Blizzcon 2019 - de voorspellingen

2. De voorspellingen

Nieuwe World of Warcraft-uitbreiding

Als we de tweejarige cyclus van elke uitbreiding aanhouden die voor World of Warcraft geweest is, dan kunnen we een nieuwe uitbreiding voor World of Warcraft verwachten. Patch 8.3, Visions of N’zoth, werd een aantal weken geleden aangekondigd en ook tijdens Legion gold dat de derde grote patch de laatste van de uitbreiding was. Doordat het patch-nieuws al is aangekondigd kan tijdens Blizzcon de grote klapper aangekondigd worden. Voeg daaraan toe dat Blizzard afwezig was tijdens Gamescom en je gaat vermoeden dat ze het “grote” nieuws voor hun eigen con willen bewaren.

De grote vraag is waar de uitbreiding over zal gaan. Sylvanas is niet meer de Warchief van de Horde, maar haar rol lijkt nog niet uitgespeeld door haar deal met Helya tijdens Legion. Death magic en de Lich King lijken de grootste kanshebbers voor een uitbreiding, zeker na het lekken van een screenshot van de Blizzard gear store met een afbeelding van Bolvar Fordragon. Als outsiders voor de uitbreiding zijn er de dragon aspects, gezien ze een redelijk grote rol hebben gespeeld tijdens de Champions of Azeroth-quests in Battle for Azeroth.

Eindvoorspelling: Zo goed als zeker

Nieuwe content voor World of Warcraft: Classic

Dat er veel hype zat rondom Classic zal niemand ontkennen en veel mensen zijn ook teruggekeerd naar de game voor een flinke dosis nostalgie. Veel spelers opperen dat door het succes Blizzard wellicht verleid zal zijn om nieuwe content te maken voor Classic, zoals Jagex ook doet met Runescape. Er is zelfs hoop dat Blizzard legacy-servers zal uitbrengen voor de eerste paar uitbreidingen van World of Warcraft, zoals The Burning Crusade en Wrath of the Lich King.

Die kans lijkt echter klein. Classic heeft zojuist Dire Maul uitgebracht in een content update en een hoop patches zoals Naxxramas en Ahn’Qiraj moeten nog uitkomen. Bovendien heb ik het gevoel dat ondanks dat Blizzard Classic heftig heeft gepromoot, dat meer was om hun copyright te beschermen tegenover private servers en eindelijk de spelers die al jarenlang vragen om legacy servers hun zin te geven.

Misschien komt er een héél kleine update die nog niet in de basisgame zat, zoals een nieuw world event of een ander tijdelijk iets. Maar blijvende nieuwe content of legacy servers voor eerdere uitbreidingen, dat gaat niet gebeuren.

Eindvoorspelling: Onwaarschijnlijk

Een mobiele World of Warcraft-app

Blizzard had bij de aankondiging van Diablo Immortal al gezegd dat het meer wil gaan focussen op apps voor meerdere franchises, met name voor de markt in China en India. Naast Diablo lijkt World of Warcraft een waarschijnlijke kandidaat, gezien de populariteit van de MMO in die landen. Ook heeft Blizzard al ervaring met apps voor World of Warcraft­ met de armory en de legion companion app.

De vraag is hoe deze app er uit gaat zien. Veel mensen speculeren dat het een app wordt om pet battles op je mobiel te spelen, iets wat bij uitstek geschikt zal zijn voor World of Warcraft-spelers die onderweg zijn. Ook zijn er geruchten dat World of Warcraft: Classic speelbaar zal zijn op mobiel door de lage systeemvereisten en de rekenkracht die smartphones tegenwoordig hebben.

Van deze twee gok ik dat het eerder de pet battles zijn dan Classic, vooral vanwege de moeilijkheden die de UI van Classic met zich mee zou brengen op een telefoon. Dingen zoals hotbars, bag slots en chat laten zich niet makkelijk overzetten naar een telefoon. Dat er een mobiele app komt voor World of Warcraft lijkt me een zekerheidje, maar de vraag is of het aangekondigd gaat worden op Blizzcon gezien de koele reactie op Diablo Immortal.

Eindvoorspelling: onwaarschijnlijk

Een releasedatum voor Warcraft III: Reforged

Van Reforged is gezegd dat de game nog in 2019 uitkomt en we hebben nog pakweg twee maanden te gaan, dus een aankondiging van de releasedatum is zo goed als zeker. Vermoedelijk doet Blizzard een stunt met de game door te zeggen dat de releasedatum dichterbij is dan je denkt: het zou me niks verbazen als de game in de week direct na Blizzcon lanceert. Gezien de beta voor de game al onderweg is en er al heel veel models zijn gedatamined heb ik een donkerbruin vermoeden dat de ontwikkeling van de game al in een vergevorderd stadium is.

