Vijf dingen om te bingewatchen op Apple TV+

Met zo veel vrije tijd die je grotendeels binnen moet besteden is het aantrekkelijk om gewoon je favoriete streamingdienst op te zetten en lekker te gaan bingewatchen. Maar wat als je bent uitgekeken op het aanbod van die ene dienst waar je toevallig een abonnement hebt? Dan switch je misschien even naar een andere. Maar welke dan? In deze serie nemen we je mee langs de 'grote' streamers om van elke aanbieder een aantal aanraders te selecteren, zodat jij beter een keuze kunt maken. Vandaag, nadat we het eerder al over Amazon Prime Video en Disney+ gehad hebben: Apple TV+

Apple is nieuw op de contentmarkt. De techreus biedt natuurlijk al jaren de mogelijkheid om films (en in andere landen ook tv-series) te huren en te kopen, maar een streamingdienst met eigen content ging pas van start in november. Een handvol titels is toen toegevoegd en nog niet enorm uitgebreid. Bovendien heeft Apple geen content van andere studio's in het aanbod, waardoor ze slechts een kleine catalogus hebben.

Gelukkig krijg je TV+ gratis bij aankoop van een nieuw Apple-device, dus wie die aankoop toch al overweegt kan meteen gratis meeprofiteren. Wie geen nieuwe aankopen van plan is kan voor 5 euro per maand het aanbod bekijken. En dat kan ook op niet-Apple-apparaten; de TV+-app is of wordt ook beschikbaar voor de meeste smart tv's. Maar waarom zou je die app gaan gebruiken? Nou, om deze titels:

The Morning Show

Verhaalt over het reilen en zeilen achter de schermen van zo'n typische Amerikaanse ochtendshow: een programma dat een mix is tussen dom geouwehoer en serieus nieuws. In The Morning Show zijn de makers serieuzer dan je wellicht gewend bent van dit soort programma's (ze lijken zich meer op kwaliteitsjournalistiek te willen richten), en dat past ook bij het centrale thema van de serie: de mannelijke co-host (Steve Carell) wordt ontslagen omdat hij een relatie zou hebben gehad met een vrouwelijke ondergeschikte.

Een relevant verhaal in het #metoo-tijdperk en sterk verteld door de ogen van co-host Jennifer Aniston, nieuwkomer Reese Witherspoon, zenderbazen, producers en andere figuren in de zakelijke en privélevens van deze personen. Ter discussie wordt gesteld of zijn ontslag terecht was, of de bedrijfscultuur zijn gedrag heeft gedoogd en of iedereen hier wel zo eerlijk mee is omgegaan. The Morning Show probeert alle perspectieven aan het woord te laten en krijgt het voor elkaar om daarmee een gedurfd en uiterst boeiend drama op te bouwen.

The Morning Show: Reese Withersoon en Jennifer Aniston

Dickinson

Een komische vertelling over het leven van de bekende dichter Emily Dickinson, die leefde in de 19e eeuw. De serie hanteert modern taalgebruik en een moderne kijk op het leven, en maakt op die manier duidelijk waarmee Emily als jonge artiest worstelde. Elke aflevering belicht haar werk en gebruikt het verhaal van de aflevering als haar mogelijke inspiratie voor een gedicht. Kijkt heerlijk weg en als je niet zo van de poëzie bent krijg je zo toch nog iets mee.

Servant

Een psychologische horrorserie waarin meer dan eens wordt gehint naar iets bovennatuurlijks, maar waarin de echte horror voortkomt uit het gedrag van de personages. De bediende uit de titel is een au pair die moet zorgen voor de zoon van een welvarend koppel. Niets bijzonders, maar het kind is kort na de geboorte overleden en bij wijze van therapie is hij vervangen door een levensechte pop. Wanneer de au pair ten tonele verschijnt, rijst ineens de vraag: wacht even, wie is dit kind? Waar is de pop? Wat is hier aan de hand?

Servant geeft niet alle feiten vroeg weg, maar spint langzaam een drama uit mysterieuze omstandigheden en eigenaardige karaktertrekjes. Naar verluidt ligt er een plan voor vijf seizoenen; als de komende vier net zo sterk zijn als het eerste seizoen is deze serie een klassieker in de maak.

Servant: Nell Tiger Free

For All Mankind

Als de Russen eerder op de maan waren dan de Amerikanen, was de geschiedenis rondom de Space Race anders gelopen. Hoe dan? For All Mankind probeert die vraag te beantwoorden, in een realistisch drama over de mensen die bij NASA de raketten maken, besturen, hun thuisleven en de problemen waarmee ze te maken hebben.

