SYML: 'Muziek en eerlijkheid gaan hand in hand'

Je hebt al een wereldhit te pakken en toch timmer je nog aardig aan de weg. SYML, de artiestennaam van Brian Fennell, stond eerder deze zomer op Pinkpop en kijkt terug op hoe we hier zijn gekomen. 

De reis van SYML noemt hij zelf een foutje: "Ik heb het nooit als een plan gehad om te touren met dit project. Het is iets begonnen wat op de zolderkamer ontstond, waarbij ik de liedjes maakte voor zielige tv-series of films en dat heeft me geïnspireerd. Ik voelde muziek altijd al. Ik schrijf vaak muziek die bij een bepaalde scène zou kunnen passen of op een punt in iemand zijn leven. Het leven voelt als een film, dus om daar de muziek voor te schrijven leek me fantastisch. Dat ging erg goed, want mijn muziek werd ook daadwerkelijk gebruikt in een aantal films en series. Dat gaf me ook een excuus om meer muziek te gaan schrijven, omdat er ook om gevraagd werd. Die vraag heeft uiteindelijk ook tot de beslissing geleid om te gaan touren."

Maar Fennell weet voor de rest ook erg goed zijn muziek te definiëren: "Het begon als minimalistische pianomuziek met wat snaren erbij, maar nu is het meer een mix van verschillende genres, terwijl het eerst flink cinematisch was. Ik wilde het vanaf het begin al niet in een bepaald hokje stoppen, maar juist zoveel mogelijk verschillende inspiratiebronnen erin stoppen." Die inspiratiebronnen zijn zo te noemen: "Elbow heeft altijd veel voor me betekend, met name de manier waarop zijn vocalen eerlijk zijn en de manier waarop de band muziek maakt. Eerlijkheid en muziek gaan voor mij hand in hand. Je schrijft wat je voelt en mijn mening is ook dat als je niet schrijft vanuit een gevoel mensen nooit écht je muziek zullen vatten voor wat het is. Daarbij heeft Jeff Buckley me zeker geïnspireerd. Omdat ik uit Seattle kom werd ik mijn hele leven al omringd met muziek, met name grunge en alles wat daarna kwam en dan moet je zeker ook Soundgarden noemen."

En nu is er een debuutalbum: "Ik ben nooit een artiest geweest die dan twee maanden weggaat en terugkomt met een album. Het is altijd gekomen als het moment daar was en dat was dan vaak over een langere periode. Vroeger was het dan misschien toch eerder de keuze geweest om nog een EP op te nemen of toch nog een single naar buiten te brengen. Terwijl de liedjes echter deze keer steeds vaker bij elkaar pasten kwam bij mij toch het idee dat er cohesie ontstond en dat deze liedjes samen zouden passen op een album. Het is dit keer echt een verhaal."

Touren is dus nu geen bijzonderheid meer voor dit project van Fennell, die al eerder speelde in een band genaamd Barcelona. Er staan meerdere headlineshows op de planning, waaronder in oktober een in Paradiso en nog een aantal festivalshows zijn al de revue gepasseerd. En dan is natuurlijk altijd interessant waar de voorkeur ligt: "Vanuit een blik van enthousiasme zou ik dan voor de festivals gaan; je krijgt de kans om voor zoveel mensen te spelen en die kennis te laten maken met je muziek. Ik denk alleen dat mijn sterke kant naar voren komt op de kleine locatie. Sommige mensen vinden dat heel ongemakkelijk, maar ik hou daarvan. Deel van mijn show staat in het teken van interactie, anders zouden mensen waarschijnlijk al heel snel denken dat het allemaal kommer en kwel is, wat absoluut niet het geval is."

De verschillende versies van 'Where's My Love' staan nu gezamenlijk op zo'n 180 miljoen streams en er valt dus wel te spreken van een megahit: "Dat is altijd een gevaarlijk woord, maar het is wel echt gestoord hoe op dat nummer is gereageerd. Ik heb geen idee of ik dit wel volledig kan begrijpen, het uit zich ook in het feit dat ik op plekken kom waar ik nog nooit ben geweest en iemand dat nummer terugzingt tijdens een show of soms gewoon op straat, dat is echt zo bijzonder. Het nummer werd al zo snel van het publiek en ik heb me wel beseft dat het nummer niet meer van mij is. Het nummer ontstond toen ik me in mijn gedachten verplaatste naar een plek waar mijn dierbaren er niet meer waren en waar ik dus geen liefde kon ontvangen. Uiteindelijk is dat dus ook de manier voor mij om te realiseren wat ik allemaal heb. Het thema in mijn muziek is overkoepelend; dat komt in 'Where's My Love' naar voren in het feit dat je niet iemand kan beheersen, je kan niet voor iemand beslissen van wie diegene moet houden. En dan klinkt het misschien heel erg als een cliché Mariah Carey-liedje waaruit spreekt dat als je iemand laat gaan, dan komt die persoon wel weer terug als het zo had moeten zijn. Ik geloof echt dat als je iemand los moet laten dat een van de moeilijkste dingen is die iemand moet doen."

Het debuutalbum van SYML is te beluisteren via Spotify en op 15 oktober staat hij in Paradiso. Tickets zijn hier verkrijgbaar.