40 jaar nummer 46: Valentino Rossi

2. 1 - 20 / fun facts

We beginnen onze viering met 20 Rossi fun facts. 

1. Valentino Rossi is de enige MotoGP-coureur die een heel rondje rondom de aarde heeft geracet. De Italiaan tikte de 40,075e kilometer aan op het Spaanse circuito de Jerez in 2018. De vijftiende lap waarin dit gebeurde was de laatste van de 8.730 laps in zijn carrière die nodig waren om dit (letterlijke) wereldrecord neer te zetten. Opmerkelijk: hierin zijn enkel raceronden meegeteld. Rossi heeft dus geen kilometers gesmokkeld met trainings- en kwalificatieronden.

Valentino Rossi - Philip Island 2018 (Pro Shots / Action Images)
Valentino Rossi - Philip Island 2018 (Pro Shots / Action Images)

2. Hij is al 23 seizoenen actief in het Grand Prix racen. Yamaha heeft The Doctor voorlopig nog onder contract staan tot en met 2020, als hij zijn zilveren jubileum viert. Hij is dan 41, bijna 42 jaar oud.

3. Inmiddels heeft hij zo'n 89 MotoGP/500cc-overwinningen achter zijn naam, maar de eerste zege in de koningsklasse behaalde hij in 2000 op Donington Park. Al een jaar later mocht hij zich voor het eerst 500cc/MotoGP-wereldkampioen noemen. Op Australische bodem wist hij na een lange strijd rivaal Max Biaggi achter zich te laten op het circuit van Philip Island. 

4. Het verhaal gaat de ronde dat na de race Biaggi en de jonge Vale voor de podiumceremonie met elkaar op de vuist gingen. Iets dat Rossi min of meer bevestigd, al dan niet in wat mildere, gedownplayde vorm, in zijn autobiografie What if I never tried it? Het was het begin van een carrièrelange rivaliteit die altijd voor mooie gevechten op de baan garant stond.

5. 🍕 Als Rossi zijn rivalen met pizza's moet vergelijken zou Marc Marquez een pizza diabola met pikante salami zijn, Maverick Viñales een pizza funghi e salsiccia (champignons en rijpe varkensgehaktworst) - 'want normaal eet ik die pizza' -, Cal Crutchlow een pizza met ananas en patat/friet en tot slot verschijnt Jorge Lorenzo als pizza pepperoni met 'heel veel' chili op je bord. 🍕

6. In 2008 testte hij de F1-wagen van Ferrari en niet onverdienstelijk: aan het einde van de dag prijkte zijn naam als negende op de tijdlijst, ongeveer een seconde achter Michael Schumacher. F1-coureurs zoals Mark Webber liet hij het nakijken.

7. Er is een hele racegame rondom de legende ontwikkeld. Valentino Rossi: The Game verscheen in 2016 voor de Playstation 4, Xbox One en Windows/Steam. Op FOK! werd het spel goed ontvangen en we waren niet de enige: een 80% Game Rankings score en een MetaCritics score van 78/100 maakt het een overall geliefd racespel onder gamers.

8. Er is weinig bekend over het privéleven van de motorsportlegende behalve dat hij deze zoveel mogelijk buiten de spotlights houdt. Toch maakt Rossi er geen geheim van een groot fan te zijn van Inter Milan. Een liefde die geheel wederzijds is. Na het winnen van het MotoGP-kampioenschap in 2008 en 2009 feliciteerde de Italiaanse voetbalclub hun racende landgenoot. Valentino deed hetzelfde toen Inter de UEFA Champions league won in 2010.

9. Het aankomende MotoGP-seizoen zal Rossi verschijnen met een motor die hij 'Inter Milan'-geinspireerd noemt. Nu Movistar niet meer de sponsoring van Yamaha doet, heeft Monster Energy het stokje overgenomen Als resultaat verandert veel van het blauw in een groen-zwartekleurstelling, de zo kenmerkende kleuren van het energiedrankje. Samen met het nog wel gedeeltelijk blauwe pak van de 40-jarige coureur doet het zwart met blauw hem denken aan de kleuren van zijn favoriete voetbalclub. 

10. Een van zijn favoriete inhaalacties is die op Casey Stoner in 2008 op Laguna Seca, waarbij die laatste in het zand ten val kwam. Na de race zocht Rossi de Australiër op om zijn excuses aan te bieden, maar Stoner was het er niet mee eens en dit leverde de inmiddels legendarische opmerking op: "your ambition outweighed your talent"

 10. Ook in Italië weten ze je te vinden: na een schikking met de Italiaanse belastingdienst in 2008 was The Doctor ineens 35 miljoen euro armer wegens belastingontduiking. 

