FOK! te gast bij persdag Eurovisie Songfestival in Ahoy

2. Interview met Erwin Rintjema - Head of Production

Songfestivalforum (SF): Hallo! Wij zijn Corrie en Miranda van het Songfestivalforum.

Erwin: HALLO! Ik ben Erwin! (We vinden hem nu al leuk)
SF: Op ons forum zitten de die-hard Eurovisiefans. En ook een aantal echte liefhebbers van de techniek. Die zijn al jullie foto's helemaal aan het uitpluizen qua apparatuur. Daar hebben we een paar vragen van.
Erwin: Leuk, kom maar door!
SF: Als eerste, hoeveel weegt ongeveer het totaal van wat er nu aan het plafond hangt?
Erwin: 200 ton.
SF: En hoeveel procent van de totale draagcapaciteit is dat?
Erwin: Dat is 100% van de totale draagcapaciteit.

[zowel Erwin als uw verslaggevers staan even een momentje stil bij dit besef]

(FOK!/Songfestivalforum.nl)
(FOK!/Songfestivalforum.nl)

Erwin: We zijn echt tot een week vóór we gingen bouwen samen met de constructeur aan het puzzelen geweest hoe we het zó konden verdelen in het dak dat het er allemaal in mocht. En toen hebben we pas een stempel gekregen. Het was ook voor de constructeur een HELE grote puzzel.
SF: Hoe ver kunnen de telescopische droparms zakken?
Erwin: Zó. Hatsekidee ze hebben echt opgelet. ZES METER.
SF: En hoeveel LED-pixels zijn er in totaal en per LED-muur/vloer? Ik heb net wel al een fotootje gemaakt toen er iets van die info op de LED-schermen te zien was, maar...
Erwin: Juist nou, ze mogen het zélf gaan uitrekenen, maar het scherm is 52 meter breed, 12 meter hoog en de resolutie is 4 millimeter. Dus elke 4 millimeter naar links en naar boven zit er een pixel.
SF: Hier gaan ze echt gelukkig van worden, van jouw antwoorden.
Erwin: Nou MOOI ZO!
SF: Wat was het moeilijkst te realiseren, technisch. Dat je zegt van zo daar heb ik wel een nacht of wat van wakker gelegen?
Erwin: Nou gelukkig slaap ik altijd wel goed, dus dat is mooi. Nee eh, dat gigantische scherm heeft in het midden 2 enorme draaideuren. En die resolutie van 4 millimeter is zó hoog, dat het aansluiten van die deuren en het scherm écht op de millimeter nauwkeurig moet. Echt op de HALVE millimeter nauwkeurig. Tegelijkertijd moeten die deuren 180 graden kunnen draaien. Om dat draaien te bereiken moeten eerst de zijkanten van het scherm een stukje naar buiten, dus die zijn computergestuurd en op een rail schuiven ze dan iets naar buiten. Dán schuiven de deuren iets naar buiten om ruimte te creëren. Dan draaien ze. En dan moeten ze ook weer terug. En dat voor zó'n grote constructie met zo veel gewicht erin, dat was wel echt de grootste puzzel. En die is héél goed aan het lukken!
SF: En hoe vaak gaan die deuren straks eigenlijk open? Is dat een zeldzaam moment bijvoorbeeld bij de opening van een show, of gaat dat vaker gebruikt worden? Tijdens de acts van de landen?
Erwin: Zéker! We hebben dat effect van die deuren die open kunnen en kunnen draaien ook aangeboden aan de delegaties. Heel veel tekeningen en visuals opgestuurd naar alle delegaties met alle mogelijkheden van onze set. Waaronder dus die deuren. Want ze kunnen dicht, ze kunnen een klein stukje open, ze kunnen ook helemaal dwars open staan, je kunt ze helemaal omdraaien. En het leuke is, uit mijn hoofd weet ik niet het exacte aantal maar er zijn maar zo tien of vijftien landen die dat ook echt gaan gebruiken in hun act.
SF: Speelt het budget van een land een rol bij het in kunnen zetten van alle technische snufjes hier?
Erwin: De basis die we hier hebben is voor álle landen te gebruiken. Zonder probleem. De extra's die ze eventueel willen, als zij bijvoorbeeld vuurwerk willen gebruiken of bijvoorbeeld een piramide op het podium willen hebben, dan moeten ze die zelf betalen.
SF: Bepaalt een land echt van A tot Z de act, of zeggen sommige landen ook "De productie mag creatief zijn, we hebben ongeveer wel iets in ons hoofd maar..."
Erwin: Nou precíes wat je nu zegt. We krijgen van sommige landen een script echt op de seconde, met camera's uitgeschreven, met licht uitgeschreven, helemaal bedacht. En dat volgen we dan zo goed mogelijk. Als we dan dingen tegenkomen die echt niet kunnen of waarvan wij denken "jaaa misschien als je het net zó doet" dan doen we die suggestie, maar zij gaan er dan over. En er zijn landen die zeggen "MAKE IT BEAUTIFUL". Punt. En dan maken we er wat van!
SF: Welk land zei dat laatste, bijvoorbeeld?
Erwin: Mjahhhhh, eh.... over een week of wat kan ik je daar wat voorbeelden van noemen. *grijnst*
SF: Tijdens het Songfestival 2016 is de totale venue vanwege het gewicht van alle technische apparatuur 35 millimeter de grond in gezakt. Is daar hier ook kans op?
Erwin: HAHAHA! Als ik het goed begrepen heb is 'ie niet de grond ingezakt maar is het dak gaan doorhangen. Dat zal óngetwijfeld hier ook het geval zijn. Door het gewicht, maar een stalen dakconstructie doet dat ook door temperatuur. Het is nu 15 graden, als het over twee weken 25 graden is dan gaat het allemaal een beetje uitzetten en verandert het ook weer. Het dak beweegt altijd wel een beetje. Geeft niks. Voor degenen die van de techniek houden op jullie forum is het wel leuk om te weten misschien dat dat de reden is geweest dat dat enorme scherm in zijn geheel op de grond staat. Als we dat scherm aan het dak zouden hangen, en we moeten die halve millimeter nauwkeurigheid realiseren onder andere voor het aansluiten en de deuren, dat kan niet! Want als het dan buiten 10 graden warmer wordt dan krijgen we het scherm niet meer dicht. Dus daarom moest dat allemaal aan de grond worden opgebouwd.
SF: De vleugels van het podium aan weerszijden, zijn die puur esthetisch of is het ook de bedoeling dat mensen er echt op kunnen staan?
Erwin: Ja, daar kunnen ze op staan! En er zijn landen die daar gebruik van gaan maken.
SF: En hiertussen *wijst wapperend naar het podium en het eiland* daar komt nog iets toch?
Erwin: Ja daar komt de catwalk tussen, tussen the main stage en de B-stage.
SF: Die kooi die daar afgedekt in de lucht hangt dat hebben we net al bij andere interviews met jou afgeluisterd, daar ga je niks over zeggen. Ook niet als wij het vragen zeker?
Erwin: HEHEHEHEHEHEHE
SF: Oké dan nog deze, gaan er meerdere landen gebruik maken van de droparms?
Erwin: Ja!
SF: En nu we je toch spreken... heb je eigenlijk al een moment gehad tijdens de opbouw dat je denkt ZÓ BEN IK EVEN BLIJ DAT WE EEN BOUWHELM DRAGEN. Is er al iets naar beneden komen vallen?
Erwin: Nee gelukkig niet hahaha, houwe zo! Ik heb wel een keer gehad dat ik ergens onderdoor moest lopen en mijn hoofd stootte. Toen was die bouwhelm toch ook wel prettig.

