Cast en crew over tweede seizoen War of the Worlds: 'Meer actie en strijd'

Nadat de interpretatie van het bekende boek van H.G. Wells in 2019 haar première beleefde, eindigde het eerste seizoen met een enorme cliffhanger. De apocalyptische show is nu terug voor een tweede seizoen en we spraken erover met schrijver en bedenker Howard Overman, producer Julian Murphy en acteurs Léa Drucker, Bayo Gbadamosi, Pearl Chanda en Ty Tennant. 

Er zit een gat van zes maanden tussen de verhaallijn van het eerste en tweede seizoen. Dit was met een goede reden, zoals Howard Overman vertelt: "Dat konden we gebruiken om met de show een andere route in te gaan. We wilden de personages nog steeds diepgaande, goede gesprekken met elkaar laten voeren, maar ook laten zien wat voor een wereld er buiten was en waar ze allemaal heen konden. Als ik constant maar hele diepgaande discussies zou schrijven denk ik dat het publiek daar snel klaar mee zou zijn, want dat hebben ze inmiddels wel gezien. De show draait nog wel steeds om de personages en welke keuzes wij kunnen maken als mensen."

Daarnaast past de serie ook heel goed binnen de traditie van (bijvoorbeeld) The Walking Dead: "Als mensen onder druk worden gezet kunnen we zien wat ze waard zijn, dus de populariteit van die survival of apocalyptische shows is daaraan te verbinden; dat kunnen aliens zijn of een pandemie. Toen ik het aan het pitchen was in Parijs en ik legde het verhaal voor; wat als er nu een uitbraak kwam en ik hier vast zou zitten aan de andere kant van het kanaal. Dan zou een keuze kunnen zijn om door de tunnel van Calais te lopen en op zoek te gaan naar mijn familie. Het maken van plotselinge beslissingen is dan ook de drijfveer van deze show. Dat is in dit seizoen vooral aan Bill, die wordt verschrikkelijk onder druk gezet om de belofte aan zijn vrouw in te lossen om alle aliens te vermoorden."

Overman had wel degelijk door dat de finale van het eerste seizoen mensen met veel vragen achterliet: "Op bijna alle vragen komt een antwoord. Er was in dat eerste seizoen een hele dunne lijn tussen het opzetten van een mysterie en daarin ook niet teveel weg willen geven en het publiek zonder antwoorden achter te laten. Je zag dat bijvoorbeeld in Lost dat ze na een aantal seizoenen nog steeds geen antwoorden hadden gegeven. Dan wordt het gewoon irritant."

Ook producent Julian Murphy is tevreden over het tweede seizoen: "De diepere verhalen en de reizen die onze personages maken stonden centraal; daarin zijn we geslaagd wat mij betreft om die nog beter op beeld te krijgen. Dat was ook wat mij naar deze show toetrok, namelijk dat we het altijd heel echt wilden maken. We haalden inspiratie uit films als Arrival, waar science-fiction een grondslag vindt in de realiteit. Dat kost tijd en heel veel conceptwerk, wat een enorme uitdaging gaf."

Een van de personages die een sleutelrol speelt in de serie is Catherine, gespeeld door Léa Drucker: "Het meest interessante aan dit personage was het dragen ervan door het tweede seizoen heen. Ze is een gepassioneerde en goede wetenschapper die eigenlijk nooit te maken heeft gehad met relaties en andere mensen. Nu moet ze opeens omgaan met mensen en keuzes maken die grote gevolgen hebben voor niet alleen haar experimenten, maar voor mensen om haar heen. Ze moet vragen beantwoorden die ze eerder niet hoefde te beantwoorden over leven en dood, wat de juiste beslissingen zijn en wanneer emoties het overnemen van rationaliteit. Oh ja, en daarbij is ze ook nog eens belast met het oplossen van het wetenschappelijke mysterie rondom de aliens die de aarde overnemen."

Bayo Gbadamosi was ook weer helemaal klaar om aan de slag te gaan met het tweede seizoen: "Er zit zoveel meer actie in dit seizoen. Toen we aan het opnemen waren kwam ik erachter dat er in het eerste seizoen eigenlijk geen moment gezeten had waarin ik een geweer afschoot. Daar was ik best een beetje nerveus over, terwijl ik wel in het eerste seizoen veel rondliep met een geweer om er dreigend uit te zien. Daaraan valt ook te zien dat we als personages wat proactiever zijn geworden wat betreft onze overlevingsdrang; het is nu écht menens."

Pearl Chanda kan die dag nog goed herinneren: "Ik vond het fantastisch om te zien. Bayo deed een oefenronde en de stuntman kwam naar hem toe om te vertellen dat hij het fantastisch had gedaan, maar niet zo moest lachen in het echte shot. Dat was wel een goede afwisseling, want in dit tweede seizoen hangt een erg gespannen sfeertje." Het spelen in een survivalshow en het afgelopen jaar in de pandemie heeft Chanda wel een wijze les geleerd: "Ik zorg ervoor dat ik altijd lucifers bij me heb, zodat ik een fakkel kan maken waar dat nodig zou zijn. Het dragen van goede schoenen is ook superbelangrijk."

Ty Tennant weet ook wel waarom er zo'n verandering plaatsvindt: "Onze personages zijn er klaar mee om aan de ontvangende kant te staan en nemen nu echt het heft in eigen handen. Mijn personage Tom heeft nu ook geaccepteerd hoe de wereld is en weet daar nu ook beter mee om te gaan. Je ziet dat hij een veel groter groepsgevoel heeft dan eerst." Hij zou overigens zelf het niet lang uithouden in een situatie als War of the Worlds: "Ik heb niet echt goede survivalskills, buiten dat ik gitaar zou kunnen spelen. Nu doe je dat in zo'n situatie vooral rondom een kampvuur en dat is nou juist niet de bedoeling. De sfeer zou er met mij op vooruit gaan, maar ik heb geen idee of het bevordelijk zou zijn voor de overlevingskansen."

Het nieuwe seizoen van War of The Worlds is vanaf 20 mei te zien of FOX, met elke donderdag om 21.00 uur een dubbele aflevering. Vanaf 21 mei zullen ook elke week de afleveringen van het nieuwste seizoen te zien zijn op Disney+.