11. The cathedral of speed is het podium van de Italiaan zijn 100e zege. Dat is niet eens zo gek: maar liefst 8 keer wist hij op het Drentse asfalt de rest van het veld te verslaan. De laatste keer dat Vale een stap op de hoogste trede mocht doen was ook op Nederlands grondgebied. In 2017 sloot hij de Dutch TT met het goud af. Afgelopen seizoen wist Rossi geen enkele winst te behalen wat het zijn voorlopig laatste winst maakt. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2011 en 2012; De rampzalige Ducati-jaren.

Dutch TT 2017 (Pro Shots / Dppi)
Dutch TT 2017 (Pro Shots / Dppi)

12. Zijn favoriete film is The Blues Brothers en zijn favoriete tekenfilmfiguur is Homer Simpson. Verder kijkt hij graag naar Masterchef Italia. In een van de afleveringen mocht er zelfs gekookt worden voor de racer en zijn vrienden op de wereldberoemde VR46 Ranch. Een van de koks bleek een enorme fan en ging bijna neer toen de coureur zijn gezicht liet zien.

13. The VR46 Ranch ligt bij Rossi's huis in het Italiaanse dorpje Tavullia. Het is een zelf ontworpen trainingscircuit van 2,5 kilometer lang, met veel bochten en hoogteverschillen. Omringd door wijngaarden, olijfbomen, een boerderij en barak wordt er niet alleen veel gereden door Rossi zelf, maar ook zijn pupillen van de VR46 Academy hebben hun training bij Valentino in de achtertuin. Regelmatig worden concurrenten, zoals ooit ook Marquez, uitgenodigd om een dagje op het circuit te racen. 

14. Drie jaar geleden verscheen er een vijfdelige mini-docu over de man achter de mythe en werd er één aflevering volledig aan The Ranch gewijd.

15. De twee seizoenen dat Valentino Rossi afscheid had genomen van Yamaha en het blauw verruilde voor het rood van Ducati bleken een harde klap voor zijn toen onoverwinnelijke status. De Ducati bleek ontembaar en de teleurstelling werd na elke verloren race zichtbaarder. Uiteindelijk behaalde hij slechts twee podia en reed hij geen enkele keer naar het goud. Naar eigen zeggen wist de coureur na zes maanden al dat hij 'nooit' had moeten switchen van merk. Toch was hij verplicht de twee jaar vol te maken voordat hij weer met hangende pootjes bij zijn voormalig werkgever aan de deur klopte. 

Rossi op zijn Ducati (Pro Shots / Dppi)
Rossi op zijn Ducati (Pro Shots / Dppi)

16. Tijdens zijn eerste seizoen bij het Italiaanse merk sloeg het noodlot op 23 okober 2011 toe toen landgenoot en goede vriend Marco Simoncelli, die toen vierde lag, crashte. Zowel Rossi als Colin Edwards konden de 24-jarige racer niet meer ontwijken en Sic werd in zijn onderlichaam geraakt door Edwards en in zijn hoofd door Rossi. Dat laatste zorgde ervoor dat zijn helm afvloog waarna de race direct werd afgelast. Simoncelli overleed onderweg naar het ziekenhuis door fataal hoofd-, nek-, en borsttrauma. Valentino Rossi heeft na het ongeval nooit overwogen te stoppen, maar werd geplaagd door schuldgevoelens. Vorig jaar nog weten de dood van SuperSic nooit helemaal te boven te komen. 

Marco Simoncelli (Pro Shots / Dppi)
Marco Simoncelli (Pro Shots / Dppi)

Marco Simoncelli (Pro Shots / Dppi)
Marco Simoncelli (Pro Shots / Dppi)

17. The Doctor is ook zevenvoudig kampioen in de Monza Rally Show die ieder jaar in de laatste weken van november gehouden. Hier gaan rally- en circuitgrootheden met elkaar de strijd aan. Ook entertainers en andere sportlegendes zijn in de rallybolides te vinden.

 

18. Als Rossi op een onbewoond eiland zou zitten en hij mocht maar één ding meenemen, dan vindt hij het een lastige keuze tussen een vrouw en een motocross bike. Uiteindelijk zou hij tóch voor een vrouw kiezen, een 'mooie en grappige' vrouw.

Le Mans GP 2012 (Pro Shots / Dppi)
Le Mans GP 2012 (Pro Shots / Dppi)

19. De liefde tussen Yamaha en Rossifumi begon op het Zuid-Afrikaanse Welkom. In 2004 pakte de coureur hier zijn eerste winst voor de blauwe fabriek. 

20. In maart vorig jaar waren dit de verbazingwekkende statistieken: 365 van de toen 904 Grand Prixs zijn gestart met Rossi op pole. Zijn 89 GP-overwinningen leveren meer dan een tiende van het totaal in de geschiedenis. Tussen zijn eerste 125cc en laatste zege zit 20 jaar en 311 dagen, wat een bijzonder lange winnende carrière maakt. Ook als we de junior- en middenklasse buiten beschouwing laten behoudt hij een record: hier zit meer dan 16 jaar tussen het eerste en laatste goud.