Zachary Levi over Shazam!: 'dit is het coolste ooit!'

Toen DC begon met hun Marvel-concurrerende filmuniversum, nu bijna zes jaar geleden met Man of Steel en gevolgd door Batman v Superman: Dawn of Justice, was de meest gehoorde kritiek dat het allemaal zo donker en serieus was. Dit in contrast met Marvel, die hun actiecomedy-formule nog aan het verfijnen was en nog af en toe met een film kwam die té grappig wilde zijn. De werelden van DC en Marvel leken mijlenver uit elkaar te liggen, maar beide vertelden ze gewoon over superhelden, toch? Waarom zo'n totaal andere benadering?

We zijn inmiddels een aantal jaar verder en Marvel lijkt het evenwicht tussen actie en comedy inmiddels te hebben gevonden, terwijl DC nog steeds aan het aftasten is wat nu de beste toon is voor hun films. De meer succesvolle films, Wonder Woman en Aquaman, zijn luchtiger van opzet en lichter van toon en toen FOK! afgelopen zomer met de cast en regisseur van Shazam! sprak was de kern van het verhaal ook: dit wordt een hoop lol, don't worry, it's gonna be fun.

Shazam!: Zachary Levi en Jack Dylan Grazer
Zachary Levi en Jack Dylan Grazer

Tijdens een persconferentie op Comic-Con International verzamelden Zachary Levi, Asher Angel, Jack Dylan Grazer en David F. Sandberg zich voor de verzamelde pers om een indruk te geven van wat kijkers van Shazam! kunnen verwachten, een film over een tiener die de magische kracht krijgt om op elk willekeurig moment te veranderen in een machtige superheld. Het is voor Zachary Levi de tweede rol in een comic-wereld; hij was in de twee laatste Thor-films kort te zien als Fandral, een van Thors warrior-vrienden. Maar hij is waarschijnlijk het beste bekend als Chuck Bartowski, uit de NBC-spionagekomedie Chuck, waarin hij een alledaagse nerd speelde die per ongeluk een belangrijk wapen tegen terroristen werd. En nu is hij dus Shazam, de volwassen superheld-versie van Billy Batson (gespeeld door Asher Angel) en eigenlijk een kind in een volwassen lichaam. Levi en Angel spelen in deze film dus hetzelfde personage.

"Er zit een uitdaging in het proberen elkaars energie en bewegingen te evenaren," antwoordt Levi, gevraagd naar de complexiteit van het hebben van twee acteurs die dezelfde rol spelen. "We hebben beide een druk schema, dus van tevoren hadden we niet superveel tijd om met elkaar door te brengen, maar we hadden wel wat repetities samen en dat hielp wel. Verder hebben we er met z'n drieën [naast Angel en Levi ook regisseur Sandberg, red] gewoon goed over gepraat en vertrouw je erop dat je bij David in goede handen bent. Dat is het sowieso altijd: je bent een puzzelstukje in een groter geheel en je vertrouwt erop dat de regisseur dat goed in elkaar past."

"Hij is wel gewoon een groot kind, natuurlijk," voegt Angel toe aan Levi's betoog. "[Billy] is een kind en een volwassene, en dat is wat Zach is. Hij is gek, grappig, maakt me aan het lachen. Toen we met z'n drieën bij elkaar zaten was ik wel nerveus, want ik dacht 'hoe gaat dit werken?' Hij speelt mij, als een kind, hoe gaat hij dat doen? Wordt het wel goed?"

"Zach vangt het kind-zijn gewoon heel goed in zijn rol," vindt ook Grazer, die Billy's pleegbroer Freddy speelt. "Het was niet heel erg verschillend om scènes te spelen met Asher of met Zack. Het zijn gewoon twee kinderen!"

En de ervaring van een kind die de kans krijgt een superheld te zijn is ook de kern van de film. Niet gek dus dat de film een lichtere toon nastreeft. Het moet wel enorm veel plezier hebben opgeleverd de rol van Shazam te spelen?

"Het is persoonlijke wensvervulling. Ik groeide op, zoals alle kinderen wel zo'n beetje denk ik, met de wens op een superheld te kunnen zijn," aldus Levi. "Tot op de dag van vandaag droom ik ook als volwassene van het idee dat ik op een dag wakker word en mijn genen gemuteerd zijn en ik kan teleporteren of zoiets. Ik maak geen grappen, dat heb ik echt! Hebben we dat niet allemaal? Kijken we niet allemaal naar dat soort films en denken we niet 'dat zou fucking cool zijn'? Ik wil ook wel eens dwars door een muur lopen - als er iets cools aan de andere kant is natuurlijk.

"Dus ja, dat is enorme wensvervulling, en dat is mede omdat hij één van de weinige striphelden is die het zo enorm tof vindt om superkrachten te hebben. Hij zit niet te mokken van 'oh nee, ik moet de wereld weer redden', maar denk 'oh wow, ik mag de wereld redden? Dat is zo leuk!'

"En ook het het leren omgaan met de superkrachten. We krijgen een leuk origineverhaal in deze film. Billy leert zijn krachten als Shazam en dat is hilarisch. En van zoiets word ik echt blij om naar mijn werk te gaan, want het wordt leuk en grappig en ik mag fucking vliegen! Ik bedoel, teleportatie is nog steeds een betere superkracht, en daar kunnen we het later nog over hebben, maar kunnen vliegen is zo tof! En supersterk zijn en zo, het is zo gaaf. Als je een rol speelt die zo cool is wil je graag enthousiast zijn over je werk, maar als je een donkere, sombere, piekerende figuur moet spelen moet je jezelf in die sfeer brengen en een beetje somber worden en dat hoefde ik niet te doen. Ik kwam naar mijn werk, trok het superpak aan, en de laarzen en de cape, en dat ding geeft vervolgens ook nog licht... er komt speelgoed uit van mij en kinderen gaan met Halloween als mij verkleed! Het is moeilijk om daar dat sombere bij te voelen. Ik heb gewoon zoiets van 'serieus? dit is het coolste ooit!'

"En dat is ook hoe Billy is in die fase. Zou je dat zelf niet zijn? Als je 14 was en iemand gaf je een knopje dat je kon omzetten en ineens kon je vliegen. Kom op mensen, dat zou je geweldig vinden."

Uiteindelijk is de film zelf ook een verhaal over wensvervulling, maar ook over het vinden van je roeping. "Als je die roeping vindt wordt het leven veel makkelijker," vindt Grazer. "Hij ontdekte dat hij een superheld is en realiseerde zich dat dat zijn roeping moet zijn. Hij was gewoon een straatjoch, een wees en hij vindt een nieuwe familie en superkrachten op hetzelfde moment. Dat moet zoiets opleveren van 'wow, nu begint mijn leven weer vorm te krijgen'."

"Het gaat ook echt wel over familie," bevestigt Sandberg. "En een beetje die geadopteerde familie. Want familie is niet alleen een bloedband, het is wie je kiest dat jouw familie is."

"De film raakt je in het hart," vult Asher aan. "Hij heeft niets en alles wat dit joch wil is een familie. Er zijn genoeg kinderen in het echte leven die niemand hebben en hopen een keer en normaal leven te vinden. Dus ja, deze film vervult wensen."

Shazam! draait vanaf deze week, 4 april, in de bioscopen.