Vijf gametips voor de maand november

6. Yakuza: Like a Dragon

Na Yakuza 0 tot en met Yakuza 6 wilden de makers toch echt eens iets anders van de serie maken. Eerdere Yakuza-games bestonden uit realtime knokpartijen die je als de hoofdrolspeler Kazuma Kiryu meemaakte. Ze speelden zich vooral af in Tokyo en als je eens niet aan het vechten was, dan was je wel bezig met een van de vele minigames zoals een priveclub runnen, darten, oude Japanse kaartspellen en weet ik wat meer.

Yakuza: Like a Dragon introduceert voor het eerst sinds het begin van de serie een nieuwe hoofdrolspeler: Ichiban Kasuga, een yakuzalid uit de lagere gelederen die zichzelf wil bewijzen. het grootste deel van de game vindt plaats in Ijincho in Yokohama. Een nieuw gezicht en een nieuw gebied dus. Bovendien is het gevechtssysteem in Yakuza: Like a Dragon veranderd, waarbij de actie nu wordt gecombineerd met een turn-based vechtsysteem dat we kennen uit andere RPG’s.

Yakuza was langzamerhand een "we kennen het nu wel"-verhaal na zoveel delen. Een leuke gameserie, maar als je het verhaal niet erg boeiend vond had je aan een of twee games wel genoeg, er werd weinig ingrijpend aan de gameplay gesleuteld. Dat maakt Yakuza: Like a Dragon weer een stuk interessanter voor veel mensen. Voor veteranen is de gameplay compleet omgegooid. Nieuwkomers hebben geen achterstand in het verhaal, ze hoeven dus niet veel in te halen om deze nieuwe Yakuza te begrijpen. Al hoop ik toch een beetje dat we wat oude bekenden zien, al is het maar in een cameo. De game komt op 10 november uit voor Xbox Series X|S, Xbox One en PS4. Een PS5-versie moet in maart 2021 uitkomen.