Lauren Cohan (Maggie) over seizoensfinale The Walking Dead: "Deze is voor de fans!"

Ook The Walking Dead viel ten prooi aan het coronavirus. Aangezien overal ter wereld de entertainmentindustrie stil kwam te staan en er niet meer gefilmd kon worden, werd het te lastig om de laatste aflevering van het tiende seizoen op tijd af te krijgen. Het postproductieproces werd in de afgelopen maanden langzaamaan weer op gang gebracht en dat kon er uiteindelijk voor zorgen dat niet in april, maar in oktober 'A Certain Doom' dan eindelijk te zien is. In die aflevering kruipt Lauren Cohan weer in de huid van haar personage Maggie, die ze tot het begin van het negende seizoen speelde. Ze vertelt graag over het opnameproces, de schaal van deze aflevering en hoe zij zelf vindt dat The Walking Dead moet eindigen.

Het is natuurlijk onvermijdelijk om een parallel te trekken tussen de huidige situatie en een serie waarin mensen besmet kunnen raken en kunnen veranderen in zombies: "Je zou misschien denken dat ik het allemaal niet zo erg vond toen deze pandemie uitbrak, aangezien ik toch al in de serie al tien jaar deed alsof. Laten we zeggen dat ik wel degelijk blikvoedsel heb ingeslagen, maar dat ik dat later toch weer aan de voedselbank heb gegeven aangezien ik er geen een open heb gemaakt. Wat interessant is, is hoe je met sommige situaties omgaat. Mijn perspectief is wel degelijk veranderd door de show." Er is voor Cohan zeker iets positiefs aan vooral het gedwongen thuiszitten: "Al die keren dat we promotie voor deze show hebben gedaan ging het constant over het 'wat als' en daar kwam toch een soort van voorgevoel bij kijken. Wat ik onwijs fijn heb gevonden is dat ik werd gedwongen om alles per dag te bekijken. Veel van waar we het over hebben gehad tijdens die jaren is wel uitgekomen. Niemand wil dit uiteraard, maar ik heb wel een soort van schakelaar die me het positieve in laat zien van een slechte situatie."

Er is wel degelijk een directe parallel te trekken voor haar tussen de serie en de werkelijkheid: "De afgelopen maanden heb ik teruggedacht aan de scène waarin Glenn en Maggie ontdekken dat ze een kindje gaan krijgen, waarop Maggie vaststelt dat ze niet bang wil zijn om te leven. Die woorden hebben nog wel eens in mijn achterhoofd rondgespookt de afgelopen maanden."

Tijdens Comic-Cons en andere bijeenkomsten is al vaak duidelijk geworden hoe hecht de cast van deze show is. Het leek tijdens sommige evenementen wel of de fans het genoegen hadden met een familie: "Die band met mensen heb ik echt gemist en dat merkte ik gelijk op het moment dat ik weer de set op kwam. Ook met nieuwe acteurs waar ik nog niet mee had gewerkt was er geen gevoel van kortsluiting of het missen van een connectie. Dat is wat mij betreft heel speciaal en ook moeilijk te vinden in het leven en ook in werk. We zitten momenteel in pre-productie voor de volgende zes afleveringen en als ik dan weer lees wat ik allemaal mag gaan doen, dat is echt fantastisch."

Het was tijdens zo'n Comic-Con dat Cohan bekendmaakte dat zij terug zou keren naar de show, nadat zij eerder was vertrokken om een eigen show te doen, Whiskey Tango, een serie die helaas na een seizoen al van de buis werd gehaald. Niemand wist van tevoren dat deze stunt uitgehaald zou worden: "De reactie van de cast was zo grappig voor mij. Ik kwam tijdens het panel het podium oplopen met een Jason Voorhees-masker op mijn gezicht. Het was super goed ingeleid, omdat ik deed alsof ik een fan was die naar voren werd gevraagd om een vraag te stellen aan de cast. Ik was iets te enthousiast voor sommige castleden en je zag gewoon dat ze zich er niet helemaal lekker bij voelden. Toen dat masker uiteindelijk al redelijk snel af ging, was iedereen zo blij om me te zien. De grap was in ieder geval goed gelukt."

Net als met elke andere baan, als je een tijdje weg bent en weer terugkomt op een bekende plek, kan je perspectief zijn veranderd: "Waar ik heel dankbaar voor ben is dat ik mag werken. Ik ben absoluut geen dokter en red geen levens met mijn werk, maar ik vind het wel onwijs gaaf dat ik dingen mag maken waar mensen een mening over kunnen hebben en met elkaar van kunnen genieten. We doen dit uiteindelijk al tien jaar omdat de fans ons dat hebben gegund. Ik wil televisie echt niet groter maken dan het is, maar dat creatieve leven ben ik zo dankbaar voor. Mijn perspectief is uiteindelijk wel veranderd in die tijd dat ik uit de show was; alles kan betekenisvol zijn, als je er maar voor de volle honderd procent achterstaat."

Toen bekend werd gemaakt dat na elf seizoenen er een einde zou gaan komen aan een show die eigenlijk vanzelfsprekend altijd op televisie leek te zijn, draaide al snel de geruchtenmachine op volle toeren. Hoe denkt Cohan zelf over de juiste conclusie van Maggie's verhaal? "Er zijn zoveel manieren waarop dit verhaal kan gaan eindigen en ik heb ook nog niet echt het besef dat het over gaat zijn. Als ik het voor het zeggen zou hebben, dan zou Rick op het einde landen met de helikopter en Michonne die naast hem staat."Maar Maggie's verhaal? Dat is nog een stukje pittiger: "Het zou heel tof zijn als we een tijdsprong zouden kunnen doen van zo'n veertig jaar en een camera die begint met een extreme close-up van oude handen. Je vraagt je als kijker even af wiens handen dat kunnen zijn, maar uiteindelijk realiseer je je van wie ze zijn, je ziet hoe de wereld eruitziet en wie met Maggie samen is. Het shot eindigt met Maggie samen met haar volwassen zoon en daarmee komt het verhaal voor Maggie tot een einde."

Maar voordat er begonnen kan worden aan een elfde seizoen, moeten er nog wel wat losse eindjes aan elkaar geknoopt worden in 'A Certain Doom'. De aflevering heeft een enorme schaal, met honderden extra's en een cast die zich in allerlei snelle shots door de zwerm zombies moet wringen: "Er zitten een aantal scènes in die mij op zowel een emotioneel niveau als productieniveau enorm wisten te grijpen. Ik was niet onwijs lang op set, maar de beelden die ik terug kon kijken inspireerden me. Het blijft me bij deze show verbazen dat wat er in de voorbereiding zit en hoe het uiteindelijke resultaat op beeld komt. Ik sta dan soms echt met open mond de beelden terug te kijken. Dat had bij deze aflevering ook vooral te maken met communicatie tussen de verschillende departementen. Van special-effects tot set-design; iedereen gaf de volle honderd procent. Dat is hopelijk ook te zien als de aflevering dan eindelijk wordt uitgezonden."

De seizoensfinale van het tiende seizoen van The Walking Dead, 'A Certain Doom', is zometeen om 22:00 te zien op FOX.