Regisseur Shady El-Hamus & acteur DaniŽl Kolf over De Libi: 'Deze film gaat over de jongens die we niet horen'

De vraag om diversiteit binnen film wordt steeds groter. Zo wordt er bij grote Hollywoodfilms rekening gehouden met een juiste samenstelling van de cast en of de bijbehorende financiële plaatjes kloppen. Nu ook in Nederland er steeds meer ruimte is voor die diversiteit komen er films als De Libi in de spotlights. De Libi vertelt het verhaal van Bilal, Kevin en Gregg en hun opdracht om binnen te komen bij een optreden van Hef in de Jimmy Woo. Dit allemaal tegen de Amsterdamse wijken als achtergrond. Wij spraken met regisseur Shady El-Hamus en acteur Daniël Kolf over deze bijzondere roadmovie.

El-Hamus legt uit hoe De Libi tot stand is gekomen: "Ik ben voor deze film teruggegaan naar toen ik zelf in deze periode zat. De eindexamens hangen om je heen, het is warm en broeierig buiten en je wil gaan ontdekken. De honger naar volwassenheid en naar avontuur is wat centraal staat in deze film. De acteurs hadden dit al gelijk in zich en daar heb ik dan ook bewust met het team op gecast. De film begon eigenlijk al in een vroeg stadium bij Bilal. Ik kende hem al wat langer en vertelde hem over dat ik deze film graag wilde gaan maken." De ideeën van deze film zouden zomaar eens tot meer kunnen leiden: "Er zou nog steeds meer ruimte moeten zijn voor de verhalen die ik met deze film heb willen vertellen. Je kunt alles wel heel lief en clichématig op beeld brengen, maar uiteindelijk gaat het hier om mensen. De kwaliteit van film blijft voor mij altijd het empatisch vermogen dat het op kan roepen bij mensen; je gaat echt voor deze jongens voelen en leeft met ze mee terwijl ze die reis afleggen van 24 uur door de film heen." 

Maar de roadmovie is al vaak gedaan: "De Libi is uniek door de verhalen die die jongens vertellen, daar draait het uiteindelijk allemaal om. Het zijn ook verhalen die normaal niet zo snel worden verteld binnen de filmwereld. Het roadmovie-gehalte werd uiteindelijk al snel aangevuld door de comedy, maar wat het afmaakt is dat ik van mening ben dat deze film rijk is aan hart en ziel. Daarin hebben we ook gezocht naar een soort van gouden middenweg, waarbij we de diepgang zochten bij de personages. Zo blijven die het allerbelangrijkste."

Regisseur Shady El-Hamus & acteur Daniël Kolf over De Libi: 'Deze film gaat over de jongens die we niet horen'
Regisseur Shady El-Hamus & acteur Daniël Kolf over De Libi: 'Deze film gaat over de jongens die we niet horen'

Het zien en gezien worden in onze maatschappij is een element dat onder een vergrootglas wordt gelegd in De Libi: "Het binnenkomen in de Jimmy Woo is natuurlijk gewoon een metafoor. Als je binnen bent, heb je het gemaakt in het leven, althans dat is waar die jongens heilig in geloven. Als je jong bent, kun je je veel makkelijker focussen op zoiets, op een enkel doet dat je graag wil bereiken. Maar ik vond het ook belangrijk dat die Amsterdamse achterwijken in beeld zouden komen. Daar is het inderdaad zien en gezien worden, maar wordt er op een manier met elkaar om gegaan die niet vaak wordt getoond en die verhalen worden dus ook niet vaak genoeg verteld."

El-Hamus heeft een prachtig debuut te pakken, maar heeft daarbij ook advies voor jonge filmmakers: "Wat belangrijk is, is dat mensen beseffen dat we in deze tijd veel meer mogelijkheden hebben om film te maken. Er zijn al eens hele films gemaakt met een iPhone. Nu wil ik niet zeggen dat dat de toekomst van film moet zijn, maar het het helpt wel mee dat als je een groepje om je heen hebt met mensen die willen acteren, je de mogelijkheden hebt om daadwerkelijk een eerste stap richting die filmwereld te zetten. Alles aan filmmaken is nou eenmaal duur als je je gaat richten op bioscoopfilms, dus laat je vooral niet beteugelen in de mogelijkheden die je nu al hebt. Je moet het gewoon gaan doen en dat is ook uiteindelijk wat mij hier heeft gebracht."

Acteur Daniël Kolf speelt Gregg: "Ik zat samen met Bilal in de klas op de Toneelschool en daar was gelijk al chemie. Uiteindelijk kwam dit project via Bilal en Shady op mijn pad en ik vind het dan ook echt onwijs tof dat we dit hebben kunnen maken. Gregg is een overdreven karikatuur van mijzelf. Er zitten wat handelingen in de film die ik best wel eens verricht zou kunnen hebben, maar dat is dan wel een andere Daniël geweest. De Daniël van een paar jaar geleden zou waarschijnlijk meer kunnen herkennen in Gregg dan dat ik nu doe." De boodschap van De Libi is volgens Kolf duidelijk: "Voor mij werd al snel duidelijk dat de realiteit en de wereld waarin de film zich afspeelt naast elkaar staan. De film biedt alleen die ruimte om te laten zien dat er ook jongens zijn die anders zijn. Dat beeld van die jeugd in de wijken hebben we proberen naar voren te brengen en zo dus ruimte te bieden voor de verhalen van die jongens."

Regisseur Shady El-Hamus & acteur Daniël Kolf over De Libi: 'Deze film gaat over de jongens die we niet horen'
Regisseur Shady El-Hamus & acteur Daniël Kolf over De Libi: 'Deze film gaat over de jongens die we niet horen'

Uiteindelijk beslaat de tijdlijn van de film maar 24 uur, maar daar zou Kolf wel raad mee weten: "Het zou erg tof zijn als we ook te zien zouden krijgen wat er zich afgespeeld heeft voor die 24 uur, dus om de jongens te zien in hun (nog) jongere jaren. Zo kom je ook beter te weten wat ze gevormd heeft en dat is een interessant vraagstuk. Tegelijkertijd is het natuurlijk ook een mogelijkheid om met film in de toekomst te kijken en hoe het dus verder gaat met Bilal, Gregg en Kevin. Er is nog zoveel meer om te vertellen, dus het zou alleen maar mooi zijn om meer te kunnen zien."

De Libi draait vanaf nu in de Nederlandse bioscopen. Check ook de prijsvraag!