(FOK!/Songfestivalforum.nl)
(FOK!/Songfestivalforum.nl)


SF: Gaan ze echt midden in de nacht ook nog door, nu?
Erwin: Ja. 's Nachts gebeurt er inmiddels wel minder, in het begin was het écht 24 uur per dag. Inmiddels hebben we shifts die de avond ingaan en als er dan nog dingen zijn om nog op te lossen gaan we dan wel wat langer door.
SF: Nog even iets anders en we zullen je antwoord niet tegen je gebruiken...
Erwin: HEHEHE
SF: Voordat jij hieraan werkte, keek je dan ook weleens naar het Songfestival?
Erwin: Ja! In mijn vak zijn er twéé dingen: de opening van de Olympische Spelen en het Songfestival. Die twee zijn elke keer weer grensverleggend. Ik moet toegeven dat de muzíek... dat me dat misschien IETS minder raakt... maar wat ze elk jaar verzinnen en hoe ze dat op televisie laten zien, ja daar zit ik elk jaar wel naar te kijken. En ik heb natuurlijk in 2019 wel even heel hard staan schreeuwen voor de televisie, HAHAHA!
SF: Onze persoonlijke favoriet is Frankrijk, straks. En ze heeft aangegeven dat haar Eurovisie-staging iets anders gaat worden dan die van hun nationale finale. Heb je Frankrijk al gezien eigenlijk, of...
Erwin: JA! JA! Voilaaaa voilaaaaa *galmt*
SF: Geef toe, is een mooi liedje he?
Erwin: Zéker.
SF: Voor ons gevoel wordt haar Eurovision staging héél minimalistisch. Kan je daar alleen ja of nee op zeggen...?
Erwin: Ik weet wat ze hier gaat doen. *grinnikt*
SF: En? Wordt het minimalistisch?
Erwin: IK weet wel wat ze hier gaat doen. *grijnst*
SF: ....
Erwin: Ik denk dat het een HELE mooie performance wordt. Maar ik denk dat we heel veel mooie performances gaan zien.
SF: Komen er dingen die echt nog nooit eerder zijn gedaan op een Songfestival? Ierland? Griekenland? Daar gingen geruchten over.
Erwin: HAHAHAHAHA. HAHAHAHA. Dat gaan we dan vanzelluf zien hè...? HAHAHA.
SF: Hij is wel goed he...
Erwin: Er zitten meerdere dingen in die nog niet eerder zijn gedaan.
SF: Wij zijn heel tevreden over je. Ondanks je ontwijkingen.
Erwin: HAHAHAHAHA! Ik kan zo de politiek in.
SF: Dit was het.
Erwin: Leuk! Dank jullie wel! Tot de volgende keer!
SF: Bedankt voor alles, werk ze en tot snel!

Nou, toch wel wat antwoorden voor jullie gekregen he?
Sietse was ondertussen nog stééds voor de camera's met interviews bezig dus die zullen we niet storen. Op naar buiten, de bouwhelm en mondkap af en even wat frisse lucht na deze heerlijke en indrukwekkende én verrassende ochtend!
Nadat we de pas in hebben geleverd liepen we nog even naar de overkant van AHOY om de muurbeschildering van Jeangu in het echt te kunnen bewonderen. Het was een fantastische dag! DOUZE POINTS en meer!

(FOK!/Songfestivalforum.nl)
(FOK!/Songfestivalforum.nl)