Eindvoorspelling: zo goed als zeker

Nieuwe Hearthstone-uitbreiding

Dit is een no-brainer vanwege de cyclus waarmee Hearthstone-uitbreidingen worden gelanceerd. De uitbreidingen Rise of Shadows en Saviors of Uldum zijn al gelanceerd en de laatste uitbreiding voor een standaard-jaar werd in de afgelopen jaren altijd bewaard voor Blizzcon.

Ook hier lopen de voorspellingen waar de uitbreiding over zou kunnen gaan uiteen. Vanwege de metalen randen kan het de Iron Horde zijn (Garrosh Hellscream’s versie van de Horde tijdens Warlords of Draenor) maar mensen denken dat Wyrmrest Temple uit Wrath of the Lich King een kanshebber kan zijn. Die laatste zou bovendien mooi samenvallen met de leak van de uitbreiding voor World of Warcraft.

Eindvoorspelling: Zo goed als zeker


Hearthstone

Een vervolg voor Overwatch

Geruchten gingen al eerder dat Blizzard aan een vervolg voor Overwatch zou werken, en die geruchten lijken sterk toe te nemen door een leak van twitteraar Metro. Deze zegt dat Overwatch 2 tijdens Blizzcon aangekondigd gaat worden en zowel een PvE als PvP-modus zal bevatten (thanks, Gamekings). Metro had vorig jaar ook al leaks dat Ashe tijdens Blizzcon aangekondigd zou gaan worden, wat bleek te kloppen. Daarnaast had Kotaku-schrijver Jason Schreier, die over het algemeen goede connecties heeft binnen de game-industrie, al in juni geschreven dat Blizzard een FPS in het Starcraft-universum zou hebben geschrapt zodat het aan Overwatch 2 en Diablo 4 kon werken.  De geruchten werden nog versterkt nadat een afbeelding van Overwatch 2 lekte op de Blizzard gear store, vermoedelijk bedoeld om zo snel mogelijk online te gaan wanneer de game is aangekondigd.

De grote vraag is wat er gebeurt met de Overwatch League. Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat Blizzard nu al wil werken aan een vervolg als dat betekent dat ze de OWL, waar veel geld, moeite en machtige team-eigenaren aan verbonden zijn, na twee jaar al moeten cancelen. Het zou kunnen dat Overwatch 2 een addon is in plaats van een compleet nieuwe game.

Eindvoorspelling: Zo goed als zeker

 

 

Een nieuwe Overwatch-hero

Dit hangt heel erg af van of de leaks van Overwatch 2 waar zijn. Als die waar zijn geeft eerder genoemde twitteraar Metro al aan dat er geen nieuwe content meer naar Overwatch komt en dus ook geen nieuwe hero. Als de geruchten niet waar blijken te zijn is de kans zo goed als zeker dat er een nieuwe hero naar Overwatch komt, samen met een nieuwe cinematic. Overwatch is simpelweg te groot om geen nieuwe content te hebben voor Blizzcon – of dit nu een vervolg is of een uitbreiding op het bestaande.

Wat interessant is is dat op de eerder genoemde artwork die lekte voor Overwatch 2 een character te zien is die al eerder werd getipt als nieuwe hero - Echo uit de Reunion-cinematic met McCree. Het zou kunnen dat er inderdaad geen nieuwe heroes meer komen voor Overwatch, maar dat er wel een nieuwe hero voor Overwatch 2 komt.

Eindvoorspelling: Onwaarschijnlijk voor Overwatch, zo goed als zeker voor Overwatch 2

Diablo IV

Na de desatreuze aankondiging van Diablo Immortal vorig jaar en de geruchten dat Blizzard al zo lang aan iets groots werkt dat gerelateerd is aan Diablo kan deze aankondiging niet uitblijven. Naast dat Jason Schreier al insider info had dat Blizzard aan Diablo IV werkte, heeft ook Metro een sterk argument dat het lang verwachte vervolg er eindelijk aan zit te komen: hij retweette een afbeelding van een Duits magazine met een reclame waar je een artbook van Diablo kan bestellen – inclusief artwork van Diablo IV. Volgens Kotaku wordt de nieuwe Diablo ook een terugkeer naar de duistere, macabere toon van deel 2 in plaats van de cartoony graphics van deel 3. De grote vraag is hoe ver de game al in ontwikkeling is: mijn vermoeden is dat het een teaser wordt met een cinematic, maar dat de game zelf nog niet speelbaar zal zijn. Blizzard wil met deze aankondiging uitdragen dat de spelers gehoord zijn en dat er een vervolg in de steigers staat.

