Het Waterliniepad - De Stelling van Amsterdam

2. Etappe 1: Volendam - Halfweg

Het Waterliniepad start in Volendam (Foto 1). De route gaat eerst langs de haven (Foto 2), waar een monument ligt voor de slachtoffers die vielen bij de brand in Café de Hemel. In de nacht van 31 december 2000 op 1 januari 2001 kwamen hier 14 mensen om het leven en vielen er ruim 200 gewonden. (Foto 3 & 4). 

In een grote boog loop je langs het Markermeer richting Edam. Als je goed oplet kun je onderweg wellicht de Jan Smit spotten (Foto 5). Eenmaal in Edam aangekomen voert de route langs een hele smalle sluis, waar ook een kunstwerk staat dat door de Amsterdamse Binnenvaart Sociëteit is aangeboden 'als symbool van de grote scheepsbouw-scheepsvaarthistorie van de steden Amsterdam en Edam in het kader van het industrieel erfgoed' (foto 6). 

De users die me hebben gevolgd bij de Westerborkwandelingen weten inmiddels dat ik hoogtevrees en valangst heb. Dit sluisje was dan ook wel een behoorlijke uitdaging om over te steken, Op een gegeven moment kwamen er een paar toeristen uit tegengestelde richting, met drie fietsen (!) over de sluis. Een van hen zei tegen me: jij hebt tenminste geen fiets bij je, waarop ik ten antwoord gaf dat ik wel hoogtevrees heb. Ze bood meteen aan om samen de sluis over te steken. (Foto 7). 

De tocht gaat verder en voert langs een monument voor de Joodse inwoners van Edam die werden gedeporteerd naar Auschwitz, Sobibor en Bergen-Belsen. (Foto 8 en 9). Na even stilgestaan te hebben ging ik weer verder richting de begraafplaats en bijbehorende kerk. (Foto 10 en 11). Door richting Middelie. Als je goed oplet onderweg kom je soms de vreemdste straatnamen tegen. Zo ook hier: de voormalig Moordenaarsteeg (Foto 12). Wat research leerde me dat de naam waarschijnlijk zijn oorsprong heeft aan het feit dat hier in de 18e eeuw veel slachterijen rondom de Beestenmarkt waren gevestigd, en er dus veel dieren hier hun laatste momenten doormaakten. 

Het Carillon van de Speeltoren van Edam wordt aangedreven door een mechanisch speelwerk. (Foto 13). Na jarenlang door een computergestuurd systeem vervangen te zijn geweest is in 1999 het originele mechanische speelwerk gerestaureerd. Belangrijk onderdeel hiervan is de originele uit 1561 stammende speeltrommel.  

Fort Benoorden Purmerend
Verder door via Middelie (Foto 14) naar Kwadijk. Als je hier naar rechts afbuigt kun je het voormalig Fort Benoorden Purmerend bezoeken. Het fort en de bijbehorende gebouwen zijn aangelegd in de periode 1886-1912. Fort Benoorden Purmerend, soms ook onterecht Fort Kwadijk genoemd vanwege de ligging aan de Kwadijkerweg, werd aangelegd ter verdediging van de accessen gevormd door Beemsterringdijk, Purmerenderweg en Rijperweg in de Beemster. Het verdedigbaar aardwerk was in 1895 gereed. Het bomvrije hoofdgebouw uit 1912 is door overdekte poternes met de twee hefkoepelgebouwen verbonden.

In 1945 is het fort gebruikt voor het gevangen houden van mensen die verdacht en of veroordeeld waren wegens collaboratie met Duitse bezetters in de toen afgelopen Tweede Wereldoorlog. Sinds 1981 worden de gebouwen gebruikt door een importeur van wijn. Zelf ben ik hier niet langs gegaan, ik had, doordat er een brug was afgesloten, tijd verloren omdat ik een heel stuk om moest lopen. 

Fort aan de Nekkerweg
Aan het eindpunt van de route ligt het Fort aan de Nekkerweg. Dit voormalige Fort is tegenwoordig in gebruik als wellnessresort. Triviaweetje: hoewel er 1913 in de gevel van het Fort staat gebeiteld, is het al in 1912 opgeleverd. In 2011/2012 is het omgebouwd tot wat het nu is. (Foto 15, 16 & 17). 

Lengte van deze etappe: 19,1 km 

Waterliniepad - Etappe 1 (1) (Foto: FOK!)

Waterliniepad - Etappe 1 (1) (Foto: FOK!)Waterliniepad - Etappe 1 (2) (Foto: FOK!)
Waterliniepad - Etappe 1 (2) (Foto: FOK!)Waterliniepad - Etappe 1 (3) (Foto: FOK!)
Waterliniepad - Etappe 1 (3) (Foto: FOK!)Waterliniepad - Etappe 1 (4) (Foto: FOK!)
Waterliniepad - Etappe 1 (4) (Foto: FOK!)Waterliniepad - Etappe 1 (5) (Foto: FOK!)
Waterliniepad - Etappe 1 (5) (Foto: FOK!)Waterliniepad - Etappe 1 (6) (Foto: FOK!)
Waterliniepad - Etappe 1 (6) (Foto: FOK!)Waterliniepad - Etappe 1 (7) (Foto: FOK!)
Waterliniepad - Etappe 1 (7) (Foto: FOK!)Waterliniepad - Etappe 1 (8) (Foto: FOK!)
Waterliniepad - Etappe 1 (8) (Foto: FOK!)Waterliniepad - Etappe 1 (9) (Foto: FOK!)
Waterliniepad - Etappe 1 (9) (Foto: FOK!)Waterliniepad - Etappe 1 (10) (Foto: FOK!)
Waterliniepad - Etappe 1 (10) (Foto: FOK!)Waterliniepad - Etappe 1 (11) (Foto: FOK!)
Waterliniepad - Etappe 1 (11) (Foto: FOK!)Waterliniepad - Etappe 1 (12) (Foto: FOK!)
Waterliniepad - Etappe 1 (12) (Foto: FOK!)Waterliniepad - Etappe 1 (13) (Foto: FOK!)
Waterliniepad - Etappe 1 (13) (Foto: FOK!)Waterliniepad - Etappe 1 (14) (Foto: FOK!)
Waterliniepad - Etappe 1 (14) (Foto: FOK!)Waterliniepad - Etappe 1 (15) (Foto: FOK!)
Waterliniepad - Etappe 1 (15) (Foto: FOK!)Waterliniepad - Etappe 1 (16) (Foto: FOK!)
Waterliniepad - Etappe 1 (16) (Foto: FOK!)Waterliniepad - Etappe 1 (17) (Foto: FOK!)
Waterliniepad - Etappe 1 (17) (Foto: FOK!)