Oud&Nieuw: De incidenten op een rij

2. Rotterdam en omstreken

De politie in Rotterdam: "De jaarwisseling was weer een feest met twee gezichten. Van Brielle tot Leerdam en van Rotterdam tot Ottoland maakten de meeste mensen er een mooi feest van. Maar tegelijkertijd hadden de hulpdiensten weer hun handen vol aan diverse incidenten. De politie verrichtte in totaal 55 arrestaties, bijna de helft minder dan het jaar ervoor. Bij een schietincident aan de Nieuwe Binnenweg kwam een 32-jarige Rotterdammer om het leven."

Over het algemeen verliepen de diverse feesten in de eenheid zoals het hoort: zonder gedoe of incidenten. Maar er liepen ook mensen tussen die blijkbaar hun verstand hadden verloren: op diverse plekken werden agenten bekogeld met vuurwerk.

Doof
Een politieman liep rond 19.30 uur schade op aan zijn gehoor toen een 18-jarige Rotterdammer op het Oleanderplein in Rotterdam-Zuid zwaar vuurwerk naar hem gooide. Agenten gingen naar het plein vanwege een melding dat er brievenbussen werden vernield. Op het plein was een vuur gestookt door een groep jongeren, die er vandoor ging bij het zien van de politieauto.

Toen de politieman met een brandblusser het vuur wilde doven, kreeg hij vuurwerk naar zich toegegooid dat naast zijn hoofd ontplofte. Hij raakte daardoor doof aan zijn oor. Hij zag wel wie er gooide en hield zelf deze 18-jarige Rotterdammer aan. De politieman is behandeld in het ziekenhuis en houdt waarschijnlijk geen blijvend letsel over aan het incident. De vuurwerkgooier wordt poging zware mishandeling ten laste gelegd.

Een 36-jarige man uit Gorinchem sloeg in de vroege ochtend van Nieuwjaarsdag rond 04.00 uur een agent een dikke lip. Eerder die nacht kwam een melding binnen dat in een café aan de Kerksteeg een vuurwapen was gezien. Besloten werd het café te ontruimen en te doorzoeken. De man bemoeide zich met de staandehouding van zijn broer, en sloeg de agent die hem tegenhield. De Gorinchemmer werd aangehouden voor mishandeling. Het vuurwapen werd niet aangetroffen.

Schietincident Nieuwe Binnenweg
Bij een schietincident om 05.15 uur aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam vielen twee gewonden, van wie er een, een 32-jarige Rotterdammer, in het ziekenhuis overleed. De ander, een 31-jarige plaatsgenoot, ligt gewond in het ziekenhuis. Agenten hielden in de omgeving zeven verdachten aan: drie vrouwen van respectievelijk 15, 32 en 59 jaar en vier mannen in de leeftijd van 36 tot 45 jaar. Allen zijn afkomstig uit Rotterdam. Bij de aanhoudingen op het Heemraadsplein waren agenten genoodzaakt meerdere waarschuwingsschoten te lossen.

Andere geweldsincidenten
Op nog drie momenten gedurende de nacht kwamen meldingen binnen dat er geschoten zou zijn. Aan de Dantestraat zagen getuigen dat er een aantal keer in de lucht geschoten werd. Aan de Roentgenstraat losten één of meerdere daders meerdere schoten, waarbij één kogel in een woning terecht kwam. Aan de Putselaan is meerdere keren op een theelounge geschoten. Niemand raakte bij de incidenten gewond en er werden geen aanhoudingen verricht.

Op de Rembrandtweg in Ridderkerk kreeg rond middernacht een 21-jarige man uit Ridderkerk ruzie op straat met een 52-jarige Rotterdammer. De 52-jarige pakte een mes en stak de 21-jarige in zijn gezicht. Het slachtoffer is voor controle naar het ziekenhuis gebracht. Er is nog niemand aangehouden. De oorzaak ligt vermoedelijk in de relationele sfeer.

Om 01.00 uur belde een 47-jarige ernstig gewonde man zonder vast woon- of verblijfplaats aan bij een woning aan de Transvaalstraat in Rotterdam. Mogelijk liep hij de verwondingen op bij een steekincident ergens buiten op straat. Ambulancepersoneel verleende eerste hulp aan de man en bracht hem naar het ziekenhuis. De oorzaak en toedracht zijn nog onbekend.