Eindvoorspelling: Zo goed als zeker

 

 

Diablo II Remastered

Naast Diablo IV kunnen fans zich ook gaan verheugen op een remaster van Diablo II, volgens velen de beste uit de franchise. Het zou goed passen in de trend van Blizzard om nieuw leven te blazen in hun beste games: eerst was er Starcraft Remastered en vorig jaar werd Warcraft III Reforged aangekondigd. Geruchten dat er aan een remaster van Diablo II wordt gewerkt zingen al rond sinds 2016: de reden waarom het zo lang geduurd heeft is volgens developer David Brevik dat het heel moeilijk is om Diablo II Remastered speelbaar te maken voor moderne pc’s.

Als de voorspellingen kloppen, worden de World of Warcraft- en Diablo-franchises de hoofdattracties van Blizzcon dit jaar. Als ook Diablo IV wordt aangekondigd is het ook vrijwel zeker dat we Diablo II eerder krijgen dan het nieuwe deel. Waarschijnlijk zal Diablo II Remastered speelbaar zijn op de beursvloer.

Eindvoorspelling: Zo goed als zeker

Een nieuwe hero voor Heroes of the Storm

De reden waarom ik hier geen “zo goed als zeker” bij plaats is vanwege twee redenen. Vorige week werd Deathwing als nieuwe hero aangekondigd, een veelgevraagde hero in de community. Het zou kunnen dat Blizzard met deze aankondiging de tijd voor de openingsceremonie beter wil verdelen om zo te kunnen focussen op de games die hoogstwaarschijnlijk grotere aankondingen krijgen, zoals World of Warcraft en Diablo.

Daarnaast zijn de middelen bij Heroes of the Storm drastisch teruggeschroefd door onder andere het cancellen van de esports-tak en het schuiven van Heroes of the Storm naar de legacy games-sectie. Dit betekent dat er minimale aandacht aan de game wordt geschonken om het draaiende te houden. Het tempo waarmee nieuwe heroes naar de game komen is dan ook drastisch verlaagd.

Desondanks is er de afgelopen jaren altijd een nieuwe hero aangekondigd tijdens Blizzcon, en het is vanwege die traditie dat ik de kans nog steeds redelijk hoog inschat. Als er een hero komt, vermoed ik dat deze de support-rol gaat innemen: veel spelers in de community zeggen dat er dringend behoefte is aan zo’n hero.

Eindoordeel: Waarschijnlijk

Een nieuwe co-op commander voor Starcraft II

Er is altijd een franchise die het ondergeschoven kindje is op Blizzcon, en dit jaar lijkt dat Starcraft II te worden. Het enige wat ik met relatieve zekerheid durf te voorspellen is dat er een nieuwe allied commander komt voor co-op: wellicht Arcturus Mengsk of zijn zoon Valerian. Nieuwe story packs zoals Nova Covert Ops lijken me onwaarschijnlijk, en voor de rest is Starcraft II al redelijk klaar. Het zou me niks verbazen als ze de aankondigingen helemaal laten voor wat het is en Starcraft compleet skippen tijdens de hoofdshow. Misschien krijgen we nog een demonstratie van Alphastar – de deepmind AI die wordt ontwikkeld om Starcraft te spelen – tijdens de rest van de con.

Eindvoorspelling: Waarschijnlijk, maar dat is ook het enige.

Warcraft 4

Mensen blijven er op hopen en zeker met de release van Warcraft III Reforged zijn de geruchten weer aangewakkerd, maar met de afname van populariteit van real time strategy en het massale succes dat World of Warcraft nog steeds heeft is de kans dat Blizzard Warcraft 4 aankondigt nihil.

Eindvoorspelling: Gaat niet gebeuren

Starcraft 3

Dezelfde redenen als waarom Warcraft 4 niet aangekondigd wordt: RTS zijn niet populair meer, en hoewel Starcraft II nog nauwelijks content krijgt vertoont de game nog zeker tekenen van leven.

Eindvoorspelling: Gaat niet gebeuren