Lees ook onze meer uitgebreide review.

Home Before Dark

Een detectiveserie over het (her)onderzoek naar een dertig jaar oude verdwijningszaak in een klein Amerikaans stadje. De zaak wordt tot leven gebracht door de interesse van Hilde Lisko, journalist in spé, die gelooft dat er niets heiliger is dan de waarheid en die dus onthult in haar eigen online krant. Hilde is echter slechts negen jaar oud, dus wie neemt haar serieus?

De serie is gebaseerd op het echte leven van Hilde Lysiak, het jongste lid van de Amerikaanse vakbeweging voor journalisten. Hilde wordt in deze serie overtuigend en indrukwekkend gespeeld door Brooklynn Prince (The Florida Project), die je keer op keer doet vergeten dat ook Prince zelf nog lang niet volwassen is, maar zich wel zo gedraagt. Haar jongvolwassenheid is echter niet de gimmick waar de serie op drijft; de zaak die onderzocht wordt zit, zoals het hoort, vol met twists en nieuwe feiten terwijl de waarheid langzaam duidelijker wordt.

Home Before Dark: Aziza Scott en Brooklynn Prince

Wat valt er tegen?

De omvang van het aanbod is een inkopper. Voor net iets minder geld dan bijvoorbeeld Disney+, of meer dan Prime Video, krijg je veel minder content. Apple zet in op kwaliteit en dat is goed, maar met alleen kwaliteit krijg je de tijd niet gevuld. Natuurlijk zijn ze nog maar in een opstartfase; nieuwe series zijn aangekondigd, zoals de animatieserie Central Park van de makers van Bob's Burgers of het (vandaag te verschijnen) drama Defending Jacob met Chris Evans, en de komende maanden zal dat aanbod alleen maar groeien. Apple probeert hierbij een evenwicht te vinden tussen series, films, documentaires en zelfs talkshows, zoals Oprah's Book Club of het voor iedereen gratis te bekijken Oprah Talks Covid-19 (waarin Oprah Winfrey via FaceTime, vanuit haar eigen huis, met anderen over coronazaken praat). De tijd zal leren wat de echte waarde is, want alleen een goedgevulde bibliotheek zal echt gewicht kunnen bieden in de streamingoorlog.

Technisch is TV+ natuurlijk prima in orde; zeker een partij als Apple kan het zich niet veroorloven om met half werk aan te komen zetten. De app werkt dan ook wel prima, maar omdat de TV+-app eigenlijk de 'Apple TV'-app is die beoogt een centrale hub voor al je kijkgedrag te zijn, is het daarin soms wat moeilijk om TV+ te vinden tussen het aanbod van huurfilms of series van "TV+ channels" als Starzplay of het documentairekanaal Smithsonian Plus (kanalen waarvoor een apart abonnement vereist is). Het effect hiervan is dat je, wanneer je de app opent, een mix van al het aanbod ziet en niet direct weet wat daarvan nou precies beschikbaar is om direct, zonder extra betaling, te kijken. Gelukkig is er in de app een mogelijkheid om naar het specifieke TV+-onderdeel te gaan zodat je zelf die verwarring kunt wegnemen, maar dat is toch niet ideaal. Apple zou dus nog wel even mogen nadenken over de gebruiksvriendelijkheid.

Onder die gebruiksvriendelijkheid valt overigens ook iets eenvoudigs als het kunnen aan- of uitzetten van het automatisch starten van een volgende aflevering; die instelling ontbreekt op dit moment. Verder is hun "verder kijken"-functionaliteit feitelijk een mix van een kijklijst en een "waar was ik gebleven"-lijst. Je kunt er zelf series en films in zetten (ook als dat bijvoorbeeld films zijn die je op Netflix wil kijken) en de volgende aflevering van een serie waarin je bezig bent verschijnt er ook. Maar van een programma als Oprahs coronatalkshow verschijnt alleen de nieuwste aflevering als 'volgende', waardoor je onbewust afleveringen kunt overslaan. Ook hier is verwarring het sleutelwoord.

Samengevat is Apple op de goede weg; er is geïnvesteerd in goede, onderscheidende content. In november zal voor veel klanten hun gratis eerste jaar voorbij zijn; het is dan belangrijk dat dat aanbod voldoende is gegroeid, en blijft groeien, om het abonnementsgeld waard te zijn. Daarnaast moet er echt nog even nagedacht worden over de indeling van de schermen, zodat content die binnen het abonnement valt beter te onderscheiden is van huurfilms.