Lowlands 2019

4. Zondag

Het noodweer van gisteren is inmiddels allang weer vergeten en je kater herinnert je eraan dat je gisternacht toch net dat laatste biertje niet had moeten doen, of toch juist weer wel. De laatste dag van dit prachtige weekend is aangebroken, maar voordat het alweer voorbij is valt er nog genoeg te zien vandaag. 

Dat begint al bij Tamino in de Heineken. In de muziek, die hem de laatste tijd langs onder andere Down the Rabbit Hole en Paradiso brachten, is duidelijk te merken dat de roots in het Arabische gebied liggen. Wat echter zo knap is, is dat er nooit een stijl de overhand lijkt te nemen, maar dat er juist snel wordt geschakeld en daardoor ook genoeg mogelijkheden liggen om eens lekker de voetjes van de vloer te doen. Tamino is een act die alleen nog maar kan groeien, maar nu al op een aardige weg is om heel groot te worden.

Lowlands 2019: Tamino (Foto: Michella Kuijkhoven)
Lowlands 2019: Tamino (Foto: Michella Kuijkhoven)

Tegelijkertijd wordt de Alpha geopend door de Club 27 Sing-along, een muzikale ode aan artiesten die bij de illustere club horen. Amy Winehouse en Kurt Cobain zijn uiteraard van de partij, tot leven gebracht door Lowlands-bezoekers die beeldmateriaal konden insturen. Ondertussen laat Willem zien waarom de reacties op zijn plaat Man In Nood zo onwijs positief waren. Tijdens 'Wilde Paarden' neemt het kippenvel de overhand omdat de muziek die Willem maakt zo oprecht is. Je voelt de pijn in de teksten en begint gelijk na te denken over momenten die overeen komen met het sentiment van de nummers. Dat Willem hier al eerder dit weekend was samen met Big2 is niet onopgemerkt voorbij gegaan. The Opposites lieten in Sexyland zien dat ze hier makkelijk de Alpha hadden kunnen slopen. Wat een heerlijkheid.

 Lowlands 2019: Willem (Foto: Michella Kuijkhoven)
Lowlands 2019: Willem (Foto: Michella Kuijkhoven)

Bear's Den is aan de beurt om de échte muzikale opener te zijn op de Alpha en bewijst dat het niet langer het kleine broertje van Mumford & Sons is. Ook al staat de tent niet tot zijn nok toe gevuld, er valt genoeg voor te zeggen dat de band laat zien wat ze waard zijn en het is oprecht fijn om te zien dat ze niet verzuipen in zo'n grote sessie. De heren wisten het zelf tijdens hun 3FM Live Sessie het beste te verwoorden: 'We hadden nooit verwacht dat we deze muziek voor mensen zouden kunnen gaan spelen'. Wat mogen we blij zijn dat hun verwachting niet is uitgekomen maar dat ze er vandaag gewoon bij zijn. 'Above The Cloud of Pompeii' heeft nog nooit zo mooi geklonken.

Pond of James Blake; het is een lastige keuze. Eerstgenoemde stond eerder op het inmiddels verdwenen Charlie-podium en Blake stelde in 2016 enigszins teleur. Het was allemaal net iets te gevoelig en daardoor sloeg het in een overvolle Bravo dood. Dat is vandaag helemaal niet het geval. Tijdens dit optreden klopt juist alles. Misschien is het omdat Blake inmiddels de dertig gepasseerd, of omdat de omstandigheden vandaag gewoon beter zijn, maar het publiek wordt getrakteerd op een show die nog lang in het geheugen zal blijven hangen. Als geteisterde twintiger bracht hij het beklemmende 'Limit To Your Love' uit en nu hij het zingt met de opgedane levenservaring lijkt het liedje haast nog meer gewicht mee te krijgen. Hopelijk slaat Blake na zijn optreden in de AFAS Live in november Nederland niet te lang over, want dit laat smaken naar meer.

