Nieuwe commandant Landmacht: "We gaan voorwaarts"

2. Toespraken

Na het intreden van de Vaandelgroep betraden Beulen en Wijnen de Parade. Door de Henricus poort van het Kasteel van Breda kwamen zij naar buiten. Zij inspecteerden de aangetreden detachementen en namens vervolgens hun plek in om met de toespraken te beginnen. Beulen beet de spits af. 

Oude en nieuwe Commandant Landstrijdkrachten (Foto: Cobra4)
Oude en nieuwe Commandant Landstrijdkrachten (Foto: Cobra4)

Beulen begon met een welkom aan de genodigden en aanwezigen. In het speciaal aan Edwin de Wolf en Rahmon Zondervan. Twee militairen die op missie gewond zijn geraakt en later aan de Invictus Games hebben deelgenomen. Na het welkomstwoord gaf hij het commando om de taptoe te laten spelen en een minuut stil te zijn om alle gesneuvelden te herdenken. Alsof het afgesproken was bleef het gedurende die minuut ook zo goed als stil in het stadspark. Een erg mooi en waardevol moment.

Verder gaf hij veel aandacht aan de nieuwe investeringen binnen Defensie. Voorraden die weer op peil zijn of worden gebracht en de werving die weer op gang komt. Tevens gaf hij aan erg blij te zijn met het arbeidsvoorwaardenakkoord wat er nu ligt. Volgens Beulen is dat een goede basis voor de toekomst van Defensie.

Vervolgens bedankte hij zijn thuisfront voor alle steun gedurende de 41 jaar dat hij werkzaam was binnen Defensie. Afsluitend had hij nog een boodschap voor alle medewerkers van de Landmacht: "Blijf je zelf ontwikkelen, streef naar het beste maar zoek ook de balans tussen werk en privé. Bovenal wees trots op wie je bent en wat je doet en blijf dat uitstralen. Het ga jullie goed."

Nu was het moment daar om het commando over te dragen. Beulen en Wijnen namen plaats voor de vaandelgroep. Nadat de kapel de luchtdoelartilleriemars had gespeeld droeg Beulen het commando symbolisch over door een sabel aan Wijnen te overhandigen. Wijnen's eerste opdracht als nieuwe Commandant Landstrijdkrachten was het laten spelen van de geniemars. Vanaf de tribune zongen de de aanwezige genisten volop mee.

 Hierop kreeg de minister van Defensie, Ank Bijleveld-Schouten, het woord. Zij stipte aan dat generaal Beulen de eerste Commandant Landstrijdkrachten was die sinds 1989 weer mocht investeren in de Landmacht.

Beulen pakte dit volgens de minister voortvarend aan door meteen in te zetten op het vergroten van het adaptief vermogen, het versterken van de verbinding tussen mens en technologie, investeren in het gevecht over lange afstand maar ook het optreden in stedelijk gebied en dat het liefst in samenwerking met nationale en internationale partners.

Verder gaf zij aan dat de reserveonderdelen en munitietekorten zijn aangevuld, er weer een zelfstandige afdeling Artillerie is, er moderne radarsystemen zijn aangeschaft en dat de Patriot, Fennek, PzH2000 en de CV90 een midlife update krijgen. Wel moet er volgens haar nog hard gewerkt worden om de ondersteunende eenheden weer op peil te krijgen. Werving is dus hard nodig. Ook op plaatsen waar men dit niet verwacht. Op de Zwarte Cross bijvoorbeeld, de minister gaf aan dat zij het beeld van de rupsberger die onder gejuich van het publiek over de crossbaan rauschte, met groot "www.werkenbijdefensie.nl" op de zijkant niet snel zal vergeten.

Zij roemde verder de carrière van Beulen. Gewerkt in het NAVO hoofdkwartier in Heidelberg, het ISAF hoofdkwartier in Kabul, als Directeur Operatiën en als Plaatsvervangend Commandant van het Eerste Duits-Nederlandse Legerkorps. "Altijd zette jij de groep centraal. Nooit jezelf." aldus de minister.

Vervolgens wenste zij Wijnen veel succes in het vervullen van zijn belangrijke taak.

Wijnen nam het woord en gaf aan dat hij kan voortbouwen op de door Beulen opgestelde visie op de Landmacht. Richting Beulen: "Ik vind het een eer om je te mogen aflossen en ga aan de slag met veel respect voor wat je hebt bereikt. Nogmaals dank voor alles wat je voor de landmacht hebt gedaan."

Hij gaf vervolgens aan drie kernpunten na te streven.

Een robuuste Landmacht die alle conflicten en situaties aan kan, samenwerking waardoor de Landmacht grote kansen kan krijgen en als derde erkenning en waardering voor de Landmachters. Wijnen: "Jullie verdienen waardering, niet alleen in financiële zijn, ook in de vorm van ruimte om als professional je werk te kunnen doen. Erkenning en waardering, ik ga ermee aan de slag. En dat kan niet zonder goede communicatie. Mij is duidelijk geworden dat jullie gehoord willen worden. ik luister."

"Militairen en burgers van de Landmacht, we gaan voorwaarts. We weten waarheen. Met een nieuwe leidsman. Die weet dat het de mensen zijn die het verschil maken."

Over de samenwerking vertelde hij aan dat het einde van de kansen en mogelijkheden in de samenwerking met Duitsland nog niet in zicht is. "Met de Duitse Landmacht zijn we al jaren nauw verbonden en de laatste periode meer dan ooit. Daarmee vormen wij een voorbeeld voor landmachtsamenwerking in Europa en de wereld die zijn weerga niet kent."

Als afsluiting liet Wijnen het Wilhelmus spelen waarna de overdracht van het commando voorbij was. 

Na afloop was er kort gelegenheid voor wat vragen en foto's. Op de vraag wat Wijnen van zijn carrière bij de Genie meeneemt om goed te kunnen functioneren als Commandant Landstrijdkrachten gaf hij aan dat de algehele vorming van hem binnen de Genie met al de normen en waarden iets is wat hij zeker in kan zetten.