Vijf gametips voor de maand september

3. The Surge 2

Waar ontwikkelaar Deck13 bij Lords of the Fallen vooral leentjebuur speelde bij FromSoftware, stond The Surge al meer op zijn eigen benen. Ja, het is een spijkerharde en pittige actie-RPG, maar de setting is futuristisch en het afhakken van ledematen, wapens en armor om in je eigen uitrusting te verwerken een geslaagde gameplay-mechanic. Daar tegenover staat dat de oersaaie protagonist, de zowel in kwaliteit als kwantiteit tegenvallende bazen en de eentonige fabriekshallen en -gangen minder geslaagd waren.

The Surge 2 brengt hier verandering in. Althans, de gameplay is nog altijd wat log en sloom en de focus op ledematen niet minder. Dankzij de character creator maak je echter je eigen personage, de bazen lijken wat minder gimmicky te worden en je hebt een grote open stad om te verkennen: Jericho City. Een stad met neonverlichting, bruisende personages, religekkies, drugsverslaafden en heel veel boze vijanden. The Surge 2 ademt direct al veel meer leven en persoonlijkheid dan zijn voorganger.

Daarnaast zijn er de nodige nieuwigheden. Het verliezen van je voortgang, in dit geval scraps, wanneer je doodgaat is niets nieuws, maar de ontwikkelaar heeft in The Surge 2 een twist toegevoegd. Komt je dicht in de buurt van je verloren scraps, dan wordt je health langzaam aangevuld. Handig bij een lastige baas, maar wel met het risico dat je alles verliest als je nogmaals doodgaat. Met elke slag en stoot bouw je energie op. Deze energie kun je gebruiken om ledematen af te hakken, maar ook inzetten als heal. Bovendien brengt The Surge 2 een soort van multiplayer-element. Je kunt niet daadwerkelijk co-op spelen, maar wel graffiti achterlaten voor andere spelers en à la Luigi’s Balloon World bakens verstoppen. Hoe langer deze niet gevonden worden, hoe beter de beloningen die je krijgt.

Na veel geleerd te hebben van (de vele kritiek op) Lords of the Fallen en The Surge, lijkt Deck13 met The Surge 2 een uitstekende actie-RPG in huis te hebben. Vanaf 24 september is deze speelbaar op PlayStation 4, Xbox One en pc.