World of Warcraft: Shadowlands alpha - de staat van de nieuwste uitbreiding

5. Conclusie

Shadowlands voelt vooral als de “grote” uitbreiding waar Blizzard op mikt, die straks zo positief in het geheugen gegrift staat zoals Legion en Mists of Pandaria. Zeker het verhaal van Battle for Azeroth voelde meer als een oploopje van Sylvanas’ uiteindelijke plannen in het hiernaarmaals van Azeroth. Er is in ieder geval heel veel om enthousiast over te zijn: de lore van de zones is goed, er wordt ein-de-lijk iets gedaan met een hoop pijnpunten van eerdere uitbreidingen. Had het verbeteren van die mechanics eerder kunnen gebeuren? Waarschijnlijk wel, maar het is beter dat het nu gebeurt dan dat Blizzard koppig blijft vasthouden aan dingen die gewoon niet werkten.

Waar ik vooral enthousiast over ben is dat Shadowlands voornamelijk een uitbreiding van keuzes wordt. Er komt nieuwe character customisation voor alle rassen met nieuwe haar, huidskleuren en decoraties. Je kan straks een keuze maken welke gear je wilt krijgen uit de mythic plus chest. En spelers met alts kunnen straks al beginnen met een convenant wanneer ze die beginnen te levellen, zodat je makkelijk langzij kan komen met je main: goed voor de mensen die besluiten halverwege van class willen switchen.

Het probleem blijft de convenants. Ik vind de lore en de de diversiteit erachter leuk - maar het is de vraag of de keuze ook zo vrij blijft als je op een hoog niveau raidt, mythic plus doet of serieus bent met PvP. Ook heeft Blizzard met het design van sommige classes nog een lange weg te gaan. De vloek van de MMO is dat het iedereen moet aanspreken, en classes zoals priest en warlock kunnen daarin niet achterblijven. Of die problemen not opgelost worden wanneer Shadowlands dit najaar lanceert, is nog maar de vraag.

Shadowlands komt dit najaar uit, de béta begint deze week.