Best Kept Secret 2019

4. Zondag

'Goed smeren vandaag', het was dé boodschap die door het hele land werd verkondigd. En het bleek een waardevolle te zijn, want dat het warm werd, is een understatement. Als dat maar goed gaat..

De experimentele Julia Holter mag als eerste het podium betreden en doet dat met een flinke band met een flink arsenaal aan instrumenten. Soms is het niet zeker waar de nummers naartoe gaan, of zelfs waar Holter zelf naar toe gaat met haar stemgeluid. Een hoogtepunt in het optreden is wel het spacende nummer 'I Shall Love', waarin ze haar stem in de uithalen gebruikt als instrument en het aangeven van de toon. De band lijkt er ook van te genieten terwijl ze het stemgeluid proberen te volgen. Het is muziek dat prima past bij het al steeds feller brandende zonnetje. Toe aan iets ruigers? Dan is het tijd om Indian Askin warm te zien spelen voor de rest van het festivalseizoen.

Best Kept Secret 2019: Indian Askin (Foto: Ben Houdijk)
Best Kept Secret 2019: Indian Askin (Foto: Ben Houdijk)

Hun tour brengt de Amsterdamse band nog onder andere langs Pinkpop, Welcome To The Village en Zwarte Cross, maar vanmiddag is de One het kleine rockpaleisje waar het gebeurt. De flinke gitaarpartijen bevallen bij het publiek dat voorin het vak staat, maar ook steeds meer volk wat langs het veld loopt stopt toch even om te kijken wat er nou gaande is op het hoofdpodium. 'Really Wanna Tell You' is een erg goede festivalsong en wordt dan ook bewaard om als voorlaatste gespeeld te worden. Leadzanger Chino Ayala bedankt het publiek van 'dit vette festival' en lijkt haast opgelucht dat dit tot een goed einde is gebracht. Dat geldt overigens niet voor de vlag van de band, die inmiddels door de wind naar achteren is geslagen door de wind, waardoor niet meer duidelijk is welke band nou eigenlijk zo goed te spelen staat. Of kwam het toch door de zee van geluid die van het podium wordt afgeblazen?

Er wisselen zich dan hoogtepunten met dieptepunten af. Princess Nokia knalt nog net niet het dak af van de Two en laat elke hater zien waarom deze act een fenomeen is wereldwijd. Alles klopt aan het optreden; de raps, de outfits en dan ook nog eens in een dampende tent spelen. Het lijkt wel alsof het zo heeft moeten zijn. Dat geldt echter niet voor de set van Kurt Vile & The Violators. Vile zelf lijkt er weinig zin in te hebben en raakt een aantal noten op een pijnlijke manier niet. De band eromheen weet nog een hoop goed te maken, maar de scherpe bochten die Vile maakt zijn onverklaarbaar en maken het optreden tot een afwisseling van saaiheid en een rare vibe. Jammer, maar het publiek vooraan lijkt met volle teugen te genieten en dat is ook waardevol.

Best Kept Secret 2019: Princess Nokia (Foto: Jokko)
Best Kept Secret 2019: Princess Nokia (Foto: Jokko)

In The Casbah staan dan inmiddels de heren van Iguana Death Cult al een aantal nummers hun rock de ether in te gooien en doen dat op een fijne manier. The Casbah staat het hele weekend garant voor de crème de la crème voor de liefhebbers van het hardere gitaargeweld en daar past deze act volledig bij. Wat een act er daarna op het hoofdpodium staat zal wat wenkbrauwen de lucht in laten vliegen. Carly Rae Jepsen leek volledig verdwenen van de radar na haar megahit 'Call Me Maybe'. Dat is eigenlijk alleen als we het over Europa hebben. In Amerika en Canada scoorden haar andere platen ook nog erg goed en is ze verheven tot de status van popidool. Enigszins op het eerste oog een vreemde keuze om dit op het affiche van Best Kept Secret tegen te komen. Dat blijkt ook uit de reacties die opgesomd zijn in het programmaboekje: 'Heb ik toevallig een ticket voor een popfestival gekocht?' en het welbekende 'Wie?!' Jepsen zorgt echter voor een heerlijk fout optreden waarbij het nog geen eens zo erg is dat niet alle noten loepzuiver zijn. De monsterhit zit nog steeds in het midden van de setlist en het veld lijkt volledig op zijn kop te staan. De mensen die nog op het veld durven te staan met de steeds groter wordende onweerswolk die later over het terrein zal trekken. Op naar Interpol om droog te staan!

Best Kept Secret 2019: Carly Rae Jepsen (Foto: Ben Houdijk)
Best Kept Secret 2019: Carly Rae Jepsen (Foto: Ben Houdijk)

Het blijkt geen verkeerde keuze te zijn. Niet alleen sta je in de Two droog gedurende de hoosbui, leadman Paul Banks staat relaxed op het podium en de lichtshow die wordt gebruikt voor in de tent past goed bij de sfeer van het optreden. Sinds het begin van deze eeuw is Interpol een graag geziene gast in ons land en dat lijkt de band dondersgoed door te hebben. De publieksfavorieten worden gespeeld en het is langzamerhand tijd om je weer naar buiten te wagen voor de afsluiting van een prachtig weekend.

De show van Christine & The Queens in 2016 werd door de pers en publiek met gejuich onthaald. De strakke choreografie, aanstekelijke liedjes en directheid van zangeres Héloïse Letissier, die haar alterego Chris inmiddels verder heeft verfijnd, pasten perfect bij het imago dat Best Kept Secret wil uitstralen. En in 2019 is dat niet anders, het enige verschil is (en dat vermeldt Letissier ook graag zelf) dat er nu twee platen op naam van de band staan, waarbij de laatste, het in 2018 verschenen Chris, onwijs goed scoorde in de platenzaak en online. De show zelf is opnieuw strak en de choreografie laat denken aan de verfijnde shows uit de carrière van Michael Jackson waarbij de dansers ook vaak een collectief vormde waar tegenop gevochten moest worden of een verhaal uitbeelden.

Best Kept Secret 2019: Christine & The Queens (Foto: Maite de Lorenzo)
Best Kept Secret 2019: Christine & The Queens (Foto: Maite de Lorenzo)

Christine & The Queens zijn hier om de liefde te verkondigen en gelijkheid te vieren. Best Kept Secret is daar gedurende het hele weekend in geslaagd en kan terugkijken op een prachtige editie. Noteer 12, 13 en 14 juni maar alvast in de agenda. Tot volgend jaar!