 Lowlands 2019: Bear's Den (Foto: Michella Kuijkhoven)
Lowlands 2019: Bear's Den (Foto: Michella Kuijkhoven)

Franz Ferdinand is een band die bijna elk jaar op Lowlands lijkt te staan. Nou kan dat iets negatiefs meebrengen, maar toch weet de band elke keer te verrassen en weten ze zich vanavond in de Alpha toch weer enigszins te overtreffen. De energie spat er vanaf en frontman Alexander Kapranos beweegt wild over het podium. 'Take Me Out' is een nummer dat het goed doet op feestjes en dat is zeker ook het geval op hun eigen feestje. Het gitaarwerk is strak, de vocalen zijn perfect en eigenlijk is er niets te noemen aan dit optreden wat niet laat zijn dat deze band er eigenlijk altijd hoort te staan. Gewoon volgend jaar weer? Zelfde plaats? Het is wel snelwandelen om nog het begin mee te maken van de set van Parcels, een band die ook laat zien hier thuis te horen.

Tegelijkertijd is er zelden zoveel gepraat over een optreden op Lowlands als dit optreden. Tijdens zijn wereldtour liep een middag in Zweden helemaal uit de hand voor A$AP Rocky en zijn beveiligers, die werden vastgezet na een vechtpartij. Het moet wat zweet hebben opgeleverd bij boekers van Lowlands, maar er stond zelfs al een vervanger klaar om de plek op te vullen in het geval van een (langere) celstraf. Uiteindelijk kreeg de rapper een geldboeten en kon er gewoon worden verder gegaan met de tour en die bracht hem pijlsnel naar Lowlands. Rocky zelf lijkt opgewekt en zet een show neer zoals het publiek die van hem gewend is, met veel knalwerk en de harde raps die daarbij horen. De handicap die dit optreden misschien enigszins met zich meebracht was dat een grote groep mensen toch liever The Opposites op die spot hadden gezien in plaats van in het kleine Sexyland. Rocky doet echter wat hij belooft, namelijk er een knaller van een show van maken.

Lowlands 2019: Franz Ferdinand (Foto: Michella Kuijkhoven)
Lowlands 2019: Franz Ferdinand (Foto: Michella Kuijkhoven)

Tevens is er een knaller van een show in de vorm van New Order, die ook hoog in het klassement eindigen van beste shows van dit weekend. Uiteraard is 'Blue Monday' het nummer dat iedereen feilloos mee kan zingen, maar het optreden over het algemeen toont de veelzijdigheid van de act. De Bravo wordt volledig op zijn kop gezet en het is er een uur lang een groot euforische happening. Dit is een optreden waar je bij moest zijn, dat is eigenlijk de enige conclusie die er getrokken kan worden. 

Tijdens de wandeling naar de Alpha is er nog even tijd om bij te komen van deze topshow, nadat het publiek alweer getrakteerd wordt op nog zo'n dijk van een show. Tame Impala mag de festivaltour vanavond afsluiten op Lowlands en alhoewel de liefdesverklaringen wel een hele extreme vorm aannemen is de show zelf dik in orde. Het intermezzo van A$AP Rocky, die even langskomt om drie nummers mee te zingen, had helemaal niet gehoeven want Tame Impala kan makkelijk uitgaan van de eigen kracht. De lichtshow versterkt alleen maar het heerlijke psychedelische gehalte van het optreden en als conclusie valt er trekken dat er alleen maar liefde in de lucht hangt. Tijdens het verlengde einde van 'New Persons, Same Old Mistakes' slaat het besef toe; dit was het weer dit jaar. Maar niet voordat er een piratenfeestje is gevierd in de Lima, gebeukt is bij De Sluwe Vos, genoten is van de onwijs lekkere set van Camo & Crooked of een stukje van de zes uur (!) durende marathonset van Antal in de X-Ray is meegepikt. 

Lowlands 2019: New Order (Foto: Michella Kuijkhoven)
Lowlands 2019: New Order (Foto: Michella Kuijkhoven)

Lowlands 2019 was een editie om door een ringetje te halen. Een gevarieerd programma met genoeg verrassingen over de gehele linie, maar ook met een sterke drang om te laten zien dat dit gewoon een van de beste festivals van Nederland is. Zet maar alvast vrijdag 21 tot en met 23 augustus 2020 in de agenda's, dan doen wij dat ook. Tot volgend jaar!