Vijf gametips voor de maand augustus

3. Control

Het is lang geleden dat we een game zagen verschijnen uit de koker van Remedy Games, de Finse ontwikkelaar van onder andere Max Payne, Alan Wake en Quantum Break. Die laatste game was een buitengewoon ambitieuze titel die probeerde gameplay en een tv-miniserie te combineren. Een mix die ondanks alles wat de ontwikkelaar daarvoor uit de kast haalde niet erg aansloeg.

De combi game en serie werkt wel maar de serie voelt hierdoor soms geforceerd. Het is dan ook de gameplay waar Quantum Break buitengewoon goed scoorde, de vele shootouts met de ijzersterke mix van tijdmanipulatie en voortreffelijke shooter-mechanics waren subliem.

Dan is er nu Control, een spel dat op het eerste gezicht best lijkt op Quantum Break als je puur kijkt naar hoe een en ander gameplaytechnisch gepresenteerd wordt. In Control speel je Jesse Faden, een dame die zich tijdens haar zoektocht naar haar broer inlaat met een obscure overheidsorganisatie genaamd Federal Bureau of Control, die zich voornamelijk bezighoudt met de studie en controle van paranormale fenomenen.

In de vele gameplaybeelden die we gezien hebben is te zien dat Jesse over interessante krachten komt te beschikken, waaronder de welbekende telekenesis-achtige skills waarmee willekeurige objecten als dodelijke projectielen gebruikt kunnen worden. Qua actie lijkt het zoals gewoonlijk bij Remedy-titels wel goed te zitten, de vraag is nog even of het verhaal en de setting ook in goede aarde vallen. Control verschijnt op 27 augustus van dit jaar voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.