: 'Als ik niet zo doelgericht zou zijn had ik mijn genialiteit achterin een la moeten leggen', zoals zoveel geniale vrouwen die uiteindelijk niets hebben gedaan met hun talent.

"Dus ja, net als Em, ik zou niet dezelfde keuzes hebben gemaakt, maar hoe [de Barones] is toegewijd aan haar eigen creativiteit is bewonderenswaardig."

Emma Stone: "Ik denk ook niet dat ik een personage zou kunnen spelen dat echt slecht is, een echte schurk. Ik bedoel, denk je dat er in deze wereld mensen rondlopen die vinden dat ze echt kwaadaardig zijn? Ik denk het niet. Ze denken waarschijnlijk dat ze gelijk hebben in wat ze doen."

Cruella is vanaf vrijdag te zien op Disney+ (tegen bijbetaling), en zodra de bioscopen openen (op dit moment gepland voor 9 juni) kun je de film ook op het grote scherm gaan zien.